De pannen uit de vivo range zijn tevens voorzien van vuurvaste, RVS hendels, wat ze geschikt maakt voor gebruik in de oven tot hoge temperaturen (220 graden). De vivo koekenpannen en wok voorzien van een coating van het merk Teflon.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Laat de pannen na gebruik volledig afkoelen, voordat je ze afwast. De pannen zijn vaatwasser bestendig, maar handwas blijft nog altijd beter en zachter voor de keramische antiaanbaklaag. Warm water met een beetje afwasmiddel en een zachte spons volstaan om de pannen te reinigen.
De pan en de siliconen grepen zijn geschikt voor de oven tot 200 graden Celsius. Het glasdeksel kan die hitte niet aan. Die kan maar in de oven tot een temperatuur van 150 graden Celsius.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
Pannen in de oven gebruiken, kan alleen als het materiaal de hitte van de oven aankan. Dan is een pan ovenbestendig. Welke pannen zijn ovenbestendig, is niet alleen afhankelijk van de pan zelf, maar juist van de handvatten.
Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten. Met afwassen met de hand breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee.
In principe kunnen alle volledig metalen pannen, maar met een dunnere bodem moet je dus goed opletten. Gietijzeren pannen zijn ideaal, omdat ze een dikke bodem hebben en de warmte zeer goed verdelen. Deze pannen kunnen in de oven en zorgen ervoor dat het eten snel aanbrandt.
Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, afkomstig uit Amerika welke in veel gevallen gebruikt wordt bij buiten koken op open vuur. Dutch Ovens hebben een dikke wand en houden dankzij het gietijzeren materiaal goed hun warmte vast. Met deze veelzijdige pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren.
Bedenk ook voor je iets gaat kopen dat je misschien al pannen in huis hebt die als ovenschaal kunnen dienen. Een gietijzeren- of plaatstalen pan zonder plastic handvat kan zo de oven in. Bij eigenlijk iedere ovenvorm en braadslee geldt dat je er het beste houten of siliconen keukengerei in kan gebruiken.
Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Het laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan gebruik je anders dan een pan met een standaard antiaanbaklaag.
Keramische pannen hebben een betere geleiding dan normale pannen, ons advies is om slechts op 70% van het vermogen te werken. Op deze manier gaat de pan langer mee. Een keramische pan kan meer hitte verdragen dan normale pannen, maar wanneer de pan op temperatuur is hoeft u de pan niet verder te verhitten.
Omdat de keramische pan niet gemaakt is van giftige stoffen en deze ook niet loslaat bij hoge temperaturen is het een hele gezonde manier van bakken. Tevens hoef je minder boter of olie te gebruiken. De keramische pan is universeel en te gebruiken met gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Gewone kookpannen
De 'gewone' pannen waar u de aardappels in kookt en bijvoorbeeld de steelpan, kunt u gewoon in de vaatwasser doen. Deze pannen zijn, tenzij anders aangegeven op de verpakking, over het algemeen van materiaal gemaakt dat vaatwasmachine bestendig is.
Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen. Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Een antiaanbaklaag heeft niet het eeuwige leven. Als uw pan al een tijdje in gebruik is, heeft u kans dat uw gerechten toch gaan aanbakken. Om dit te voorkomen, kunt u een flinke scheut keukenzout in uw pan strooien en dit opwarmen. Spoel de pan af en uw antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld.
Vul de pan met een laag heet, liefst kokend water en laat het een aantal uur staan. Voeg voor een optimaal effect een scheut citroensap, een schep soda of een eetlepel zout aan het hete water toe. Na een tijdje wordt de aangekoekte laag zachter en komt deze vanzelf los.
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
De porseleinen coating op geëmailleerde gietijzeren koekenpannen is gevoelig voor barsten en afschilferen bij hoge hitte of bij blootstelling aan thermische schokken. Daarom is het meeste geëmailleerde kookgerei geschikt voor de oven bij een temperatuur van maximaal 205°C (400°F).
Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld. Zie ook de rubrieken over handgrepen, knoppen en deksels. Controleer of de kookplaat geschikt is door de symbolen op de hoes, de verpakking of in de catalogus te raadplegen.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.