De KNO-arts gebruikt tijdens de operatie een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig in de neus gekeken kan worden. De KNO-arts brengt de endoscoop via de neusopening naar binnen. Met instrumenten worden de neusbijholten zichtbaar gemaakt en de poliepen verwijderd.
De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Via de neusgaten kan de KNO-arts het zeefbeencomplex openen, waarna de KNO-arts de poliepen 'met wortel en al' kan verwijderen. De KNO-arts kan gedurende de gehele operatie met een kijkertje (endoscoop), onder verschillende hoeken, in de neus en in de bijholten kijken.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
Wanneer je neuspoliepen hebt, verergeren de symptomen als je ligt. In principe zijn poliepen in de neus onschadelijk. Neuspoliepen kunnen door hun grootte of aantal op een gegeven moment symptomen en klachten geven. Ze kunnen de neus verstoppen, waardoor ademhaling, reuk en smaak verstoord raken.
Oorzaken neuspoliepen
Allergische aanleg. Chronische ontsteking van het neus- en bijholteslijmvlies. Overactief reagerend neusslijmvlies. Patiënten die leiden aan astma, met name in combinatie met intolerantie voor aspirine.
Tijdens de operatie wordt uw bloeddruk gecontroleerd met een band om uw arm. De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte. U blijft hier ongeveer twee uur ter observatie.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken.
Soms zijn de neuspoliepen echter klein, verstopt en liggen ze diep in de neus. De arts kan de poliepen dan niet direct zien. Deze poliepen kan hij vaak wel zien via een neusendoscopie.
Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Het verwijderen van een poliep is pijnloos.
Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray remmen de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd en de klachten afnemen.
Een operatie is nodig als de poliepen de neus verstoppen of als de afvoer uit de neusbijholten geblokkeerd wordt en infecties veroorzaakt. Bij de poliepextractie verwijdert de KNO-arts het deel van de poliep dat in de neus zichtbaar is. Deze operatie gebeurt op de polikliniek. U krijgt dan een plaatselijke verdoving.
Bloedverlies. Na de meeste hysteroscopische operaties is er enige tijd vaginaal bloedverlies. Hoe lang dat duurt is moeilijk te voorspellen: het kan variëren van enkele dagen bij de kleinere ingrepen tot enkele weken bij de grotere ingrepen.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Een neuscorrectie heeft wat langer de tijd nodig om te genezen. Wanneer je neustampons hebt gekregen, zullen deze na 2-3 dagen worden verwijderd. De pleisters en het kapje worden na 7-10 dagen verwijderd. Over het algemeen kun je na 10-14 dagen weer aan het werk.
Neuspoliepen komen voor bij 4% van de mensen. Bij astmalijders loopt dit op tot 7 à 15%. Bij NSAID-overgevoeligheid gaat dit zelfs tot 60%.
Het gewone gevoel komt doorgaans binnen enkele weken tot maanden weer terug. Na verwijdering van de tampons wordt gestart met neusdruppels. Soms krijgt u een recept mee voor fysiologische zout oplossing om de neus mee te spoelen/bevochtigen, om zo korstvorming in de neus zo veel mogelijk te bestrijden.
Blijf goed letten op het veranderen van uw stem en zorg goed voor uw stem. Als u een vermoeid gevoel in de keel krijgt of de kwaliteit van uw stem wordt slechter, neem dan weer rust. Neem zeven dagen volledige stemrust. Dit houdt in: helemaal niet spreken, ook niet fluisteren.
Logopedie kan helpen om de stem beter te gebruiken en soms is een operatie nodig. Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Vaak voelt de stem onvast. U heeft het gevoel dat 'er iets in de keel zit'. Hoe groter de poliep, des te erger de heesheid of schorheid is. De spreekstemhoogte is meestal ook lager, en hoge tonen geven bij het zingen problemen.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
de eerste twee weken mag u douchen, maar niet te lang en niet te warm en het neusverband moet droog blijven; de eerste twee weken moet u druk op uw neus vermijden. Dus niet voorover bukken, persen of snuiten; als u zich goed voelt, kunt u na twee weken uw werk hervatten.
Poliepen verschillen in vorm en grootte. Vormen zijn bijvoorbeeld een bolletje, een knop, een paddestoel of plat als een schotel. De grootte varieert van zo klein als een speldenknop, tot enkele centimeters groot.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen. Waarom de ene poliep wel uitgroeit tot een darmtumor en de andere niet, is niet bekend.
In een grotere poliep lopen vaak ook grotere bloedvaten. Daarom kan er een bloeding komen tijdens of na de ingreep. De arts kan bloedingen tijdens de ingreep vaak direct behandelen.