Naar zwart neigende stoelgang kan ook te wijten zijn aan bepaalde medicatie zoals ijzersupplementen. Neem je die medicatie niet en heb je een zwarte stoelgang, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting van een baby ook zwart.
Heeft u zwarte ontlasting? Wees dan alert! Het is in dit geval raadzaam om contact op te nemen met uw arts. Zwarte ontlasting is poep vermengd met bloed.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan dan onderzoeken wat de oorzaak is.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten kunnen zorgen voor rode of zelfs zwarte ontlasting. Maar ook voedingsmiddelen zoals bietjes, rode kool of producten met veel kleurstoffen kunnen deze afwijkende kleur tot gevolg hebben.
Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
Mogelijke klachten bij een maag- of darmbloeding
Patiënten kunnen bloed braken en/of zwarte teerachtige ontlasting hebben. Ook kan er zichtbaar helderrood bloed bij de ontlasting te zien zijn. Welke kleur de ontlasting heeft, hangt af van de plek waar de bloeding zit.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Melena is een waarschuwingssignaal dat ernstig genomen moet worden: een hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding en de kans op herhaling is in veel gevallen levensgroot aanwezig.
Buikpijn of buikkramp
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld met je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Zijn er geen uitzaaiingen, dan kun je meestal helemaal genezen door de behandeling. Ook als er uitzaaiingen zijn kan je genezen, of dat voor jou geldt hangt af van de plek en van het aantal uitzaaiingen. Als er een kans is dat je geneest door de behandeling, heet het een curatieve behandeling.
Vaak gaan mensen van het ergste uit. Bloed bij de ontlasting wil echter niet zeggen dat er sprake is van darmkanker. Bloed bij de ontlasting kan ook komen door bijvoorbeeld zweertjes in de darm of een aambei. Maar een vervolgonderzoek is dan wel belangrijk.
Hoe snel groeit een tumor in de darmen? Hoe snel een tumor groeit hangt af van de situatie. Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
De normale vaste ontlasting blijft over. Deze ontlasting wordt door het samentrekken van de dikke darm voortgeduwd naar het laatste deel van de darm: de endeldarm. Als deze vol is, krijgt u 'aandrang', het signaal om naar het toilet te gaan. Een volwassen mens heeft gemiddeld 100 tot 200 gram ontlasting per dag.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Ongeveer 12.000 diagnosen dikkedarmkanker in 2022
Het aantal nieuwe patiënten bedroeg 0,74 per 1.000 mannen en 0,63 per 1.000 vrouwen (absoluut ongeveer 6.500 mannen en 5.500 vrouwen). De kans op dikkedarmkanker is het grootst in de leeftijdsgroep 80 tot en met 84 jaar en neemt daarna weer af.
Uit onderzoek zijn deze cijfers bekend: 48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog. 19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.