Meeltorren leven van plantaardige en dierlijke producten en komen vooral voor in gebouwen, oude voorraden en in de buurt van vogelnesten. Het zijn afvalopruimers met een voorkeur voor plantaardig voedsel vooral wanneer het vochtig is opgeslagen en deels beschimmeld is. Meeltorren kunnen zeer goed vliegen.
Verspreiding. De meeltor komt tegenwoordig over de hele wereld voor, en de mens heeft daar een grote rol bij gespeeld. Ze leven vooral op donkere en koele plekken, vaak in voedselvoorraden zoals graan, die ze dan bevuilen.
Voedsel van meelworm en meeltor
Meeltorren en meelwormen houden van plantaardig voedsel. Ze houden het liefst van brood en meelproducten, maar ook diervoeder op basis van meel wordt geprefereerd. Daarnaast staan ook vermolmd hout en vodden op het menu. Soms eten ze dode insecten.
Meeltorren in huis
Wanneer meeltorren in een woning worden aangetroffen zijn zij vrijwel altijd afkomstig uit vogelnesten, ze ontwikkelen zich in de achtergebleven voedselresten in het vogelnest en wanneer de vogels uitgevlogen zijn en het nest verlaten, kunnen ze via het dak in huis komen.
Meelwormen kan je als je goed zoekt (bijna) overal wel vinden (wel in de natuur). Meelwormen eten: Havermout,zemelen,bloem, voor vocht kan je een stukje groenten of fruit gebruiken zoals een appel of een wortel je moet het wel eerst in stukjes snijden anders word het te groot om te eten.
Bij een plaag van meeltorren kunt u gebruik maken van spuitbus tegen insecten, een zogenaamde insecticiden spuitbus. U kunt dan de naden en kieren waar ze langs komen behandelen. Pas wel goed op indien er kinderen en huisdieren rondlopen, insecticiden zijn schadelijk voor mens, dier en milieu.
Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan.
De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico's zorgen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt.
Hoe herken je kleine beestjes in je meel? De eitjes van klanders, motten en wormen zijn piepklein en zodoende niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Bovendien zijn ze doorgaans licht van kleur, waardoor ze ook niet opvallen. Kijk dus altijd goed voordat je meelproducten gebruikt.
De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt.
Bewaar levende meelwormen op een koele plek (5 tot 10°C) in een plastic bakje met gladde wanden. Bijvoeren is bij koele bewaring niet nodig. Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf. Meelwormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Er kleven geen gezondheidsrisico's aan het eten van de insecten die per ongeluk in een zak sla belanden. Het zijn gewoon extra proteïnen dus eigenlijk is het zelfs gezond om af en toe een tor op te eten.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
Let op gaten in voedsel-verpakkingen
Voedselmotten kunnen niet alleen karton en papier doorbijten maar ook kunststoffen zoals plastik. Met name verpakkingen van producten waarvoor motten een voorkeur hebben: graan, graanproducten, pasta, rijst, noten, droog fruit, thee, specerijen, chocolade, bonbons en diervoer.
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
Hoewel de voorvleugels door de verdikking en verharding niet meer voor actief vliegen gebruikt kunnen worden, kunnen de meeste kevers nog wel vliegen.
100 procent anoniem surfen kan die Tor-browser niet garanderen. De FBI slaagde er al in om malware te injecteren op de browser en zo gebruikers te identificeren. Anonimiteit gaat hand in hand met een goede beveiliging van je pc. Het Tor-netwerk zelf is tot nu toe nog niet gekraakt.
De rode boktor is een keversoort waarvan de larve in dood hout of in brandhout leeft. Soms komt de rode boktor inclusief larven in de woning terecht en kunnen ze schade aan houten constructies en meubilair aanrichten. Er zijn meerdere soorten rode boktorren, niet allemaal zijn ze schadelijk.
Meelwormen kunt u aantreffen in voedselvoorraden, zoals graan en meel. Meelwormen boren zich graag in vaste stoffen, zoals meelspijzen en bakkerijproducten, maar ook in lompen. Daarnaast komt het voor dat er larven gevonden kunnen worden in hout of isolatiemateriaal.
Volgens Wikipedia internet-encyclopedie gaan de stofwisseling trager, dus bewegen ze niet meer. Uit Wikipedia: Als de meelwormen juist langere tijd bewaard dienen te worden, kunnen ze het beste in de koelkast worden gezet. De stofwisseling gaat dan langzamer, waardoor de meelworm minder snel groeit.
Zowel de volwassen meeltorren als de larven voeden zich met bij voorkeur plantaardig, maar ook wel met dierlijk materiaal zoals meelproducten, brood, diervoeders, lompen e.d. De vrouwelijke kever legt ongeveer 400 eitjes welke na 10 tot 20 dagen uitkomen.