Je vindt het op de homepagina van de VDAB-website als je ingelogd bent en in je 'berichten'. Je C4. Kreeg je nog geen C4 van je werkgever? Ga toch al naar je uitbetalingsinstelling en vraag je werkgever om het zo snel mogelijk te geven.
U bent verplicht het C4-formulier ten laatste over te maken op de laatste werkdag van uw werknemer.
Als je ontslagen wordt door je werkgever, kan deze ervoor kiezen jou een verbrekingsvergoeding of ontslagvergoeding uit te betalen. In dat geval hoef je niet meer te presteren en ontvang je een bedrag dat afhankelijk is van je anciënniteit, statuut en loonpakket binnen de organisatie.
Belangrijk: de ingevulde reden op het C4-formulier
Dat wil zeggen: werkloosheid die het gevolg is van omstandigheden die buiten de wil zijn van de werknemer. Zogenaamde vage of neutrale redenen tot ontslag (herstructurering, economische redenen, gebrek aan werk…) kunnen twijfel oproepen bij het werkloosheidsbureau.
Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren (of een deel daarvan) dat uw werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2023 maximaal € 89.000. Behalve als een werknemer meer dan € 89.000 per jaar verdient.
U heeft een WW-uitkering aangevraagd en u bent ziek op uw eerste werkloosheidsdag. Dan meldt u zich ziek via UWV Telefoon Werknemers. U heeft al een WW-uitkering en wordt later dan uw eerste werkloosheidsdag ziek. Dan meldt u zich ziek via Mijn UWV.
Als het dienstverband van een werknemer eindigt op initiatief van de werkgever, heeft de werknemer recht op transitievergoeding. Dat geldt ook als de werkgever zijn bedrijf wil beëindigen omdat hij met pensioen wil of omdat hij langdurig arbeidsongeschikt is. En zelfs als de werkgever overlijdt.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Uw werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk een maand na het einde van het dienstverband hebben betaald. Hebt u het geld dan nog niet ontvangen? Dan hebt u een opeisbare vordering. Dit betekent dat uw werkgever u rente moet betalen over het bedrag dat u tegoed hebt.
Heeft je medewerker recht op een ontslagvergoeding? Dan ben je verplicht om die in één keer te betalen. Dat doe je direct na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Je medewerker ontvangt de vergoeding in feite dus bij de eerstvolgende loonberekening.
Het werkloosheidsbewijs C4 moet je uiterlijk op je laatste werkdag overhandigd worden.
Als u ontslag neemt, is uw werkgever verplicht u binnen de maand volgend op de dag waarop u vrijgesteld bent van prestatie, een C4-document te bezorgen. Met dat document kunt u zich als werkloze inschrijven.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Als je ontslag via het UWV of de kantonrechter besloten is, of je tijdelijk dienstverband afloopt, heb je recht op een transitievergoeding. In een enkel geval heb je ook recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Bijvoorbeeld als je werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft.
Wanneer de werknemer na de betekening van de opzegtermijn ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het gewaarborgd loon te betalen.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen.U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.