Vrouwen merken vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Bij geen behandeling kunnen ontstekingen ontstaan.Uiteindelijk kan een vrouw onvruchtbaar worden door deze ontstekingen. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn. Het virus blijft altijd in het lichaam.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
Zweertjes, wratjes, blaasjes op je penis, vagina, anus of mond. Jeuk in je schaamhaar, aan je eikel, schaamlippen of anus. Gezwollen klieren in de liezen. Pijn in je ballen.
Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids. Bacteriële soa worden veroorzaakt door een bacterie.
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
FEIT: Ben je besmet met hiv of herpes, dan zit je daar voor de rest van je leven aan vast. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn prima te behandelen en kun je geheel van genezen. Na genezing blijf je echter vatbaar voor deze soa's: heb je al eens chlamydia gehad, dan kun je dit later in je leven nogmaals oplopen.
Van de virale soa's genezen hepatitis B en genitale wratten soms spontaan. Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Het is een besmettelijke aandoening die je kan krijgen door seks, en die je weer verder kan doorgeven aan een ander. Dat kan gebeuren als je onveilig vrijt, dus zonder condoom. Omdat je van sommige SOA's niks merkt, is het dus mogelijk om mensen te besmetten zonder dat je het zelf weet. Een SOA gaat niet vanzelf over.
Het begint met een rood, hard plekje op je penis, vagina of anus.Soms ook in je mond. Later kun je klachten krijgen die lijken op griep. Zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en pijn in je gewrichten.
Heb je geen klachten? Wacht dan met testen tot 2 weken na je laatste keer seks zonder condoom. Na 2 weken zit er zoveel soa in je plas, vocht uit de vagina, plasbuis of anus (poepgat) dat je het met een test kunt zien.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner.
Dat kan, maar het hoeft niet. Je kunt een soa krijgen als je seks hebt met 1 persoon. De ander hoeft dan geen seks met iemand anders te hebben.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Je kan Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril.
Chlamydia kan je alleen doorgeven via slijmvliezen. Dit kan via de vagina, penis, anus en keel. Als je op een wc bril zit, raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen. Daarnaast overleeft een soa maar heel kort buiten het lichaam.
Het antwoord is simpel: nee. Je hebt niet altijd klachten als je een soa hebt opgelopen. Soms ervaar je pas later klachten, in andere gevallen merk je helemaal niet dat je een soa hebt. Dat kan nare gevolgen hebben, zoals onvruchtbaarheid.
Wat is een soa-thuistest of zelftest? Een test die je zelf thuis doet heet een zelftest of thuistest. Je kunt zo'n test online bestellen. Alleen de zelftests die je naar het lab stuurt nadat je de test hebt gedaan zijn goed.
Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een SOA (ongemerkt) doorgeven. Voorbeelden van SOA zijn: HIV, het virus dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis.
- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.