Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.
Waar komt de onzekerheid vandaan? Onzekerheid in een relatie komt vaak voort uit ervaringen in het verleden. Ervaringen in eerdere relaties kunnen hier een rol in spelen, maar ook ervaringen eerder in jouw huidige relatie of de ervaringen van anderen.
Zet de twijfel over je relatie eens helemaal uit
Ga voor de volle 100% voor je relatie, besteed aandacht aan elkaar en doe leuke dingen samen. Ga goede vragen stellen om elkaar beter te leren kennen en nieuwe kanten van elkaar te ontdekken, bijvoorbeeld met de Vertellis Relatie editie. Kijk eens wat er dan gebeurt.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Jaloezie kan om verschillende redenen optreden. Je kunt jaloers zijn omdat je het beter wilt doen dan een ander, iemand iets misgunt of omdat je bang bent dierbaren te verliezen. Meestal wil je zelf ook bezitten wat een ander bezit. Hierbij kan het gaan om materie, eigenschappen of relaties.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Een jaloerse vrouw is vaak ook een onzekere vrouw. Dat moeten we in het achterhoofd houden. Het kan zijn dat ze onzeker is over haar uiterlijk en zichzelf daarom veel vergelijkt met anderen, maar het kan ook zijn dat ze onzeker is over jullie relatie en jouw oprechtheid tegenover haar.
Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.
Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die jaloezie versterken: emotionele instabiliteit.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
2. Er is geen motivatie meer om aan de relatie te werken. Nog even voortbordurend op bovenstaande punt: je kunt het gesprek met je partner wel aangaan en hij of zij kan verbetering beloven, maar wat als dat niet gebeurt? Volgens psycholoog Mariel Mangold is dat een teken dat de relatie mogelijk geen toekomst heeft.
Hieronder staan enkele belangrijke kenmerken van een gelukkige relatie: Jullie respecteren elkaars ruimte en privacy. Jij en je partner begrijpen elkaars behoeften. Jij en je partner kunnen quality time doorbrengen met vrienden en familie.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Praat er over
Door je kwetsbaar op te stellen en je gevoelens te delen, kan je partner er voor je zijn. Alleen dat kan al veel onzekerheid weg nemen. Is er iets binnen je relatie dat je onzeker maakt, bespreek het dan ook zeker.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Wanneer verliefdheid en het gevoel een sprookje te beleven plaats maakt voor een emotionele kwelling en hel. Drama, conflict, twijfel, teleurstelling, verstikkend, gemene woorden, sorry's die niks betekenen,… zijn kenmerken van destructieve relaties.
Claimen is de ander onvoldoende ruimte en vrijheid gunnen wat kan leiden tot een verstikkende relatie. Gevolg is dat de ander zich benauwd of opgesloten kan gaan voelen en het uiteindelijk zo vervelend vindt dat hij/zij afstand gaat inbouwen.
Een claimerige man doet dingen om indruk te maken op anderen, een niet-claimerige man doet dingen vanwege zichzelf, want dat is precies wat hij wil. Een niet-claimerige man buigt niet voor de mening van anderen. Hij zoekt geen goedkeuring, maar doet dingen om het plezier van het doen.
Denk erover na over je vriend(in) hunkert naar aandacht.
Jaloerse mensen trekken van nature vaak de aandacht. Let erop hoe je vriend(in) zich gedraagt waar anderen bijzijn. Een jaloerse vriend(in) zal altijd proberen om in het middelpunt van de aandacht te staan.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Als iemand jaloers is, heeft de ander het niet eenvoudig. Bij echte jaloezie wordt er geen moeite bespaard om emotionele chantage toe te passen om de eigen zin door te drijven. Mensen die vaardig zijn in jaloers gedrag geven de ander op subtiele wijze het idee dat hij of zij iets moet doen om de relatie goed te houden.