Probeer niet te focussen op het geluidProbeer je aandacht af te leiden van het geluid en je te richten op positieve dingen. Onze hersenen gaan meer op geluid letten als je er al aandacht voor hebt. Zo krijg je er meer last van. Andersom werkt het ook: minder aandacht, geeft minder overlast.
De overgevoeligheid is helaas niet op te lossen met medicijnen. Sommige medicijnen kunnen echter wel overgevoeligheid voor geluiden veroorzaken of verergeren. Overgevoeligheid voor geluiden kan worden behandeld door middel van goede uitleg en geruststelling, gewenning en cognitieve gedragstherapie.
Hoogsensitieve mensen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor prikkels vaak intenser binnen komen. Daarnaast speelt ook een diepgaande manier van verwerken bij hoogsensitiviteit een rol. Je kan bij een teveel aan zintuiglijke prikkels zoals geluid daardoor sneller last hebben van overprikkeling.
Last hebben van geluiden is geen keuze!
Als je alleen bent is dit makkelijker: verwijder het geluid of ga ergens anders heen. Hoe vaak ik niet ben verhuisd in een restaurant of trein! Kwel jezelf niet door erin te blijven zitten als het niet goed voelt. Sta jezelf toe de situatie voor jezelf te veranderen!
' Mensen met misofonie ervaren walging, afschuw, haat of woede bij bepaalde 'normale' geluiden. Vaak zijn dit geluiden die door mensen worden gemaakt, zoals adem- of eetgeluiden. Mensen met misofonie gaan de geluiden, die zulke heftige emoties oproepen, zoveel mogelijk uit de weg.
Hyperacusis kunt u niet genezen. Het is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid.
Wat we wel weten over het ontstaan van misofonie is dat er een Pavlov-reactie in het brein ontstaat. Dat houdt in dat er een koppeling in het brein wordt gemaakt tussen het specifieke geluid en de negatieve gevoelens. Bij het horen van het geluid ontstaat een reflex dat de negatieve gevoelens oproept.
Het kan zijn dat hyperacusis na verloop van tijd, samen met de aandoening, verdwijnt. Veel mensen met hyperacusis hebben baat bij professionele hulp door een psycholoog of maatschappelijk werker en lotgenotencontact.
De precieze oorzaak van overprikkeling is onbekend. Wel zijn er ideeën over de mogelijke oorzaken: Eén van de oorzaken heeft te maken met hoe de hersenen informatie van de zintuigen verwerken. De drempelwaarde om een geluid waar te nemen is veranderd waardoor je het geluid harder hoort dan het eigenlijk is.
Geluiden worden als te luid, scherp of pijnlijk ervaren. De geluidstolerantiegrens is gezakt. Hyperacusis is te meten met een UCL test (of ULL test), uncomfortable loudness test. Bij die grens wordt geluid onverdraaglijk.
Hyperacusis is geen echte ziekte, eerder een symptoom. Bij hyperacusis komen geluiden zo hard bij je binnen dat deze zelfs pijnlijk kunnen zijn. Overgevoeligheid voor geluid komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Zelfs kinderen kunnen overgevoelig zijn voor geluid.
oplossing. Het is erg belangrijk voor mensen met hyperacusis om harde geluiden niet uit de weg te gaan. De meest voor de hand liggende oplossing voor geluidsovergevoeligheid is het vermijden van geluid en het gebruik van oordoppen of oorkappen.
Gehoorbeschadiging. Men vermoedt dat hyperacusis wordt veroorzaakt door schade in het gehoororgaan, ontstaan door bijvoorbeeld een letsel, een klap op het hoofd of een lawaaitrauma opgelopen door blootstelling aan te hard lawaai en soms zelfs door een ooroperatie.
Luide eters
Volgens hun recente onderzoek onder 200 mensen in de VS zorgen mensen die luid eten voor het meest vervelende geluid: gemiddeld nam de hartslag toe tot 135 bpm wanneer een persoon luisterde naar iemand die luid kauwt. Dat is een stijging van maar liefst 68% vergeleken met een gemiddelde rusthartslag!
Therapie. Er bestaat geen medicijn tegen misofonie. Mensen met misofonie bedenken daarom vaak zelf manieren om ermee om te gaan: kijken naar de persoon die het geluid maakt, oordoppen in doen zodat het geluid minder hoorbaar is, het geluid met muziek overstemmen of weglopen.
Eenmaal opgelopen gehoorschade door muziek of lawaai hersteld uiteindelijk niet meer en de gevolgen van gehoorschade zijn best groot. Ook een permanente piep of ruis in je oor waardoor het nooit meer stil is (tinnitus), is zeker geen pretje. Denk dus niet: “Dat zal mij wel niet niet overkomen”.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Houd een logboek bij
Dit moet u kunnen bewijzen. Houd daarom een logboek bij. In het logboek schrijft u wanneer u overlast heeft en welke vorm te horen is. Neem het geluid op in uw eigen woning, zodat u kunt bewijzen hoe hard het klinkt.