Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is het pesten via digitale media. Het is vaak een aanvulling op ander pestgedrag en slachtoffers weten meestal wie de pester is.
Online pesten gebeurt op verschillende manieren, bijvoorbeeld met beledigende reacties onder posts op sociale media.Of door valse informatie te verspreiden via nepaccounts. Dat online pesten elk uur van de dag kan plaatsvinden, maakt het anders dan offline pesten.
Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij het slachtoffer gekwetst wordt via nieuwe media. Dat kan op veel manieren: beledigende emails, gemene berichtjes via instant messaging apps, ongewenste foto's die viraal gaan op sociale media, … Toch valt niet alles dat kwetsend is op het internet zomaar onder cyberpesten.
Cyberpesten is anders dan offline pesten, omdat het gebeurt via internet of gsm. Via internet en gsm kan je bijvoorbeeld anoniem pesten, zonder dat iemand je kan zien of weet wie je bent. Cyberpesten kan ook op elk moment van de dag gebeuren. De pestkop hoeft niet in dezelfde ruimte als het slachtoffer te zijn.
Onder (cyber)pesten vallen verschillende gedragingen: beledigen, bedreigen, uitlachen en hinderen in de sociale contacten (met vrienden). Deze gedragingen kunnen enkel zichtbaar zijn voor het slachtoffer, maar het kan ook gebeuren dat ze zich voltrekken voor een groter publiek.
Cyberpesters willen vaak negatieve emoties vrijlaten door te pesten: ze zijn boos of gefrustreerd door iets wat bijvoorbeeld op school is gebeurd. ' 'Belangrijk is ook dat daders denken dat cyberpesten de norm is, en dat andere jongeren het goedkeuren. Ze voelen zelfs een groepsdruk om te cyberpesten.
Strafbaar is het verder om iemand online te pesten, te stalken (stelselmatig ernstig lastigvallen) en op te lichten (frauderen). Ben jij slachtoffer van (online) pesten? Lees dan wat je ertegen kunt doen. Ook kun je elke dinsdag- en donderdagavond chatten met de politie.
Empathie in de hersenen
Dit impliceert dat we makkelijker empathisch kunnen zijn als we duidelijk kunnen visualiseren wat de ander is overkomen. Met je eigen ogen zien dat iemand hulp nodig heeft is duidelijk een stuk levendiger en emotioneler dan wanneer we erover lezen in het nieuws.
Bij het (offline) pesten zijn de slachtoffers bang voor dreigementen die de dader uit. Het slachtoffer is vooral bang dat de pesterijen uit de hand gaan lopen. Het slachtoffer dat te maken heeft met online pesten (cyberpesten) is vooral bang dat ouders/verzorgers hun telefoon of computer afpakken.
Cyberpesten wordt ook wel wel digitaal pesten of online pesten genoemd. Het is een steeds groter wordend maatschappelijk probleem met maar al te vaak grote gevolgen. Het blijkt dat scholen en ouders vaak niet goed weten wat er online speelt bij de kinderen en wat ze moeten doen als er sprake is van cyberpesten.
Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Cyberstalking is strafbaar. Het kan ook gepaard gaan met andere strafbare feiten zoals laster, smaad, bedreigingen, hacking en identiteitsdiefstal. Het is ook verboden om zonder toestemming foto's/video's van iemand te verspreiden. Zeker als dat jou schaadt.
Ja.Andere mensen bedreigen is strafbaar.
1 op de 5 jongeren wordt online gepest, 400.000 jongeren per jaar blijkt uit cijfers van het ANP.
In 2021 zegt 33 procent van de 15-18-jarigen ooit gepest te zijn en 3,8 procent is in de afgelopen 12 maanden gepest. Van deze slachtoffers zegt 35,9 procent uitsluitend online gepest te zijn, 30,3 procent op de traditionele manier en bij 29,3 procent van de slachtoffers gaat het om beide.
Online pestgedrag herkennen
Bijvoorbeeld door nare appjes te versturen, gênante video's te uploaden op sociale media, of door persoonlijke informatie over het slachtoffer ongewenst te delen met anderen. Online pesten gebeurt meestal door personen uit de omgeving van degene die gepest wordt.
De rechtspraak is van mening dat dergelijk misdrijf ook via het internet kan, waardoor er veel kans is dat deze belediging een drukpersmisdrijf uitmaakt. Veelal zullen rechters het recht op vrije meningsuiting ook afwegen tegenover de grondrechten van het slachtoffer zoals het recht op eerbiediging van het privéleven.
Sommigen vinden zelfs dat hun negatieve pestervaringen tijdens de tienerjaren ook tot “positieve” gevolgen hebben geleid, zoals veerkrachtiger zijn (beter kunnen omgaan met tegenslagen) en hechte vriendschappen met mensen die hen steunden of voor hen opkwamen toen ze het moeilijk hadden.
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Of maak je je zorgen over je kind dat online gepest wordt? Cyberpesten cijfers maken duidelijk dat deze vorm van pesten aardig vaak voorkomt. Zo'n 8% van de jongeren heeft er volgens het CBS last van. De cyberpesten cijfers van het ANP geven aan dat het gaat om zo'n 400.000 jongeren.
Sinds 2001 is het percentage daders van pesten aanzienlijk afgenomen. Dit geldt zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. In 2001 zei 7,4 procent van de leerlingen in groep 8 van de basisschool vaak (minstens twee keer per maand) anderen te pesten. In 2021 ging het om 1,8 procent.