Nederlandse Koerden wonen verspreid over Nederland, met concentraties in Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Deventer, Utrecht en Enschede. Den Haag heeft de grootste Koerdische gemeenschap.
De grootste groepen wonen in Turkije (15 miljoen), Iran (8 miljoen), Irak (6,5 miljoen) en Syrië (2 miljoen). Vanwege onderdrukking slaan Koerden regelmatig op de vlucht. Dat doen ze voornamelijk naar andere Koerdische gebieden, maar er is ook een Koerdische diaspora van ongeveer 1,5 miljoen mensen.
In Nederland leven momenteel ongeveer 70.000 Koerden. Duitsland heeft de grootste Koerdische gemeenschap in Europa; er wonen ongeveer een half miljoen Koerden.
Ze leven verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. Het volk is erg nationalistisch en strijdbaar, mede dankzij hun onderdrukking. Ze hebben nooit een eigen land gehad. De Koerden zijn een van de vele volken die relatief autonoom opereerde in Ottomaanse Rijk.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal. In Turkije en Syrië overheerst het Kurmancî-dialect.
Eind jaren zeventig richtte Abdullah Öcalan de Koerdische Arbeiderspartij PKK op. PKK-aanhangers begonnen een gewapende strijd met als doel een onafhankelijke Koerdische staat binnen Turkije te vormen. Die oorlog heeft inmiddels aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Nederlandse Koerden wonen verspreid over Nederland, met concentraties in Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Deventer, Utrecht en Enschede. Den Haag heeft de grootste Koerdische gemeenschap.
Moskee. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Deventer een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Spanje, Italië, Joegoslavië en Marokko had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Turkije op gang.
Eten, heel veel lekker eten. Koken voor tien mensen, terwijl er maar vier mensen aanschuiven. Dat is typisch Koerdisch. Het liefst delen Koerden hun laatste maaltijd met een ander.
De Koerdische Autonome Regio grenst in het oosten aan Iran, in het noorden aan Turkije en een klein stukje aan Syrië en verder aan (de rest van) Irak. De regio heeft als hoofdstad Erbil (Koerdisch: Hewlêr). Hier zetelt ook het parlement en het bestuur, sinds 14 juni 2005 onder leiding van president Massoud Barzani.
In de Koerdistan Autonome Regio zijn er verspreid over de regio demonstraties tegen de regering. De politie en Asayish (lokale veiligheidstroepen) kunnen hard optreden en de demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en grote menigten. Ook in de provincies Sulaymaniyah en Erbil.
Van oorsprong zijn de Koerden nomaden, maar duizenden jaren geleden hebben zij zich gevestigd in het berggebied waarvan het hart aan de grens van het huidige Turkije, Irak en Iran.De Koerden zijn een volk dat verdeeld is in verschillende stammen, die als gevolg daarvan ook een eigen dialect spreken.
De Koerden wonen over een groot gebied in het Midden-Oosten, het is een volk zonder staat. Ze leven verspreid over Irak, Iran, Syrië en Turkije. Al bijna honderd jaar willen ze een eigen, onafhankelijke staat.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Afrin, de Koerdische enclave in Noordwest-Syrië, wordt sinds januari belegerd door Turkije en rebellen van het Vrije Syrische Leger, die dienen als de stoottroepen van de Turkse invasiemacht. Ankara wil er de Koerdische militie YPG verjagen, die het beschouwt als terreurbeweging die Turks grondgebied bedreigt.
Bij de Rotterdamse Volksuniversiteit kunt u terecht voor een taalcursus Koerdisch. Het Koerdisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie en is een van de oudste talen van het Midden-Oosten. Er zijn meer dan 40 miljoen mensen die deze taal spreken. De taalcursus Koerdisch gaat uit van het Latijnse schrift (Kurmanci).
Dat blijkt uit de nieuwe Multicultikaart van dagblad Tubantia. Via de kaart kun je opzoeken welke groep sterk vertegenwoordigd is in jouw gemeente. Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
Sinds 1984 vecht de PKK een gewapende strijd tegen de Turkse staat voor culturele en politieke rechten en zelfbeschikking voor de Koerden in Turkije, die tussen de 10% en 25% van de Turkse bevolking uitmaken en decennialang werden onderdrukt door de Turkse staat.
Turks-Koerdistan of Noord-Koerdistan (Koerdisch: Bakurê Kurdistanê) is de onofficiële naam voor delen van het zuidoosten van Turkije bewoond door Koerden, die aan Syrië, Irak en Iran grenzen. Het omvat de provincies het het zuidoosten van Turkije waar zij de grootse etnische groep vormen.
Jezidi's (ook aangeduid als Yazidi, Ezidi en Yezidi) zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”.