Tegen preivlieg volstaat het gewone insectengaas met maaswijdte van 1.35 x 1.35 mm. Gezien preivlieg de grootste aantasting geeft bij jonge preiplanten, moet je het insectengaas al bij de opkweek gebruiken of de planten in een koude glasbak opkweken. Wieden doe je dan best in de voormiddag, op dagen met veel wind.
Ruim gewasresten en aangetaste planten op.
Verwerk ze in een goed broeiende composthoop verwerken of gooi ze bij de kippen. Veel verwante/wilde/doorlevende ui-achtigen (Alliums) hebben nauwelijks of geen last van de preimineervlieg. Bijvoorbeeld bieslook, grof bieslook, Chinees bieslook en knoflook.
Je kan je groenten beschermen tegen de wortelvlieg door ze af te dekken met vliesdoek of insectengaas. De wortelvlieg komt af op de geur van wortelplanten. Wieden, uitdunnen en oogsten doe je best 's avonds laat, want de wortelvlieg slaapt 's nachts.
In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Bij de vroeg gezaaide peen (zonder plastic) kan de eerste aantasting van de peen door de wortelvlieg reeds half mei worden verwacht. De wortelvlieg kan vanaf eind april tot in november in het veld aanwezig zijn. Dit houdt in, dat in deze periode steeds eieren van de wortelvlieg in de peenvelden kunnen worden afgezet.
Niet (meer) schoffelen. Dit hindert het leggen van de eitjes. Het verdoezelen van de lucht van wortels door het aanplanten van afrikaantjes, citroenmelisse, alsem, planten uit de lookfamilie (ui). Klassiek is: de ui verdrijft de wortelvlieg en de wortel verdrijft de uivlieg.
De wortelvlieg overwintert nabij de wortelen als pop of als made in de wortel. Hierdoor komen in het voorjaar, april-begin mei, wortelvliegen vooral in de buurt van waar de planten het vorig jaar gestaan hebben uit de grond. De wortelvlieg is 4–5 mm lang, zwart met een groenachtige tint. De ronde kop is roestbruin.
De preimot is een klein nachtvlindertje van ongeveer 17 mm lang en is vooral 's nachts actief. Een volwassen preimot heeft een vleugelwijdte van ongeveer 8 mm. De voorvleugels zijn donker gekleurd (grijs tot zwart) en typerend is de driehoekige witte vlek op de voorvleugels als deze in rusttoestand zijn.
Ideale bemesting voor de preiteelt
prei houdt van goed bemeste grond met veel organisch materiaal. Kun je beschikken over stalmest van koeien in het najaar, dan kun je ongeveer 1 kruiwagen stalmest per 15 m2 uitvoeren voor de winter.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Folicur werkt goed tegen roest. Kunt U de roest niet goed genoeg bestrijden, spuit dan een keer met 1,0 ltr/ha Corbel. De veiligheidstermijn van Folicur is 2 weken, en van Corbel 3 weken. Houd vooral het ras Harston goed in de gaten.
Na het oogsten knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Graaf 15 cm uit elkaar plantgaten van 15 – 20 cm diepte en zet de planten ieder in een eigen gat. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, watergeven is nu voldoende. Prei is eigenlijk geen echte beginnersgroente om te kweken.
Leg een vliesdoek over de wortels, en ze hebben er geen last van. Ook koolplanten kun je beschermen tegen ongedierte. Leg je een vliesdoek over de planten, dan kan het koolwitje er niet onderdoor, en heeft ze dus niet de kans om haar eieren onder te bladeren te leggen.
Aaltjes zijn het meest effectief in het bestrijden van de bodeminsecten wanneer deze nog klein zijn. Aardrupsen, de larven van de worteluil, vind je terug op allerlei groenten, sierplanten en knolgewassen, waaronder sla, andijvie, selder, peterselie, spinazie. De jonge rupsen vreten eerst aan bladeren.
Het insectengaas kan best 60 cm van de grond blijven. Leg het gaas liever niet los over het gewas (minder effectief en te zwaar). Maak aan de zijkanten een gleuf van een 5-tal cm diep (met een hak of spade), leg het gaas met de uiteinden erin en leg het vast met de aarde uit de gleuf.
Hoe zaai ik worteltjes? Maak een ondiep geultje in de grond en leg elke 3 centimeter 1 zaadje. Dek de zaden af met wat zand en geef de eerste weken regelmatig en voorzichtig water met een plantenspuit. Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren.
Hoogte. De wortelvlieg kan niet zo hoog vliegen. Niet hoger dan een meter. Dus als jij je wortels op je balkon of in een pot hebt gezaaid die je hoog kan neerzetten zou je geen problemen moeten hebben.
De grond mag niet uitdrogen. Maar eens de jonge wortelen hun weg naar het licht zoeken en een wortelgestel ontwikkelen volgen ze het waterpeil in de bodem. Je hoeft dan geen water meer te geven. Enkel wanneer het loof van de wortelen slap wordt moet je extra water geven.
Je kan preimineervlieg voorkomen door prei onder gaas te telen. De beste manier om schade te voorkomen bij late herfstprei en winterprei, is deze afdekken met fijnmazig insectengaas (maaswijdte: 0.80 x 0.80 mm). Klimaatdoek en het gewone insectengaas met een maaswijdte van 1.30 x1. 30 volstaat niet.
Prei planten kan van mei tot juli.
Bij een lagere temperatuur kunnen de planten doorschieten, d.w.z. vroegtijdig gaan bloeien. Prei groeit door tot een temperatuur van +60 en heeft normaliter geen last van vorst. Bij strengere vorst is dit rasafhankelijk. Na de vorst groeit de prei gewoon door.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.