Tussen de vensterbank en radiator moet een ruimte zitten van minimaal 5 cm. Dit is nodig, omdat er op die manier voldoende lucht kan circuleren.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
Afstand van de grond en de muur
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.
Bij het bepalen van hoeveel ruimte je nodig hebt om een radiator te plaatsen, let je niet alleen op de gewenste afmetingen van de radiator. Je hebt namelijk ook extra ruimte nodig voor de ophangbeugels en aansluitingen. Reken hierbij op 5 centimeter achter de radiator en minimaal 10 centimeter onder de radiator.
Een radiator heeft voldoende ruimte nodig aan de boven- en onderkant om de warme lucht optimaal te kunnen circuleren. Houd rekening met, indien mogelijk, 10 cm tot 15 cm vrije ruimte boven en onder de radiator. Dit geldt ook bij plaatsing onder de vensterbank.
Geef de verwarming de ruimte
Heb je een bank tegen de verwarming aan staan? Schuif deze dan tien centimeter naar voren. Zo wordt de warmte niet tegengehouden.
De radiator onder het raam creëert immers een soort warmteluchtgordijn. Dat gordijn houdt de koude lucht tegen die langs de ruiten naar binnenkomt. Ramen zijn immers vaak de slechtst geïsoleerde oppervlakken in je woning, zeker als ze nog uit enkel glas bestaan. De isolatiewaarde van je vensters ligt dan ook heel laag.
Bij een radiator met één plaat is het beter om geen radiatorfolie aan de radiator plakken. Bevestig de radiatorfolie in dit geval aan de muur, omdat je anders de plaat inpakt en hierdoor de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte beperkt.
Een radiator kunt u het beste op de koudste plaatst in de ruimte bevestigen. Hierbij kunt u denken aan een buitenmuur of onder een raam. Hierdoor voorkomt u dat er grote temperatuurverschillen ontstaan in de ruimte. U kunt een radiator het best zo laag mogelijk bij de grond plaatsen.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Ja dat kan, wel kruislings aansluiten met aanvoer boven. Of zoals eerder gezegd met een inwendige stijgbuis. radiator wat groter dan wanneer je hem in de liggende stand had gemonteerd.
De oversteek betreft de diepte van het gedeelte van de vensterbank dat 'uitsteekt' buiten de muur. De gemiddelde oversteek van een vensterbank - binnen Nederlandse en Belgische huishoudens - betreft circa 3 tot 5 cm, echter blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.
De vensterbank dienst minstens zo diep zijn als de radiator, zodat die volledig wordt afgedekt en niet slechts gedeeltelijk. Technisch is allereerst de bouwkundige constructie van invloed. De neus van de vensterbank moet uiteraard voor de muur of wand vallen.
Doel van de vensterbank kan zijn een ruimte te creëren waar planten of huisdieren van de zon kunnen genieten, als afsluiting van de radiatoren van centrale verwarming zodat de warmte niet onmiddellijk tegen het (vooral vroeger) koude raam verloren gaat, als afsluiting zodat de gordijnen niet tot de vloer hoeven te ...
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Hoewel er moeilijk een vast bedrag vastgelegd kan worden mag je er van uitgaan dat een complete basisverwarmingsinstallatie tussen de 10.000 en 15.000 euro zal kosten bij een woning van gemiddeld formaat. Kies je voor vloerverwarming of speciale verwarmingsketels dan moet je rekenen op een minimum van 15.000 euro.
Warm water toevoeren zit links, rechts is de koude afvoer.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.
Door onder je radiator een ventilator te plaatsen, bespaar je gas en wordt het sneller warm in je huis. Je hebt dus meer warmte voor minder geld want je bespaart tot 22% op je stookkosten.
De ventilatoren blazen de warme lucht uit de radiator de kamer in, zodat de warmte zich beter over de ruimte verspreidt. Aanbieders beloven gasbesparingen van ongeveer 10 tot wel 30 procent.
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Houd de radiator vrij
Veel mensen hebben een bank voor de radiator staan in de woonkamer. Meestal is dat zo omdat u uw bank voor het raam wilt hebben staan of omdat dit de beste plek in een ruimte is. Echter houdt u zo veel warmte tegen die de woning niet in kan.