Je kunt alleen drank kopen als je kunt aantonen dat je 18 jaar of ouder bent. Voor een kassamedewerker is het soms lastig om dat in te schatten. Laat daarom altijd je ID zien. Zodra je als minderjarige een winkel verlaat met een alcoholische drank ben je strafbaar en kun je een boete krijgen.
Bier en wijn mag je pas kopen vanaf 16 jaar. Voor sterkedrank moet je 18 jaar oud zijn.
Sinds 1 januari 2014 is de leeftijd waarop alcohol mag worden verkocht aan jongeren verhoogd naar 18 jaar. Ook mogen minderjarigen sinds die datum geen alcohol bij zich hebben op voor publiek toegankelijke plaatsen. Ondernemers die alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 zijn strafbaar.
Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan zestien jaar. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., onder andere bier, wijn,... Sterke drank mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan min-achttienjarigen.
Net zoals je een kind begeleid bij het alleen het verkeer in gaan, moeten jongeren ook begeleid worden bij hun kennismaking met alcohol. Voor meisjes is het maximum twee glazen per dag en voor een jongen drie glazen per dag, waarbij er tenminste drie dagen in de week niet gedronken moet worden.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Jongeren die alcohol drinken, zijn vaker agressief en plegen vaker (verkeers)misdrijven dan leeftijdgenoten die niet drinken [1]. Jongeren die alcohol drinken, veroorzaken ook extra zorgkosten en onderwijskosten. Als jongeren nog niet volgroeid zijn raken zij eerder bewusteloos door alcohol.
Zwak-alcoholhoudende dranken zijn dranken met een percentage van minder dan 15 procent pure alcohol, bijvoorbeeld bier, wijn en mixdrankjes. Sterke dranken zijn dranken met een percentage van meer dan 15 procent pure alcohol, bijvoorbeeld jenever, whisky of wodka.
In cocktails zit sterke drank zoals gin, rum, whisky, … . En sterke drank verkopen, schenken of aanbieden mag eigenlijk niet aan -18 jarigen.
Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.
Met de NIX18 campagne wil het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de norm versterken dat het gewoon is om tot je 18de niet te drinken en niet te roken.
Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet.
In Denemarken en Cyprus mag je al drinken vanaf zestien jaar, maar mag je pas binnen in een bar vanaf achttien jaar. De zestienjarige Denen mogen dus wel thuis stomdronken worden, maar niet op café. Ook in Luxemburg en Italië mag je eender welk drankje uitkiezen om je zestiende verjaardag mee te vieren.
Voor sterkedrank moet je minstens 18 zijn. Bier en wijn (gegiste dranken) mogen niet verkocht worden aan wie nog geen 16 is. Gedistilleerde dranken zoals wodka, jenever en mixdranken mogen pas vanaf 18 jaar. Wil een jongere alcohol kopen, dan moet hij of zij kunnen bewijzen 16 of 18 te zijn.
Minimumleeftijd. Het is voor handelaars en horeca-uitbaters verboden om:alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 16-jarigen.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn.
Alcohol onder de 18 in winkel of supermarkt
Je kunt alleen drank kopen als je kunt aantonen dat je 18 jaar of ouder bent.
Sterke drank van de maand: Aperol.
Sterke drank is een verzamelnaam van alcoholhoudende dranken met een hoger alcoholpercentage dan 15%. Denk hierbij aan Likeuren, Whiskyen gedistilleerde dranken. Als wij het over sterk hebben, dan bedoelen wij mixdranken: gedistilleerde dranken die de basis vormen van allerlei cocktails en shooters.
Vraag de alcoholvergunning aan bij uw gemeente. Uw personeelsleden moeten 16 jaar of ouder zijn om alcohol te schenken. Vmbo-scholieren van 14 en 15 jaar mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding wel alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
De Absinthe 89% is zonder twijfel de sterkste of toch zeker diegene met het hoogste alcoholgehalte.
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.
Historici en archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat er al in het neolithicum (11.000 v.Chr.) bier gebrouwen en gedronken werd. Soemerië in Mesopotamië (zeg maar het huidige Iran en Irak) wordt als de geboortegrond van het bier beschouwd.
wijn en bier onder meisjes de meest populaire drank is (beiden 15% wekelijks), gevolgd door premixen en mixdrankjes (beiden 10% wekelijks), shotjes of shooters (9% wekelijks), cider (6% wekelijks) en likeur en sterke drank (beiden 5% wekelijks); bier onder jongens (2015: 42% wekelijks vs.
Risico's bij jongeren
Je schoolresultaten gaan achteruit en er kan blijvende schade ontstaan. Omdat je organen kwetsbaarder zijn, loop je meer kans op maag- of leverstoornissen. Alcohol kan je hormonenbalans verstoren, waardoor de botontwikkeling afgeremd wordt. Ook de seksuele ontwikkeling kan hier onder lijden.