Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.
Helaas niet helemaal: er is een nadeel dat optreedt als je veel rauwe eiwitten eet. Eiwitten bevatten namelijk avidine, een stofje dat in je lichaam met vitamine B8 bindt. Het gevolg daarvan is dat de vitamine niet meer goed opgenomen kan worden. Voor een keertje is dat natuurlijk geen probleem.
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Aan de plek van de rode vlek in het ei kun je zien waar het is ontstaan. Zit er zo'n rood puntje op de dooier, dan sprong er een bloedadertje in de eierstok of de trechter. Zit het vlekje in het eiwit, dan knapte er een vaatje in de eileider. De kip zelf heeft daar overigens helemaal geen last van.
Het eigeel is een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium. Het eigeel brengt ook zo'n 200 mg cholesterol aan. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. We kunnen niet zonder.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Als er grote hoeveelheden bloed meekomen met de eieren, is dit ook een teken dat je direct contact moet leggen met de veearts. Dit hoeft niet bij hele kleine bloedstipjes in de eieren.
Een strontje verdwijnt meestal vanzelf binnen 2 weken. Het puistje breekt vanzelf open, waarna het indroogt en geneest. De pijn is dan snel over.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Het duurt ongeveer 6 tot 48 uur voordat een salmonellabesmetting klachten veroorzaakt. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Het risico op besmetting met de salmonella-bacterie is bij het eten van rauwe eieren in ieder geval te overzien – volgens het Voedingscentrum zijn in ons land ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella – maar de gezondheidseffecten zijn niet zo groot als soms wordt gedacht.
Genoeg reden om regelmatig een eitje te eten, zou je zeggen. Toch wordt het niet aangeraden om onbeperkt eieren te eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs een maximum van drie eieren per week aan.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
5 eieren per dag wordt door veel bodybuilders als hét ultieme aantal gezien voor meer spiermassa. Ook in diverse diëten om af te vallen wordt vijf per dag geadviseerd.
Mag je een strontje doorprikken of uitknijpen? Nee, door het strontje door te prikken of uit te knijpen verspreid je de bacteriën en maak je de ontsteking alleen maar erger. Blijf daarom van het strontje af en wacht tot het vanzelf overgaat.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Een hordeolum, in de volksmond een 'strontje' genoemd, is een acuut abces van een klier in het ooglid door een bacterie-infectie, meestal een stafylococ. Deze kliertjes heten 'de klieren van Moll of Zeis”(voor de bouw van het ooglid, zie folder oogleden/adnexen).
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Een witte kip heeft minder voer nodig om hetzelfde ei te maken dan een bruine kip. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen is per definitie duurzamer. Witte eieren zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk efficienter om te maken. En dus goedkoper voor jou.
En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur. De zilversulfide hecht zich aan het zilver: dit zijn de zwarte vlekken die tijdens het eten van je eitje op je bestek ontstaan.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.