Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Om oranje te krijgen, meng je de primaire kleuren rood en oranje. De mengverhouding van deze twee kleuren bepaalt welke tint oranje je krijgt na het mengen. Als u bijvoorbeeld meer rood dan geel gebruikt, krijgt u een roodachtig oranje. Als u meer geel dan rood toevoegt, krijgt u een geelachtig oranje.
Kleur terracotta
De kleur is een mix van oranje, rood, roze en bruin. Veel mensen bij de kleur terracotta aan de aardewerk potjes. Deze zijn oranje van kleur, maar je hebt ook andere varianten en tinten. Zoals peach, een meer roze variant terracotta.
Een mooie geel-koperen kleur wordt ook wel messing genoemd en kun je krijgen door gebrande omber en cadmiumgeel als basiskleur te mengen. Om mooie highlights te krijgen meng je witte verf door het basismengsel.
Als je twee primaire kleuren met elkaar gaat mengen zal er een secundaire kleur ontstaan. Denk hierbij aan de volgende kleuren: oranje, groen en paars. Als je rood en geel mengt krijg je namelijk oranje, meng je geel en blauw dan krijg je groen en rood en blauw wordt samen paars.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint. Probeer de kleuren eens uit via de link hieronder.
-Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Ondertussen heb ik de oker kleur gekregen door rood te gebruiken, beetje blauw en best veel geel en een beetje wit.
Naast primaire, secundaire en tussenliggende kleuren zijn er ook drie tertiaire kleuren. Deze kun je maken door twee secundaire verfkleuren met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn bruin (groen gemengd met oranje), roodbruin (oranje gemengd met violet) en leigrijs (violet gemengd met groen).
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Roestbruin wordt ook wel vaak gezien als oranjebruin. En zoals deze naam wel doet vermoeden, is deze kleur een combinatie van twee kleuren. Dat zijn oranje en bruin. De kleur roestbruin is een natuurlijke aardse kleur.
Reacties. Neem voor driekwart rood, doe er een achtste groen en een achtste blauw bij. Dan heb je een mooie bruine kleur gecreëerd.
Terra tinten zijn heel goed met andere kleuren te combineren. Terracotta gaat met name heel goed samen met aardetinten als grijs, beige en groen. Maar het is meer dan dat typerend bruin-oranje. Binnen de kleur terracotta vallen verschillende tinten, het is een hele veelzijdige kleur.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Geel en blauw wordt samen groen.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.
Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
Met gebruik van titaanwit (Talens, Van Gogh) kun je het kobaltblauw lichter maken totdat de tint overeenkomt met het koningsblauw. Dat gaat heel makkelijk. Heb je liever een meer transparant koningsblauw … gebruik dan zinkwit. Meng het kobaltblauw met een klein beetje gebrande sienna.
Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Let op dat je de suiker niet te lang door laat karamelliseren, hij wordt dan te donker en bitter van smaak. De kleur van de suiker is belangrijk. Als die te licht is, zit er nog weinig smaak aan.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Terracotta is de naam voor het poreuze en rood gebakken klei waar de bekende bloempotten van worden gemaakt. Het materiaal wordt al heel lang gebruikt. Ook wordt terracotta in de warme, Mediterrane landen vaak gebruikt voor dakpannen. Terracotta absorbeert namelijk minder warmte en zorgt dus voor een koel huis.