Opheffingsnorm basisschool Dit is afhankelijk van de zogenaamde leerlingdichtheid in een gemeente. In dichtbevolkte gebieden kan voor een basisschool met ruim 200 leerlingen al sluiting dreigen. Terwijl voor een school in een zeer dunbevolkte gemeente de minimale norm van 23 leerlingen geldt.
Gemiddelde groepsgrootte basisonderwijs
De overheid schrijft niet voor hoeveel leerlingen er in een groep mogen zitten. Dit bepaalt de school van uw kind zelf. De gemiddelde groepsgrootte in 2019 was 22,6 en in 2020 22,9.
Basisschool. De minimale bruto vloeroppervlakte per leerling in het basisonderwijs is 3,5 m2. Daarnaast moet een gebouw minimaal 70 m2 zijn. In het speciaal basisonderwijs geldt een minimale bruto vloeroppervlakte van 6,6 m2 per leerling.
Kind vanaf 5 jaar verplicht naar school.
Basisschool: 3,5 vierkante meter vloeroppervlak per leerling.Middelbare school: tussen de 5,7 en de 14,8 vierkante meter per leerling. Leerwegondersteuning: per leerling is er 0,7 (jaar 1 en 2) of 1,2 (jaar 3 en 4) vierkante meter extra, bovenop het standaard aantal vierkante meter.
Ruimte leerling basisonderwijs
Basisscholen hebben minimaal een bruto vloeroppervlak van 3,5 vierkante meter per leerling.
De Wet Kinderopvang schrijft voor dat er per kind minimaal 3m² buitenruimte beschikbaar moet zijn. Voor BSO kinderen is dit echter te weinig. Uit onderzoek blijkt dat 8m² buitenruimte per BSO-kind voldoende ruimte geeft om te bewegen. Buiten zijn is goed voor kinderen.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Dat gaat over een 'redelijke' afstand tussen school en thuis en is ook afhankelijk van hoeveel behoefte er is aan openbaar onderwijs. Wat een redelijke afstand is, kan verschillen met de leeftijd van leerlingen en met de lokale omstandigheden. In het basisonderwijs geldt een wettelijke maximumafstand van 10 kilometer.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Daar blijkt een norm voor te zijn van 5,7 vierkante meter per bovenbouwleerling (onderbouwers hebben meer ruimte, zo'n 7 vierkante meter). Dat is echter bruto vloeroppervlak per leerling, dus inclusief de wc's, gangen, de aula en de bezemkast.
Meestal worden scholen (vestigingen) met meer dan 350 leerlingen groot genoemd. Scholen (vestigingen) met minder dan 90 leerlingen zijn klein.
Onderwijs is een heel belangrijk recht. Daarom betaalt de overheid de kosten voor het basisonderwijs van jouw kind, inclusief materialen zoals boeken. Gelukkig maar, want een jaartje basisschool kost al gauw zo'n € 5.000,00 per kind.
Het totaal aantal scholen in het primair onderwijs is gedaald van 6.607 in 2021 naar 6581 in 2022. Dit is het gevolg van een daling in het totaal aantal leerlingen en schaalvergroting.
Kinderen mogen naar school zodra ze vier jaar zijn. Ze starten dan in groep 0 (indien de leerling tussen 1 januari en de zomervakantie start) of groep 1 op de basisschool. Op sommige scholen mogen kinderen al vijf uur per week wennen als zij drie jaar en tien maanden oud zijn.
Conclusie. Co-ouderschap mag dus door beide ouders geweigerd worden. In sommige gevallen is dat ook de beste keuze voor het gezin, bijvoorbeeld bij ziekte of reistijd. In andere gevallen is het echter beter om de kinderen zo veel mogelijk duidelijkheid te geven door de zorgtaken gelijkmatig te verdelen.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden.
Bezwaar tegen beslissing over toelating
Het schoolbestuur moet u schriftelijk uitleggen waarom uw kind niet wordt toegelaten. U kunt dan binnen 6 weken schriftelijk bezwaar indienen tegen de weigering van uw kind. Daarna beslist het schoolbestuur binnen 4 weken of het uw kind alsnog toelaat of niet.
Als een school jou niet inschrijft, is ze verplicht om die weigering op papier te zetten. Als je het papier niet krijgt, vraag er dan naar! Het is je bewijs dat je probeerde in te schrijven. Bij problemen kan je dan aankloppen bij het Lokaal Overlegplatform of de Commissie Leerlingenrechten.
Een school mag niet zomaar een aanmelding weigeren omdat een kind ondersteuning nodig heeft. Scholen zijn namelijk wettelijk verplicht om eerst te onderzoeken welke ondersteuning een kind precies nodig heeft. Tegen ouders vooraf al zeggen: 'Uw kind past hier niet', mag niet.
De laatste keer dat er meer dan 200 duizend kinderen in een jaar geboren werden, was aan het begin van de jaren 2000. Het gemiddeld kindertal per vrouw was 1,49 in 2022. Dat is onder het niveau waarop de bevolking zichzelf op den duur kan vervangen (ca.2,1 kinderen per vrouw).
Je mag zoveel kinderen meenemen als er zitplaatsen in de auto zijn. Iedere inzittende moet op een eigen plek zitten. Op je kentekenbewijs staat aangegeven hoeveel officiële zitplaatsen de auto heeft. En ieder kind moet beschikken over een eigen gordel.
Het Koor stelt zich op deze pagina aan je voor! Ieder jaar wisselt het Koor van samenstelling. Het Koor bestaat uit zangkinderen en danskinderen, in totaal rond de 30.