Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Bij het berekenen van de hoeveelheid borrelhapjes per persoon voor jouw evenement, is het handig om te weten dat je gemiddeld kunt uitgaan van 4 tot 6 borrelhapjes per persoon. Wanneer je een evenement hebt waar alleen borrelhapjes geserveerd worden, kun je dit aantal aanhouden.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Bereken gemiddeld 4-6 hapjes per persoon per uur voor een borrel. Pas dit aantal aan afhankelijk van de duur van de borrel. Als je bijvoorbeeld een borrel van 2 uur hebt, reken dan ongeveer 8-12 hapjes per persoon. Bij een langere borrel van 4 uur kun je denken aan 16-24 hapjes per persoon.
Voor een feest van een uur zijn doorgaans 4-5 happen per persoon voldoende. Voor een feest van twee uur heb je, omdat mensen het eerste uur meer eten dan het tweede, nog steeds 4-5 happen nodig en ook ongeveer 2-3 meer per persoon voor het tweede uur, dus in totaal 6-8 happen per persoon.
Een hapjesschaal is een schaal gevuld met lekkere hapjes, zoals kaas, vleeswaren, gerookte vis en toastjes.Ook kunnen er tapas op liggen zoals gehaktballetjes en brood met aïoli, maar ook andere hapjes. Een hapjesschaal lijkt dus heel erg op een borrelplank.
Het aantal gasten dat je uitnodigt, is een belangrijke factor bij het bepalen van de hoeveelheid eten en drinken die je nodig hebt. Over het algemeen wordt aangeraden om voor elke gast minimaal 4-6 hapjes te serveren en 3-4 drankjes per persoon te voorzien gedurende een feestje van 2-3 uur.
Hier is een korte handleiding voor het aantal hapjes dat u op uw feest moet serveren: 10-12 gasten = 5 hapjes. 25 gasten = 9 hapjes. 50 gasten = 13 hapjes .
Voorzie zo'n 5 tot 6 hapjes per persoon.
Het is niet de bedoeling dat je gasten na het aperitief niet meer kunnen proeven van de rest van het diner. Voorzie voor iedereen iets wat hij of zij lekker vindt, en denk zeker ook aan de vegetariërs.
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.
Hou rekening met 1 – 2 stuks per persoon per borrelhapje. Zeker van een populair hapje dat iedereen lust, wil men vaak nog een tweede. Duurt je borrel ongeveer 2 uur? Hou dan rekening met 5 – 7 hapjes per persoon, waarvoor je 4 – 5 verschillende borrelhapjes recepten maakt.
5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Hoeveel hapjes voorzie je per persoon? Reken per persoon 3 hapjes tijdens het eerste uur.Daarna tel je 2 hapjes per persoon per uur. Voor een volwaardige maaltijd voorzie je 12 à 15 hapjes per persoon.
Vooral gedroogde of gerookte vleessoorten doen het goed op een borrelplank. Denk aan prosciutto di Parma, serranoham, Ardennerham of andere hamsoorten.
Hoe lang van tevoren kun je een borrelplank maken? Het is het beste om je borrelplank ongeveer 1-2 uur voor de gasten arriveren te maken. Kaas smaakt het beste als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als je de plank eerder wil voorbereiden, dek deze dan af met folie en bewaar in de koelkast.
Als u verzorgde hapjes aanbiedt, plan dan ongeveer zes porties per gast. Voor een gezelschap van 100 gasten komt dit neer op ongeveer 600 voorgerechtporties . U kunt ook lichte snacks aanbieden zoals noten, fruit en pretzels om gasten iets te geven om op te knabbelen als ze voor het eerst arriveren — sla deze items in bulk in.
Als je wat hapjes wilt serveren op een galerie-evenement, streef dan naar ongeveer 4-6 hapjes per persoon . Hoewel het altijd goed is om het zekere voor het onzekere te nemen en wat extra eten te hebben voor het geval je gasten erg hongerig zijn, probeer je niet al te veel zorgen te maken of de hapjes het tot het einde van het feest volhouden.
Veel bronnen nemen 100 gasten als uitgangspunt. Bij deze groep varieert de receptieprijs vaak van 5.000 tot 10.000 euro. Breid je de lijst uit naar 150 gasten, dan stijgen de kosten. De prijs per gast schommelt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro, afhankelijk van de wensen.
Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar ja, op andere momenten mag het dan weer wel iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur, en dat gedurende 2 à 3 uren.