Is reistijd ook werktijd?

Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat telt als werktijd?

Als je maar onderweg bent naar, van of voor je werk. De werktijd is de tijd waarin je daadwerkelijk aan het werk bent. Dit heet ook wel arbeidstijd. In de tijd dat je naar je werk of naar huis reist, werk je in principe niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op porterenee.nl

Hoe zit het met de reisuren?

Reisuren zijn de uren die de bouwplaatswerknemer besteedt aan het reizen van de woning naar het werk en terug. De bouwplaatswerknemer die buiten zijn woongemeente werkt, heeft recht op een reisurenvergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bouwendnederland.nl

Is omkleden ook werktijd?

Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op awvn.nl

Wat is een redelijke reistijd?

De gemiddelde acceptabele reistijd is minder dan 90 minuten

Als je boven een bepaalde (persoonlijke) grens komt wordt het echt een stuk lastiger voor de meeste mensen. Bij meer dan 90 minuten reistijd gaat het knellen, omdat dit boven de gemiddelde acceptabele reistijd komt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op connetix.nl

Is reistijd naar klanten arbeidstijd of rusttijd?

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ver mag mijn werkgever mij laten reizen?

Daar zijn geen regels voor en al helemaal geen wetten. Volgens de arbeidsinspectie vindt woon-werkverkeer niet onder gezag van de werkgever plaats. Als jij als werknemer dus acht uur per dag moet werken en drie uur per dag moet reizen voor je werk, dan bedraagt de arbeidstijd nog steeds acht uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Hoeveel krijg je voor een Reisuur?

Reisuren. Medewerkers tot en met 21 jaar: de helft van het bruto uurloon. De eerste 60 minuten per dag worden niet uitbetaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onderhoudnl.nl

Kan je baas je verplichten om te werken?

De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Kan je baas je verplichten om eerder aanwezig te zijn?

Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vakcentrum.nl

Hoe lang mag je aan een stuk werken?

U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat reken je voor reistijd?

Reistijd wordt in rekening gebracht tegen 50% van het normale uurtarief.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lancelots.nl

Hoeveel reistijd per dag?

"De psychologische term hiervoor is de wet van behoud van reistijd. Die schrijft voor dat mensen het gemiddeld acceptabel vinden om zeventig tot negentig minuten per dag onderweg te zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mobiliteitsplatform.nl

Hoe bereken ik woon-werkverkeer?

In het algemeen kan de werkgever de vaste reiskostenvergoeding berekenen (tool) met deze formule: afstand enkele reis x het vermoedelijke aantal keren dat de werknemer deze afstand aflegt in een jaar x de vergoeding (waarvan dus € 0,19 per kilometer onbelast is).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rendement.nl

Is reistijd pauze?

De pauze rekent de wet niet mee als arbeidstijd, reistijd (onder voorwaarden dus) wel. In veel bedrijven is de pauze onbetaald en komt de pauze bovenop de arbeidstijd. Je werkt 8 uur en bent 8,5 tot 9 uur aanwezig. Als je het woon/werkverkeer er bij rekent, zijn de meeste werknemers meer dan tien uur van huis af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbeidstijden.com

Is een werkgever verplicht om reiskosten te vergoeden?

In de wet staat nergens dat je als werknemer recht hebt op reiskostenvergoeding. Je hebt daar alleen recht op als hierover afspraken in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling staan. Als dat zo is, dan moet je werkgever reiskosten betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Is woon-werkverkeer zakelijk?

Woon-werkverkeer wordt als zakelijk aangemerkt door de Belastingdienst. Het gaat hierbij om het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplek met de auto van de zaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op inseego.com

Kan mijn werkgever mijn rooster veranderen?

Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Is werkoverleg eigen tijd of bepaalde tijd?

Werkoverleg is een uitstekend middel om werknemers sterker te betrekken bij hun werk. De tijd die nodig is voor werkoverleg geldt formeel als werktijd. Volgens veel regelingen/cao's moet de duur van overleg worden gezien als werktijd. Die tijd dient als zodanig gecompenseerd te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dentalinfo.nl

Wat als de werkgever geen werk meer heeft?

Loondoorbetaling. Op grond van artikel 7:628 BW betaalt de werkgever, ondanks dat de werknemer niet aan het werk is, 100% van het loon aan de werknemer. De vaste kostenvergoedingen, zoals de reiskostenvergoeding of een vaste onkostenvergoeding, hoeft de werkgever niet te betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vijverbergadvocaten.nl

Kan je werk je verplichten je eigen telefoon te gebruiken?

Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Wat mag een werkgever wel en niet doen?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Heb je recht op een vaste vrije dag in de week?

Een vaste vrije dag. Volgens de regeling in de cao Fashion, Sport & Lifestyle heb je recht op 1 of 2 dagen waarop je werkgever je niet mág inroosteren. Hoeveel dagen hangt af van het aantal uren dat je volgens je contract werkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avv.nu

Wat zijn de nieuwe regels bij reiskosten?

Er komt een grote wijziging aan voor het bedrijfsleven in Nederland: per 1 januari 2022 verdwijnt het fenomeen van de vaste reiskostenvergoeding. Werkgevers mogen dan niet zomaar meer een vaste reiskostenvergoeding aan hun medewerkers aanbieden, maar alleen daadwerkelijk gemaakte reizen mogen onbelast vergoed worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reisbalans.nl

Wat is een redelijke kilometervergoeding 2022?

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een redelijke kilometervergoeding anno 2022 op 39 cent ligt. Daarmee dek je niet alleen de benzinekosten, maar ook de (WA + Casco) verzekering, onderhoud en allerhande belastingen. Da's dus inderdaad ruim 2 keer meer dan de huidige 19 cent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoblog.nl

Is werkgever verplicht woon-werkverkeer te betalen?

Vanaf 1 juli 2020 zal de tussenkomst van de werkgever ook verplicht zijn wanneer de verplaatsingen woon-werkverkeer minder dan 5 kilometer bedragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op werk.belgie.be

Populaire vragen