Ze hangen bijna altijd in de badkamer, maar toch is het het beste om handdoeken op een droge plek te bewaren. In de badkamer kan schimmel ontstaan door vocht en warmte, en ook je handdoeken worden (en blijven) vaak vochtig. Niet ideaal. Hang ze bijvoorbeeld in de slaapkamer.
Door de warmte en vochtige omstandigheden kan meeldauw en schimmel zich nestelen in je handdoeken. Goed ventileren en je raam vaak open zetten helpt. Maar om er zeker van te zijn dat je handdoeken fris en schoon blijven, kan je ze toch beter bewaren in een linnenkast buiten de badkamer.
Hang je handdoek tussen gebruik door op om goed te kunnen drogen. Leg vochtige handdoeken nooit op een hoopje op de grond of in een wasmand, want dan kan er schimmel ontstaan. Leg de handdoek in plaats daarvan over een handdoekrek, zodat hij plat hangt en het snelst aan de lucht droogt.
Een handdoekdroger is gemaakt om efficiënt handdoeken te drogen. De restwarmte sijpelt de badkamer in. Grote handdoeken passen netjes op de horizontale buizen van een handdoekdroger. Een badkamerradiator verwarmt met zijn kenmerkende verticale buizen zo snel mogelijk de volledige ruimte.
Onder de wastafel kun je planken maken of een wastafelkastje plaatsen. Dit zorgt voor extra ruimte voor bijvoorbeeld je handdoeken. Schone handdoeken hoef je niet persé in de badkamer op te ruimen. Je kunt ze ook gewoon in bijvoorbeeld je linnenkast opbergen.
De meest simpele oplossing is uiteraard een handdoekenrek, ook wel handdoekhouder genoemd. Handdoekrekken zijn tegenwoordig in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Ideaal zijn de vaste handdoekhouders die u ophangt aan de muur. Uw natte handdoek zal gemakkelijk drogen doordat deze over de breedte hangt.
Bewaar slechts enkele handdoeken in je badkamer
De badkamer is namelijk vaak erg vochtig en dat vocht trekt in de handdoeken, zelfs wanneer deze in een kast liggen. Het is daarom beter je hoofdvoorraad handdoeken (en ander textiel zoals je badjas) ergens anders te bewaren.
Gebrek aan privacy. Het grootste nadeel van het toilet in de badkamer is het gebrek aan privacy. Dan zijn er nog de organisatorische problemen die dit kan veroorzaken, vooral voor een groot gezin of als je mensen op bezoek krijgt. Men moet dan wachten tot de toiletten vrij zijn alvorens te gaan douchen, en omgekeerd.
In het bouwbesluit staat namelijk dat alle stopcontacten (en alle andere metalen onderdelen in de badkamer die onder spanning kunnen komen te staan) in de badkamer geaard moeten zijn. Zo voorkom je dat je tijdens het badderen of douchen onder stroom komt te staan.
De voordelen van handdoeken oprollen
Wanneer je een handdoek op de traditionele manier opvouwt, neemt deze redelijk veel ruimte in beslag. Een opgerolde handdoek neemt echter een stuk minder ruimte in beslag. Hierdoor heb je dus minder ruimte nodig in je lade of kast.
Zachte handdoeken door op lage temperatuur te wassen
Om ruwe handdoeken te voorkomen, kun je het beste de handdoeken op maximaal dertig of veertig graden wassen. Gebruik daarnaast ook niet té veel wasmiddel.
Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje. Hierdoor heeft elke persoon een schone set, een set die op dat moment wordt gebruikt en een set die gewassen moet worden.
De microbioloog, en tevens patholoog, legt uit dat je een handdoek prima drie keer kunt gebruiken. Volgens Philip brengt het alleen maar schade toe aan het milieu als je je handdoeken na een of twee keer gebruiken al wast. Wel wil hij als tip meegeven om de handdoeken na gebruik dan goed te laten drogen.
Hoe vaak handdoeken wassen? Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Doeken die lang nat zijn geweest in de sporttas na een bezoek aan de sportschool, moeten meteen worden gewassen. Als basisregel geldt: Een badhanddoek moet na uiterlijk vijf dagen worden vervangen. De ideale gebruiksduur is drie dagen – op voorwaarde dat u eenmaal per dag doucht.
Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
In de Middeleeuwen zaten mensen op een zogenoemde 'poepdoos'. Wie het beter voor elkaar had, hing een toilet boven de beerput aan de zijkant van de woning. Dit noemde ze ook wel het 'gemak'. Maar in beginsel veranderde er nog niet zo veel.
Wereldwijd beschikken ongeveer 2,5 miljard mensen niet over een toilet. Dat betekent dat een op de drie mensen op aarde geen wc heeft. Om dat probleem onder de aandacht te brengen, is het vandaag Wereld Toilet Dag.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Nieuwe handdoeken kunnen moeilijk te drogen zijn omdat ze behandeld zijn met chemicaliën om de kleur te behouden en de vezels zacht te maken. Deze chemicaliën kunnen het absorptievermogen van de handdoek beperken, waardoor het langer duurt om vocht op te nemen en te drogen.
'Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen, kun je hem maximaal drie keer gebruiken,' vertelde Tierno tegen Business Insider. Volgens de microbioloog kunnen er minder bacteriën in je handdoek leven als deze goed opdroogt.
Voorkom slijtage door een mild wasmiddel te gebruiken, je handdoeken niet te hard te centrifugeren en niet op een te heet programma te drogen. Gooi geen natte handdoeken in de wasmand.Deze zorgen ervoor dat alle was gaat stinken en die lucht krijg je er niet zomaar uit in de wasmachine.
Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen. Gebruikt u uw handdoeken al langer dan 2 jaar, dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe set aan te schaffen.