Doel. De beweging was een ludieke heropleving van het anarchisme dat grotendeels geweldloos was en vooral zichtbaar werd door het provoceren van de gevestigde orde. De beginselverklaring luidde onder andere: "Provo ziet zich voor de keus gesteld: desperaat verzet of lijdzame ondergang.
De Provo's protesteerden op een ludieke manier tegen de atoombom, de Vietnamoorlog, het gezag, de kerk en milieuvervuiling.
Ze hebben lange haren en baarden en zijn gekleed in felgekleurde kleding. Vooral t-shirts, spijkerbroeken (die eruit zien als vodden), kralenkettingen, bloemen en andere versierselen horen bij hen.. Ze wijzen de industriële welvaartsmaatschappij, die veel gebruikt maakt van technologie af.
Provo verzette zich tegen de bestaande maatschappij. De provo's waren tegen gezag op iedere manier, en dan hadden ze met name kritiek op het gezag van de politie. Hiernaast verzetten ze zich ook tegen de verburgerlijking van de grote massa, de aantasting van het leefmilieu, het consumptiedenken, en de taboe over seks.
De leefwijze van de hippie was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De vrijheid omvatte ook seksuele vrijheid, waarbij seksuele taboes (bijvoorbeeld op openbare naaktheid) werden doorbroken en de vrije liefde (ook buiten vaste relaties om) werd bedreven.
Provo werd in mei 1965 opgericht door onder meer Roel van Duijn (filosoof), Rob Stolk (drukker), Luud Schimmelpennink (uitvinder) en Hans Metz. In de zomer van 1965 sloten de provo's zich aan bij de happenings van Robert Jasper Grootveld (kunstenaar) op het Spui in Amsterdam.
Nozems waren de hangjongeren zich verveelden en rond reden op hun brommers (Kreidler en Zundapp). Ze droegen een vetkuif (de meisjes hadden een suikerspinkapsel) en hadden net als hun grote voorbeelden James Dean en Marlon Brando vaak leren jassen en colbertjes aan.
Nozem is een Nederlands woord dat werd geïntroduceerd in 1955. Hiermee werd een destijds nieuw type jongeling aangeduid: zelfbewust en vaak agressief, gekleed in spijkerbroek en leren jack en uitgedost met vetkuif, onverschillig hangend op zijn bromfiets voor de snackbar.
De nozems hadden, anders dan jongerenculturen als de Provo's en hippies, geen politiek manifest of doelgerichte boodschap. Ze wilden gewoon lolmaken, rondhangen, luieren en op hun brommertje rond crossen.
Jongeren mochten hun verdiende geld zelf nu besteden. Ze kochten platen met hun favoriete muziek, kleding, sigaretten en een brommer. Jongeren gingen er ook anders uitzien dan de ouderen. Ze droegen andere kleren: de jongens leren jacks en spijkerbroeken, de meisjes wijde petticoats onder hun rokken.
Nozem is eigenlijk een letterwoord: Nederlandse Onderdaan Zonder Enige Moraal (dit is een taalkundig onjuiste maar buiten de taalkunde vaak gebruikte verklaring van het woord).
Naast de nozems, waren er ook de provo's. Deze naam is afgeleid van provoceren. Deze jeugdcultuur ontstond doordat de jongeren teleurgesteld waren in het klassieke socialisme. De provo's bemoeiden zich luidruchtig met de binnen- en buitenlandse politiek.
Door toenemende gelijkheid en welvaart ontstonden er in de loop van de 20e eeuw jongerenculturen. Ze verzetten zich tegen de dominante cultuur van de jaren '50: ze waren een tegencultuur. Hippies wilden het taboe op naaktheid doorbreken en vonden dat er meer vrije liefde moest zijn, buiten vaste relaties om.
De Artistiekelingen of Pleiners waren een jeugd/subcultuur van jongeren die in de jaren 50 bestond. Het waren voornamelijk kunstzinnig en Filosofie/filosofisch ingestelde jongeren die naar jazzmuziek luisterden, zich donker kleedden en belangstelling hadden voor de Franse cultuur (voornamelijk Franse literatuur).
Hippie kleding, ook wel flower power kleding genoemd komt uit de late jaren 60 en de vroege jaren 70. De kleding kenmerkt zich door vrolijke bloemenprints en uitlopende broekspijpen.
De mensen die in de flowerpower-subcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld.
Hippies hielden van psychedelische rock, een combinatie van rock, blues, country en western, volk en reaggae. Deze meeste muziek was eenvoudig en emotioneel. De muzikanten leefde hun muziek die, net als drugs, bedoeld was om het bewustzijn te 'vergeten'.
Kikkers, hippies en soulkikkers verschijnen in de jaren '60. In de jaren '70 komen daar de metalheads, disco's, rasta's, punkers, skinheads en hiphoppers bij. Uit deze verschillende jeugdculturen verschijnen, als vertakkingen, weer allerlei jeugdsubculturen.
Nozems kwamen niet alleen in opkomst in Nederland, maar ook in Engeland (Teddy-boys), Duitsland (Halbstarken) en Frankrijk (Blousons Noirs). De groepen hadden dezelfde kenmerken: ze kleedden zich opvallend en vielen voorbijgangers lastig. Veel Nederlands wilden niet geassocieerd worden met dit soort 'tuig'.
En je wordt er wakker van; geef jezelf of iemand anders een figuurlijke trap onder de reet met een Nozem! Door de zure citrus, de pittige chili, het shotje cafeïne en een vleugje alcohol (10%) krijg je zin om te rocken, te dansen, te racen en samen te lachen!
Prijs € 12,95.
Nozems hadden veel vrije tijd en in de vrije tijd luisterden ze veel muziek. Muziek was voor de nozems erg belangrijk. Ze luisterden veelal naar rock (een muziekstroming die toen in opkomst was). Hun grootste idolen waren onder andere Marlen Brando en James Dean.
Populaire bewegingen in die tijd waren
Artistiekelingen; Zwarte kleding, jazz muziek en joints. Hippies; Geen of weinig make-up, lange haren en baarden, fel en bont gekleurde kleding met peace en indiaase motieven. Sex en veel drugs. Kikkers; Langer haar met scheiding, mini-rokken en strakke kleding rijdend op puchjes.