De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 38 en 39 graden, volgens VCA Hospitals. “Als ze het gewoon koud hebben, kunnen ze in een lekker warme kamer worden gebracht,” zegt Arpino.
Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.
Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
In de winter hebben ze een dikkere vacht die een natuurlijke bescherming geeft tegen kou. De meeste katten zullen bij sneeuw en ijs binnen blijven, toch zijn er katten die eropuit trekken. Ook al hebben ze een wintervacht, bij een langere periode van nattigheid en vrieskou ligt het gevaar van onderkoeling op de loer.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
1: Brrr, onderkoeling
In principe kunnen katten met hun dikke wintervacht prima tegen bar winterweer. Ook al geeft hun winterjas goede bescherming, bij een langere periode van vrieskou en nattigheid kan je kat onderkoeld raken. Bovendien is de beharing bij de oren niet dik, waardoor er problemen mee kunnen ontstaan.
Buitenleven: woonsituatie en omgeving
Op de derde verdieping van een flat in de binnenstad zal het nauwelijks mogelijk zijn om een buitenkat een goed leven te bieden. Een huis met een tuin is ideaal, maar ook een woning op de begane grond met toegang tot een terras is geschikt.
In de winter brengen veel katten het merendeel van hun tijd slapend door. Ze houden dan ook vooral van knusse en warme ligplekjes.
Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun 'thermoneutrale' temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Veel katten zijn met een dikke winterse vacht wel opgewassen tegen vrieskou. Katten kunnen in de winter dan ook prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er ook een aantal gevaren voor je kat. In dit artikel geven wij 7 tips over waar jij in de winter extra op moet letten met jouw buitenkat.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Honden en katten hebben een wintervacht en een zomervacht. De tijd dat het dier wisselt van de ene vacht naar de andere vacht wordt de ruitijd genoemd. Er is dan sprake van verharen. Over het algemeen verharen honden en katten altijd, maar tijdens de ruitijd wordt de gehele vacht vernieuwd en is het verharen dus erger.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Er zijn geen vaste richtlijnen voor de termijn waarop een kat voor het eerst naar buiten mag na een verhuizing. Vaak wordt 6 tot 8 weken genoemd, maar daar is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke basis voor. Het achterliggende idee bij de periode van 6 – 8 weken is dat je kat goed aan het huis gewend moet zijn.
Plots bevindt poeslief zich honderden meters buiten haar vertrouwde omgeving en vindt ze niet meteen de weg naar huis terug. Het kan dan gerust enkele dagen duren voor ze zich weer kan oriënteren en bij jou komt binnenwandelen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Na een verhuizing moet je kat wennen aan de nieuwe omgeving. Er is geen vast moment wanneer je je kat naar buiten kunt laten. Hou haar in elk geval een week of twee binnen en angstige katten wat langer. Vergeet niet haar chipregistratie bij te werken!
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.