Ziggo gaat vanaf december IPv6 ondersteunen bij modems in bridgemodus. Ziggo-klanten die hun modems in bridgemodus gebruiken, kunnen over twee weken IPv6 gebruiken. Klanten moeten hiervoor wel hun modem juist hebben ingesteld en deze over twee weken rebooten.
Sinds december ondersteunt Ziggo IPv6 voor modems in bridgemodus in het Ziggo-gebied. Toen meldde de provider al dat klanten in het oud-UPC-gebied nog even geduld moesten hebben. Dit gebied zou in de loop van 2022 volgen, aldus de provider.
Is IPv6 dus beter dan IPv4? Praktisch gezien, zeker. De communicatie via internet verloopt veel efficiënter als elk apparaat zijn eigen unieke adres heeft, en dat is alleen mogelijk met IPv6.
De voordelen van IPv6
Naast het grotere adresbereik en het overbodig maken van NAT heeft IPv6 nog een groot voordeel ten opzichte van IPv4, namelijk gegevensbeveiliging op IP-niveau. IPv6 maakt het mogelijk om de gegevens tijdens het transport te voorzien van beveiliging.
IPv6 is nog niet bij alle internet providers mogelijk. Op dit moment is het alleen nog mogelijk bij de providers XS4ALL, Ziggo en KPN. Andere providers zoals T-Mobile en Caiway bieden het nog helemaal niet aan.
IPv6 elimineert Network Address Translation (NAT) en maakt end-to-end-connectiviteit op de IP layer mogelijk. Multicasting maakt deel uit van de basisspecificaties in IPv6, terwijl het optioneel is in IPv4. Met multicasting kan een pakket in één handeling naar meerdere bestemmingen worden verzonden.
Naast het feit dat er met IPv6 meer adressen beschikbaar zijn en je afscheid kunt nemen van allerlei andere onnodige servers en tussenoplossingen, is IPv6 ook een stuk veiliger dan IPv4. Je maakt hier gebruik van het IPsec-protocol.
Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is de lengte van het netwerkadres. IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan.
Ga naar de instellingen van je apparaat. Kies vervolgens voor Bridge, Bridged only, of Bridge Mode. Wat er precies staat, is afhankelijk van je apparaat. Na het kiezen en opslaan is het mogelijk dat je netwerk zichzelf reset.
Met IPv6 is het doel om al uw apparaten een openbaar IP-adres te geven. Als u onze oplossing gebruikt in combinatie met een FRITZ! Box-modem / router, zult u merken dat al uw apparaten in uw lokale netwerk automatisch een openbaar IP-adres ontvangen van het subnet dat aan u is gegeven.
Alle wifi-opties van het modem gaan uit. De DHCP-server en NAT-instellingen vervallen. De firewall schakelt uit. Je kunt Wifispots niet meer gebruiken.
Demilitarized Zone (DMZ) is een functie waarmee één (1) apparaat in uw netwerk buiten de externe firewall kan worden geplaatst en volledig wordt verbonden met internet.
*Connectbox, is het modem van Ziggo dat sinds 2016 wordt geleverd aan klanten (zie foto). Bright (RTL Nederland) heeft de modem software-update en de bijbehorende pods gereviewd, zie hieronder de video.
Om IPv6 uit te schakelen, klikt u in het venster Eigenschappen van netwerkverbindingen, onder Deze verbinding heeft de volgende onderdelen nodig: op het selectievakje naast Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6) om het vinkje te verwijderen. Vervolgens klikt u op OK.
Log je voor het eerst in op je Experia Box V10 of V9 laat dan het wachtwoordveld leeg. Je stelt na het inloggen dan zelf een wachtwoord in. Hierna navigeer je naar 'Instellingen (V10)' of 'Netwerk(V9)' bovenin en klik vervolgens links op 'IPv6'. Zet de optie daar 'Uit' en kies 'Toepassen'.
IPv6 is ontworpen om zonder een apart subnet mask te werken, maar gebruikt voor dit doel de prefix welke hetzelfde doel dient als het IPv4 subnet mask. De IPv6 prefix wordt uitgedrukt als adres/prefix zoals FE80::/64 wat betekent dat de eerste 64-bits het netwerkadres voorstelt.
Een IPv6-adres, zoals gedefinieerd in RFC 2373, RFC 2374 en RFC 2460, is 128 bits lang. Dit komt overeen met 32 hexadecimale cijfers, die in een IPv6-adres worden gebruikt, zoals beschreven in de volgende sectie. Het aantal mogelijke adressen is 2128 ≈ 3,4 × 1038.
IPv4 is de meest gebruikte versie van het protocol, ondanks de beperkingen van de 32-bits adresruimte. Met iets minder dan 4,3 miljard beschikbare unieke adressen begon het beschikbare aantal adressen snel op te raken.
Op Windows
Ga naar Configuratiescherm > Netwerk en Internet > Netwerkcentrum; Klik op je netwerknaam en vervolgens op Details; Hier vind je het subnetmasker samen met andere details.