Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Ketjap manis en sojasaus zijn allebei gemaakt van sojabonen. Ketjap gebruik je echter vooral in de Indonesische keuken, terwijl sojasaus voornamelijk in Japanse gerechten voorkomt. Ketjap en sojasaus zijn dus absoluut niet verwisselbaar voor elkaar.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen. Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse. Wil je extra veel smaak? Dan kun je ook nog gember of bijvoorbeeld steranijs toevoegen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar in geval van nood kom je er goed mee weg.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta. Heb je geen van die dingen in huis? Gebruik dan zout.
De umamismaak van zoute sojasaus kun je eventueel vervangen door worcestersaus, vissaus of miso. Heb je dat nu allemaal niet in huis, zorg dan in ieder geval dat je wat zout toevoegt aan je gerecht. Donkere sojasaus vervang je op dezelfde manier, maar gebruik dan wel wat minder, omdat donkere sojasaus minder zout is.
Vloeibare aminozuren of kokosnootamino's
Beide zijn glutenvrij. Vloeibare aminozuren worden gemaakt van sojabonen, terwijl kokosaminos worden gemaakt van gefermenteerd kokossap. Beide smaken erg op sojasaus en zijn geweldige vervangers.
In Nederland wordt met ketjap meestal ketjap manis bedoeld, ofwel zoete sojasaus. Heb je geen ketjap manis in huis, maar wel sojasaus? Dan kun je sojasaus combineren met een beetje suiker of honing voor een vergelijkbaar effect.
Sojasaus + suiker
Dit is een snelle vervanger voor kecap manis. Voor elke eetlepel kecap manis die een recept nodig heeft, voegt u gewoon 0,5 eetlepel sojasaus en 0,5 eetlepel suiker toe. Palmsuiker is de beste keuze, maar is niet zo gebruikelijk in Europa en de VS, dus probeer in plaats daarvan kokosbloesemsuiker of bruine suiker.
Het eerste, meest voor de hand liggende alternatief is tamari. Deze Japanse saus is in principe een soort sojasaus, maar bevat weinig of geen tarwe, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die glutenvrij willen of moeten eten. Qua smaak kan je tamari omschrijven als iets rijker en minder zout dan sojasaus.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Tot slot zal een zoete donkere sojasaus – zoals uw Indonesische kecap manis – uw gerecht een prachtige mahoniekleur en een heerlijke laag zoetheid geven. U zult merken dat het een veel dikkere consistentie heeft dan de andere sojasauzen die ik hierboven noem.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Conclusie: sojasaus vs ketjap – het verschil
Beide sauzen worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen maar zijn in principe niet 1 op 1 door elkaar te vervangen. Van sojasaus is er een lichte, zoute variant en een donkere, complexere variant. Ketjap is zoet (Manis), zoeter (Medja) of zout (Asin).
Productspecificaties. koel, droog en donker. Na openen gekoeld bewaren, beperkt houdbaar. 12 maanden na productie, na openen beperkt houdbaar.
Het lijkt een beetje op Indonesische teriyakisaus , maar dan met een iets interessantere smaak en een iets hogere zoetheid.
Het wordt gebruikt in marinades, als smaakmaker of als ingrediënt in de Indonesische keuken . De zoetheid komt van palmsuiker; andere smaakmakers zijn knoflook en steranijs.
Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap. Het sap wordt verkregen uit de bloesem van een bloeiende kokospalm. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde stroperige substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Tamari is een Japanse vorm van sojasaus , gevormd als bijproduct tijdens de productie van misopasta. In tegenstelling tot conventionele sojasaus bevat het geen toegevoegde tarwe en wordt het gemaakt met een hoger volume sojabonen, wat resulteert in een rijke, dikke textuur en genuanceerde zoutgehalte.
Toegevoegde suiker in Kecap Manis
Deze karamelsaus wordt gebruikt in Indonesische gerechten zoals mee goreng en nasi goreng. De aromatische zoetheid - en lege calorieën (calorieën zonder voedingsstoffen) - komt van palmsuiker . Eet minder kecap manis als je op je suikerinname let.
Sauzen zoals KETJAP MANIS zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. KETJAP MANIS kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Voeg ketjap sedang toe als je wel een zoetje wil, maar niet te veel. Ketjap kental: dezelfde smaak als manis, maar dan dikker (er zit minder water in), zodat hij ingrediënten meer bedekt. Kental betekent dan ook 'dik'. Ketjap medja: extra zoete en extra dikke ketjap, door toevoeging van suikerstroop.
Balsamicoazijn gebruiken als vervanger voor sojasaus is een geweldig idee in recepten die een kleine hoeveelheid sojasaus gebruiken . Vervang sojasaus door balsamico in dingen als pekel, marinades en smaakmakers. Balsamicoazijn is zuurder dan sojasaus en bevat geen natrium, dus vergeet het zout niet.
Coconut aminos kunnen in gelijke hoeveelheden worden vervangen door sojasaus. Vervang de sojasaus gewoon door coconut aminos in dezelfde hoeveelheid .
Voor sojasaus: Olijvenpekel, balsamicoazijn of sojavrije misosaus -- met wat extra zout. Voor sojamargarines: Echte boter is altijd een optie, hoewel je er maar een beetje van wilt gebruiken. Als je ook een zuivelallergie hebt, zijn er soja- en zuivelvrije margarines.