Bloembollen houden niet van veel nattigheid, want dan is de kans op rotten groot. Zijn de bollen helemaal netjes en droog? Dan kan je ze het beste in krantenpapier wikkelen en ze op een droge, koele plek bewaren. Doe dit liever niet op de grond, maar bijvoorbeeld in een kast.
De Narcis gewoon laten staan
Als we willen dat de plant volgend seizoen weer opnieuw mooi gaat bloeien, moet de plant voldoende reservevoedsel in de bol opslaan. Dit voedsel haalt hij uit de bladeren en die mogen daarom (zolang ze nog niet geheel verwelkt zijn) niet worden weggenomen!
Je kan de narcissen dus in grond laten verwilderen. Knip het blad niet af, maar laat het blad en de stelen geel worden. Dat betekent dat de bladeren afsterven. De bol haalt in dit proces alle energie die het nodig heeft uit het gewas om het volgende jaar weer tot bloei te komen.
De loof kan je van de bollen verwijderen door deze met een scherpe en schone snoeischaar af te knippen. De bollen van de narcis kun je het beste bewaren op een droge plaats. Op deze manier kunnen de bollen drogen en in het najaar weer terug de tuin in.
Verplaats je uitgebloeide planten even
Spit de bollen met groen en al uit en plant ze tijdelijk op een ander plek in je tuin waar ze minder in het zicht staan. Net zo lang tot het groen zo ver verwelkt is, dat je het kunt afknippen. Vergeet niet om de bollen weer op de gewenste plek terug te zetten in het najaar.
Toch bevelen wij het niet aan om de bollen in te grond te laten. Wanneer je tulpen in de grond laat zitten er namelijk kans is dat er schimmels en ziektes ontwikkelen. Dit is slecht voor de bol maar ook voor de vruchtbaarheid van de grond.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september. Denk aan sterhyacint, sneeuwklokjes, dwergiris en de krokus.
Dat komt omdat narcissen geschikt zijn om te verwilderen. Dit betekent dat de bollen elk jaar terugkomen en na de bloei zelfs ondergronds nieuwe bollen vormen. Dit betekent dat narcissen niet alleen elk jaar terugkomen, maar zich ook voortplanten. Vaak wordt de bloei wel elk jaar steeds iets minder.
Waarom moeten bollen gepeld worden? Op de bol zitten oude plantresten en babybolletjes. De babybolletjes moeten van de grote bol afgehaald worden, omdat ze te klein zijn om te verkopen. Zij worden weer in de grond gestopt om nog verder te groeien.
Kan ik deze bewaren tot volgend jaar? Nee. Als de bloembollen nog stevig zijn, kun je ze het beste direct planten. Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Wat moet ik doen als mijn narcissen zijn uitgebloeid? Als narcissen zijn uitgebloeid laat je ze lekker staan.Laat het loof volledig afsterven tot het een geel of bruine kleur heeft.
Narcissen vermeerderen
De beste manier om narcissen te vermeerderen, is door de bollen uit te graven en te verdelen als ze niet meer actief zijn.
Bekende bloembollen voor binnen zijn bijvoorbeeld imposante amaryllissen, heerlijk geurende hyacinten en een droogbloeiende colchicum. Maar ook tulpen en narcissen kan je op pot zetten.
Ook de bollen van narcissen, hyacint, druifhyacint, dwergiris en krokus moeten/mogen nu de grond in. Hoe vroeger je plant, hoe vroeger ze bloeien. Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen nonchalant uit in de border. Plant ze daar waar ze neerkomen.
Narcissen kunnen lijden aan iets wat Britten 'blindness' noemen. Dan produceren ze gezonde bladeren, maar komen ze niet tot bloei. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, waaronder slechte grond, schaduw en te veel bollen te dicht op elkaar.
Bollen pellen
Na het rooien pelt men de bollen door de kleine broedbolletjes onder de bollen te verwijderen. Deze broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar opnieuw planten. Je zult zien dat deze bollen ieder jaar een stukje groeien en zich uiteindelijk ook gaan vermeerderen.
Wanneer je je uitgebloeide tulpen niet wilt bewaren, kan je ervoor kiezen om ze uit de grond te halen en weg te gooien. Zo voorkom je dat je het volgende jaar wordt teleurgesteld door de minder rijkelijke bloei.
Een droge, luchtige en donkere plek is geschikt voor het bewaren van de doos met bloembollen. Te warm en de bloembollen beginnen al te schieten. Een gemiddelde temperatuur tussen 10 en 15 °C is voor de meeste bloembollen ideaal. Hyacinten en tulpen hebben het liever iets warmer.
Vermeerdering door deling
Gelukkig vermeerderen de meeste bolgewassen zich gemakkelijk door het afsplitsen van kleine bloembollen van de hoofdbol. Het grote voordeel van deling van de ouderplant is dat alle geselecteerde eigenschappen in de nieuwe bloembollen behouden blijven.
Na de bestuiving stopt de fotosynthese en worden de voedingsstoffen teruggevoerd naar de bol ondergronds. Ze planten zich voort door extra bollen aan te maken en door de vorming van zaad.
Kunnen narcissen bevriezen in de winter? De bollen van narcissen bevriezen in de winter niet.
Om ervoor te zorgen dat de narcis elk jaar terug blijft komen, moet u hem op de meest gunstige plek in uw tuin planten. Zoals veel bloembollen staat de narcis het liefst in de zon. Zes uur zonlicht per dag zorgt ervoor dat de narcis, ook na de bloei, weer kan gaan werken aan het ontwikkelen van nieuwe bloemen.
Bewaar ze op een vorstvrije en donkere plek. Gebruik bijvoorbeeld een oude krant of turfmolm om ze in te bewaren. Zolang bloembollen of knollen niet opnieuw geplant zijn, kunt u ze het beste in de winter maandelijks controleren.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Regelmatig dode bloemen afknippen is ontzettend belangrijk. Bloemen koppen, heet dat. Planten zullen blijven proberen hun levenscyclus te voltooien door zaad te zetten om te verspreiden. Voorkom dus dat planten zaad produceren, en ze zullen nieuwe bloemen blijven aanmaken.