De Duitse broodjes ( frische Brötchen) kent iedereen natuurlijk en geef toe, ze zijn zo lekker dat ze ook overal in Nederland worden verkocht als Duitse broodjes. Behalve in België want daar heten ze pistolekes. De meest gangbare broodjes zijn die ovale.
Dit brood is een klassieker uit Duitsland. Half roggemeel en half tarwemeel geven de brood een authentieke, stevige smaak. Desem en warme deegvoering maken dit brood mild genoegen.
WIST JE DAT: ze in Duitsland 300 soorten brood verkopen. Echt waar! Driehonderd broodsoorten.
Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten. Van de Noord-Duitse Pumpernickel tot het Zuid-Duitse Schwarzwälderbrot.
In Duitsland wordt nog veel gebruik gemaakt van rogge. Deze graansoort wordt daar nog in bijna elke broodsoort gebruikt. Bijvoorbeeld in de Oberlander en het Schwarzwälderbrot, maar ook in een kaiserbroodje.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Qua voedingswaarde verschillen gewoon brood en zuurdesembrood nauwelijks van elkaar. Er is bijna geen verschil tussen de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en calorieën.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met desem als rijsmiddel. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten, die van nature aanwezig zijn. Dit noemen we een desem.
Oberländer is een (wit)brood dat in Gelderland en Limburg veel wordt gemaakt. Het wordt bereid met karnemelk waardoor het een frisse zurige smaak heeft. Het deeg van dit product laat men rijzen in een mandje van riet dat bestrooid is met roggebloem.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen. Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen.
In Oostenrijk heet het Kaiserbroodje een semmel, maar ook daar kennen ze het Scharzwälderbrot en wordt er met desem brood gebakken. De Oostenrijkers houden niet van verspillen.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Het is niet meer genoeg dat Duitsland de meeste broodsoorten ter wereld heeft. Het brood moet werelderfgoed worden. 'Net zo goed als de Franse keuken'.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.
Een echt typisch Duits ontbijt bestaat niet, maar meestal kun je rekenen op allerlei soorten broodjes en veel jam, vleeswaren en kaas. Ook hardgekookte eieren mogen niet aan een Duits ontbijt ontbreken. Hoewel vaak gedacht wordt dat er ook worstjes geserveerd worden bij een Duits ontbijt, is dat een misvatting.
Tijdens het ontbijt worden naast niet-alcoholische dranken vooral zuivelproducten, brood, granen, fruit, suiker en snoepgoed (zoet broodbeleg) geconsumeerd. Bijna 30% van het suiker en snoepgoed wordt tijdens het ontbijt gegeten.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels. Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Bewaaradvies: Bewaar het brood op een donkere, koele plek in de originele verpakking. Eventueel kun je het in de koelkast bewaren, het kan hierdoor echter ook wat sneller uitdrogen. Ook kun je het brood op de dag van aankoop invriezen net zoals 'gewoon' brood.