Vergeet je
De belangrijkste organen zijn de hersenen, het hart, de maag en de lever. Organen bestaan uit verschillende weefsels die tezamen een taak uitvoeren.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
Je lichaam heeft elf orgaanstelsels: het skelet, het spierstelsel, het ademhalingsstelsel (je ademhalingswegen en je longen), het hart en vaatstelsel, het verteringsstelsel (je slokdarm, maag en darmen), het zenuwstelsel (je hersenen, ruggenmerg en zenuwen), het voortplantingsstelsel (een baarmoeder, eierstokken en ...
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
De huid is ons grootste orgaan en ook een van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
De thymus of zwezerik is een orgaan dat bij kinderen en bij jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen (sternum) en de luchtpijp (trachea) in het voorste mediastinum.
Orgaanstelsels Ook hele organen kunnen met elkaar samenwerken. Dan noemen we ze orgaanstelsels. We kennen de orgaanstelsels: zintuigstelsel, zenuwstelsel, hormoonstelsel, luchtwegstelsel, maag- darmstelsel, urogenitaal stelsel, voortplantingsstelsel, bewegingsapparaat, hart- en vaatstelsel, lymfestelsel.
De huid wordt wel eens beschreven als ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling. De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen.
De kaak heeft de sterkste spier, het oor de kleinste
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.
De huid weegt zo'n tien kilo en is daarmee het zwaarste menselijke orgaan. Elke cm2 huid bevat 200 zweetklieren, één meter aan bloedvaten, 500 zenuwuiteinden, 30.000 melatonine producerende cellen, 2000 talgklieren en 20 vetklieren.
In het menselijk lichaam is de lever beveiligd door de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte. Met een gewicht van anderhalve kilogram is het na de huid het zwaarste orgaan. Het is ook het actiefste en na de hersenen het veelzijdigste orgaan.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
Daarmee komt het totaal aantal organen in het menselijk lichaam op 79.
Een bot is gemaakt van verschillende weefsels die samenwerken: botweefsel, kraakbeen, compact bindweefsel, epithelium, vetweefsel en zenuwweef- sel. Elk individueel bot in het lichaam wordt beschouwd als een orgaan.
Alle weefsels en organen van het menselijk lichaam zijn opgebouwd uit ontelbare cellen: huidcellen, hersencellen, spiercellen, bloedcellen enz. Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen te vervangen.
Omdat de thymus vanaf volwassen leeftijd geen functie meer heeft, kan dit orgaan zonder problemen worden verwijderd. Klassiek gebeurt dit via het borstbeen maar voor kleine tumoren behoort een kijkoperatie tot de mogelijkheden. Belangrijk daarbij is dat het kapsel van de tumor intact blijft.
De thymus is een orgaan in de borstkas. Hij ligt vlak achter het borstbeen en dicht bij het hart. Een andere naam voor thymus is zwezerik. De thymus is vooral actief bij kinderen, tot de puberteit.
De a-organen zijn de klassieke bestuursorganen. Hierbij is sprake van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld. Een b-orgaan is een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed.
Belangrijkste functies van de lever
De lever zorgt ervoor dat 24 uur per dag suiker beschikbaar is. De lever speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk maken. De lever zorgt voor de opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen.
Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond.