Kijk naar de vorm van het blad en van de nerven, de bladrand, de lengte van het steeltje, de bladtop of eventuele beharing. In geval van naalden kijk je naar de breedte van de naald, de top, de manier hoe ze ingeplant zijn op de twijg, eventuele patronen en kleurverschillen aan de onderkant van de naalden, ...
PlantNet
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen. Dit platform is een initiatief van een aantal Franse wetenschappers.
Met de iNaturalist-app kunt u zowel planten als dieren identificeren. Na het aanmaken van een account kunt u met een eigen gemaakte foto bekijken om welke plant of welk dier het gaat. U krijgt vervolgens een 10-tal suggesties te zien, die het meest overeenkomen met de betreffende foto en locatie.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
Met de app Google lens kan je direct in het veld kijken welke soort je voor je hebt. Je start de app Google op, tikt in de zoekbalk dit icoontje aan , je richt met je smartphone op de plant of het insect en tikt op de zoekknop. Een grote kans dat hij de juiste soort vindt.
Plantsnap
Deze app beschikt over een uitgebreide database van bloemen, planten, bomen enzovoort. Zelfs paddenstoelen zijn hier niet onbekend! Je kunt foto's zien van over de hele wereld, dus het is lekker internationaal.
Een boom kan gedefinieerd worden als een houtige plant met één duidelijk uitgesproken stam en kroon en met een hoogte van meer dan 7 meter. Als de vertakking al aan de grond begint, zodat er niet één duidelijk uitgesproken stam is, spreken we van een struik. Struiken worden doorgaans ook geen 8 meter hoog.
Planten (Viridiplantae binnen de Archaeplastida, oorspronkelijk Plantae) zijn organismen die zich niet kunnen voortbewegen en die fotosynthese vertonen.
Hoe gebruik je de app? Het gebruik van de app is simpel: maak een foto van plant, dier of paddenstoel. Snij de foto bij voor een betere herkenning. Klik op de knop ObsIdentify, en krijg binnen enkele seconden de naam van de soort met aanvullende informatie.
No hidden charges: This app is truly free because we believe nature is for everyone.
Wereldwijd zijn er 60.000 verschillende soorten bomen waarvan in Nederland zo'n 5.000. Toch zijn er maar zo'n 35 soorten inheems, deze bomen komen dus van nature voor in Nederland. Naast de inheemse bomen zijn er dus ontzettend veel bomen die zich aan hebben kunnen passen aan het Nederlandse klimaat.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
Je kunt een populier herkennen aan het driehoekige of ruitvormige blad en aan de pluizige zaden die de boom vormt. Door de vorm van het blad en de lange bladsteel bewegen de blaadjes van de populier al bij het minste zuchtje wind. In het voorjaar lopen de meeste populierensoorten uit.
Heester komt van het Germaanse woord 'heister' wat eeuwen geleden 'jonge boom' betekende. Een struik is ook van oudsher een Germaans woord en komt van het woord 'struuk' wat eerder 'tak' betekende. Na verloop van tijd is het onderscheid vervaagd en wordt heester en struik voor een zelfde soort plant gebruikt.
Een struik of heester is een houtige plant, die zich onmiddellijk boven of al in de grond vertakt in een aantal takken, die meer of minder dik kunnen worden. Er wordt dus geen stam gevormd. Struiken worden daardoor niet zo hoog als vele boomsoorten.
Onder een heester of struik verstaan we een verhoutende plant die in of dicht bij de grond vertakt. Anders dan een boom vormen ze in het algemeen geen duidelijke stam, maar komen de meeste soorten met een aantal takken uit de grond, die dan ook grondtakken worden genoemd.
PlantNet, gratis
Dit is mijn favoriete app om planten te herkennen.
De app Plantsome is gespecialiseerd in kamerplanten. Je zoekt simpelweg de plant op in de app en voert in hoe groot hij is en hoeveel zonlicht hij krijgt. Vervolgens berekent de app hoeveel water hij nodig heeft en hoe vaak. De app geeft een melding wanneer de plant toe is aan een slokje water.
Voorbeelden hiervan zijn de fijnspar, linde, wilg, populier en berk. Bij andere soorten zoals grove den, eik, walnoot, elsbes, bitternoot, kustmammoetboom en gewone zilverspar groeit de penwortel krachtig en domineert hij het jonge wortelgestel.
Tik op de app Google.Tik in de zoekbalk op het pictogram 'Google Lens' (het pictogram van de camera). Bij de eerste keer openen van de app tikt u op Camera openen > Ok. Zo geeft u Google toestemming voor het gebruik van de camera.