Wespen hebben een gladde angel, die in de huid wordt gestoken, gif inspuit en kan worden teruggetrokken. Een wesp kan de angel hierdoor meerdere keren gebruiken.
Wespen kunnen om deze reden ook meerdere keren steken. De steken van beide beestjes hebben dezelfde irritatie verschijnselen. Vaak krijg je een bultje met een enorme rode vlek eromheen en soms treden er grote zwellingen op. Binnen enkele uren na de steek heb je geen last meer van de jeuk en pijn.
Een wesp gaat dood als hij steekt
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Raadpleeg je huisarts als je meer dan twintig keer bent gestoken, of als je bent gestoken in je mond of rond je keel, nek of ogen. Als je denkt dat je een hevige acute allergische reactie hebt, bel dan direct 112.
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels. Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Ze vallen de mens met z'n lekkere hapjes en drankjes doorgaans niet lastig. Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
In tegenstelling tot een bijenangel, bevat die van hommels geen weerhaken. Hommels kunnen hun angel dus terugtrekken zonder dat deze loskomt van hun achterlijf. Hierdoor kunnen ze ook meermaals steken. Bij de meeste mensen veroorzaakt een hommelsteek enkel een plaatselijke reactie.
Het beste antwoord. Bijen en wespensteken komen regelmatig voor, hommelsteken zijn eerder uitzonderlijk. Bijen steken vooral wanneer zij zich bedreigd voelen en gaan na de steek dood, doordat de angel in de huid achterblijft.
Bij de hommels hebben, net als bij honingbijen en wespen, alleen de koninginnen en werksters een angel. De mannetjes kunnen niet steken. De angel is bedoeld als verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Muggen die vaker steken
Dat komt omdat de malaria parasiet zich dan in meerdere mensen kan nestelen. Deze muggen kunnen het bloed bij een mens moeilijker opzuigen, waardoor ze meerdere keren bijten.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Dit is een fabel.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.