rex heet 'Turfts-Love-Rex', vernoemd naar de twee vrijwilligers die het dier hebben gevonden. Deze dino leefde 66 miljoen jaar geleden in Montana en at andere dino's als de Edmontosaurus en de Triceratops. In het gefossiliseerde poep van de T. rex zijn namelijk vermalen botten van deze dino's aangetroffen.
Het skelet van T. rex 'Trix', de bekende Tyrannosaurus rex van Naturalis, gaat opnieuw op reis. Binnenkort vliegt een door Naturalis geprinte reconstructie naar het Dinosaur Museum in Nagasaki, Japan. Zo kan het skelet ook daar het verhaal van het belang van wetenschappelijk onderzoek vertellen.
De allerbekendste dino in Naturalis is de tyrannosaurus rex van 13 meter lang. Het skelet komt uit Montana in Amerika en werd door het museum omgedoopt tot Trix.
Trix leefde ongeveer 66 miljoen jaar geleden in wat nu Amerika is.
Deze dame was ongeveer 30 jaar oud, toen ze stierf zo'n 66 miljoen jaar geleden. Ze woog tot wel 5000 kilo en was 13 meter lang. Ze was een Tyrannosaurus rex, ook wel T.
Tyrannosaurus vormt hierin een uitzondering dat in de volksmond meestal de volledige soortnaam gebruikt wordt: Tyrannosaurus rex, soms correct afgekort tot T. rex of incorrect tot "T-Rex". Dit gebruik wordt meestal verklaard vanuit de aansprekende naam.
Een volwassen Tyrannosaurus rex mat van neuspunt tot staart 11 à 13 meter en had een schofthoogte van 3,7 meter. De schedel kon 1,4 meter lang worden.
Dat betekent dat tot dusver maar één op de 80 miljoen tyrannosaurus-individuen als fossiel is teruggevonden en opgegraven. Voor plekken waar de omstandigheden voor fossilisatie gunstig waren, zoals delen van de Hell Creek-formatie waar ook Trix gevonden is, wordt die kans groter: ongeveer één op 16.000.
In 2013 werd 'onze' Trix gevonden in het Amerikaanse Montana, waar een team paleontologen van Naturalis heeft meegeholpen om het skelet uit de aarde te halen. In 2016 verhuisde het immense skelet naar Nederland en was het te bewonderen in Naturalis.
De kosten van het project waren in november 2013 geschat op zeven miljoen euro. In Amerika is het skelet aanleiding geworden tot een juridische strijd om het eigendom.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Zelf opgegraven
Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota.
Tussen de twee en drie uur is voldoende.
De Tyrannosaurus rex zoals wij die nu kennen, moet eigenlijk worden onderverdeeld in drie verschillende soorten. Dat zeggen onderzoekers in het tijdschrift Evolutionary Biology. En dat heeft mogelijk gevolgen voor het enige skelet van de T- rex buiten Noord Amerika, namelijk dat van Trix in Naturalis.
Het dinopark in Gouda is net een dinosaurus museum; je loopt tussen ruim 70 levensgrote dinosaurussen en leert aan de hand van de vragen in de speurtocht alles over hoe deze dieren leefden, hoe ze eruit zagen en hoe de tijd waarin zij leefden eruit zag. In het buitenmuseum vol dino's komt de oertijd tot leven.
Dinosauriërs kun je wereldwijd tegenkomen. Van alle werelddelen zijn dinofossielen bekend, zelfs op Antarctica. Zoek vooral in gesteenten die gevormd zijn op het land of vlakbij de kust, want alleen daar kom je je resten van dino's tegen. Er leefden immers geen dinosaurussen in de diepe oceaan.
De Rexperience is geen gewone museumzaal, de Rexperience is een beleving! Hier maak je een reis terug naar de tijd dat T. rex Trix leefde. Stap binnen in het futuristische reisbureau, betreedt de ruimtecapsule en beleef het avontuur.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.
De diplodocus, of langnek, leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Hij at alleen planten en kon wel 25 meter lang worden. Hij woog zo'n 12.000 kilo. Dat is net zo zwaar als 3 volwassen olifanten bij elkaar.
De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke dinosaurus, maar volgens sommige onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex (en natuurlijk ook de andere dinosaurussen) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terechtkwam, en heel veel vieze gassen zoals zwavel opwierp.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.