De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties. Als je veel piekert, angstig bent, of negatieve gedachten hebt, dan wordt dit door de volle maanenergie versterkt. Maar als jij je aandacht richt op positieve gedachten en emoties, dan worden deze ook versterkt.
Proefpersonen sliepen 20 minuten korter bij volle maan
Door die nachten te analyseren, ontdekten wetenschappers dat we gemiddeld 20 minuten korter slapen tijdens volle maan. Maar de REM-slaap duurt gemiddeld 30 minuten langer. Tijdens die REM-slaap draaien je hersen op volle toeren en droom je veel.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.
Het idee van slapeloosheid door een volle maan is wel te verklaren, zeggen de Amerikaanse wetenschappers. Als de maan vol is, is het buiten lichter en daardoor vallen we moeilijker in slaap. Ook zijn mensen vaker laat op de avond actief en gaan ze naar buiten met alle gevolgen van dien.
' De maan heeft natuurlijk wel invloed op eb en vloed, en de maan stabiliseert de hellingshoek waarmee de aarde rond de zon cirkelt – op die manier komen de seizoenen tot stand. En ja, die ontwikkelingen hebben ergens ook impact op mensen: op hoe ze zich voelen, hoe ze zich gedragen.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
Zet een fijn muziekje op, sluit je ogen en maak contact met wie jij diep van binnen bent. En schrijf dan al je verlangens, doelen en intenties op die jij uit wilt nodigen in je leven. Laat het papier of schriftje met jouw intenties een nacht in het maanlicht om het magische licht van de maan erop te laten schijnen.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
De maan heeft, samen met de zon, een onmiskenbare invloed op de natuur op aarde. Ze bepaalt de eb en de vloed, de stand van het water. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur en bestaan voor zo'n zeventig procent uit water.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
De volle maan is de tijd van bloei en van hoogtepunten. De volle maan staat gelijk aan het spirituele en energetische hoogtepunt. Als de volle maan is geweest, start de afnemende maanfase. Met deze fase is de tijd aangebroken om los te laten wat niet langer goed voor je is.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.
Een supermaan
De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar.
Niet kunnen slapen, wordt in heel veel gevallen nogal eens veroorzaakt door veel piekeren en stress hebben. Door je werk, verhuizing, thuissituatie, je kinderen, geldzorgen, ziekte enzovoort. Omdat je je druk maakt, maalt over wat er speelt en geen afstand kunt nemen, kun je de slaap niet vatten.
Het is een folkloristisch geloof dat teruggaat tot de oudheid en zelfs de prehistorie. De Engelse termen lunacy (gekte) en lunatic of loony ("gek") stammen af van dit geloof in maanziekte. In het Nieuwe Testament van de Bijbel wordt verhaald dat Jezus een maanzieke geneest.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
De dagen rond de 16e is het uitkijken geblazen, want er zal veel aantrekkingskracht zijn. De volle maan op zaterdag 16 april staat in Weegschaal. Hoewel het hoogtepunt 20.57 uur is, zal je dagen hierom heen ook de energieën voelen. Recht tegenover de volle maan staat de zon in Ram.
Vollemaan is geen zeldzaam verschijnsel, en we kunnen het dan ook regelmatig zien vanaf de aarde. De maan doet er 29,53059 dagen over om zijn vier fasen te doorlopen. Dat betekent dat het ten minste één keer per maand vollemaan is. De volgende vollemaan is in Nederland en België op 9 oktober 2022.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Om te beginnen: hoe vaak is het eigenlijk volle maan? Dit komt (ongeveer) eens in de dertig dagen voor. Als de eerste volle maan in een jaar vroeg in januari valt, betekent dit dat er soms dertien volle manen in een jaar zijn. Meestal zijn dit er echter twaalf.
De betrouwbaarste website is de MoonPhase-pagina van het United States Naval Observatory. Op die pagina kun je elk gewenst jaar tussen 1700 en 2035 intypen, en een overzicht gepresenteerd krijgen van de schijngestalten van de maan voor dat jaar.
Slecht slapen en duizeligheid
Dit komt omdat de maan dan dichter bij de aarde staat. Maar ook tijdens de nieuwe maan kun je slecht slapen. De verandering in energie kan flink wat met je doen, ook lichamelijk. Daarnaast stoomt de nieuwe maan, zoals we al beschreven, je klaar voor een nieuwe start.
Je kind, maar ook jij als volwassene, kan last hebben van de komst van de volle maan. Dit kan zich uiten in onrust, druk gedrag, sneller boos zijn, sneller huilen of slecht in slaap kunnen komen. Wanneer je (hoog)gevoelig bent sta je, meestal onbewust, extra open voor prikkels.