De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) gebouwd en groeide door de eeuwen heen uit tot een van de meest unieke plekken ter wereld. Het netwerk van verschillende waterwegen werd toentertijd gemaakt voor de drainage en terugwinning van land voor uitbreiding van de stad.
Groei van de steden. Amsterdam groeide in de zeventiende eeuw als kool en kon zijn inwoners niet kwijt. Daarom kwam er een stadsuitbreiding, met als bekendste onderdeel de grachtengordel. Aan de brede grachten en de statige huizen is de bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw nog steeds zichtbaar.
Amsterdam breidde zich langzaam uit rond de Amstel. Aan het einde van de 16e en in de 17e eeuw groeide de stad aanzienlijk en ontstond de unieke Amsterdamse grachtengordel met water, vele bruggen, bomen en grachtenpanden.
Functies. Belangrijke redenen voor de aanleg en instandhouding van de grachten zijn en waren: afwatering, transport, verdediging en riolering. Het schuren van grachten was, waar mogelijk, een manier om ze open te houden.
De eerste grachten zijn gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Na stadsuitbreidingen kwamen de oude verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren te liggen en verloren hun functie. Maar ze kregen er een rol voor in de plaats die de stad uiteindelijk schatrijk zou maken: transport van koopmansgoederen.
Deze grachten liggen als een spinnenweb rond het centrum van de stad. Gezamenlijk hebben ze een lengte van ruim10 kilometer en een gemiddelde diepte van 2.40 meter bij een breedte van ongeveer 27 meter. Met de aanleg van de grachtengordel werd in 1613 begonnen.
De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) gebouwd en groeide door de eeuwen heen uit tot een van de meest unieke plekken ter wereld. Het netwerk van verschillende waterwegen werd toentertijd gemaakt voor de drainage en terugwinning van land voor uitbreiding van de stad.
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
De officiële telling staat op 165 grachten met een lengte van 75km. De oudste gracht stamt al uit 1385, namelijk de Oudezijds Voorburgwal en met 6,3 kilometer is de Singelgracht de langste gracht. De breedste gracht is met 31 meter breed de Keizersgracht uit 1612.
Een sloot (Belgisch-Nederlands: gracht) is een gegraven watergang die dient om overtollig water af te voeren om wateroverlast te voorkomen, en is breder dan een greppel en smaller dan een gracht.
Een grachtengordel is een systeem van grachten, meestal parallel naast elkaar aangelegd. Door stadsuitbreidingen worden de grachten steeds verder buiten het stadscentrum aangelegd. De hierdoor ontstane cirkelvormige structuur kan als een soort gordel rond het centrum worden opgevat.
Over dé mooiste gracht van Amsterdam zijn verrassend veel mensen het eens: de Brouwersgracht! Toen 'Het Parool' een jaar of tien geleden aan alle lezers vroeg om te stemmen op de mooiste straat van Amsterdam, eindigde Brouwersgracht zelfs 'officieel' en met afstand als allermooiste.
Het zijn kanalen die in de 17e eeuw zijn gegraven, tijdens de Gouden Eeuw. De Singel ligt daarbinnen en werd al veel eerder aangelegd: in de 15e eeuw. Het was toen samen met de Kloveniersburgwal een soort slotgracht om het oude centrum van de stad.
Het gebied was door de systematische aanplant van bomen langs de grachten en de aanleg van prachtige tuinen meteen een heel groene stad. Deze planmatige stadsuitbreiding heeft tot ver in de 19e eeuw over de hele wereld als voorbeeld gediend. De Grachtengordel van Amsterdam is in 2010 benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.
Rondvaart Amsterdam is als beste rondvaart in Amsterdam 2022. Dit op basis van de uitstekende route en vele audio gidsen. De GPS audio gidsen zijn beschikbaar in maar liefst 19 verschillende talen. Deze rondvaart vertrekt vanaf de Prins Hendrikkade en vaart door de beroemde grachten van Amsterdam.
Veel Nederlandse steden zijn gebouwd rondom grachten. Alkmaar Utrecht, Dordrecht, Leiden, Groningen, Leeuwarden en Amersfoort zijn steden met een stadsgezichten die worden gekenmerkt door sierlijke grachten. De bekendste grachten zijn die van Amsterdam.
De Amsterdamse economie dreef op bier en haring. De stad verwierf in 1323 het alleenrecht op de invoer van bier uit Hamburg. De stad kreeg hierdoor een belangrijk handelsmonopolie in Holland. Van oudsher was de haringhandel in handen geweest van de Oostzeelanden.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Dit materiaal zinkt veel langzamer naar de bodem dan minerale deeltjes zoals klei, zilt en zand. "Ook is de hoeveelheid humuszuren in het water in Amsterdam veel groter. Dat is te zien aan de geel-bruine kleur van het water, die het beeld ook als er geen organische deeltjes zouden zijn, veel donkerder maakt.
We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
Met verordeningen tracht het gemeentebestuur de hoeveelheid plezier- en woonboten te beteugelen. Desondanks liggen er nog altijd 2500 woonboten binnen de stadsgrenzen.
Een grachtenpand is een huis aan de gracht, en is over het algemeen oud.
De grachtengordel is het onderdeel van de Amsterdamse binnenstad dat langs de vier hoofdgrachten: Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht ligt.