Bij een nieuwbouw wordt een ventilatie-unit meestal in de technische ruimte geplaatst, bij alle andere technische toestellen, zoals de verwarmingsketel en de elektriciteitskast. Bij een renovatie is het meestal een grotere uitdaging om de ventilatie-unit te plaatsen.
Afhankelijk van jouw woning en het gekozen ventilatiesysteem zal je de ventilatiekanalen inbouwen in de vloer of wegwerken in een vals plafond of valse wand. Het boren van de nodige doorvoeren en het plaatsen van de ventilatiebuizen doe je dus alvorens aan de afwerking van je woning te beginnen.
Niet alleen voor het wegwerken van een oud plafond of houten planchetten biedt een spanplafond een mooie oplossing. De populariteit van spanplafonds groeit ook in nieuwbouwwoningen. Zo vormt een spanplafond de perfecte manier om ventilatiebuizen onder het onafgewerkte plafond weg te stoppen.
Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Artikel 3.29 schrijft de aanwezigheid voor van een voorziening voor luchtverversing (ventilatiemogelijkheid) waarmee een verblijfsgebied, een verblijfsruimte, een toiletruimte en een badruimte langs natuurlijke of mechanische weg kunnen worden geventileerd.
Bij het grondig renoveren van een woning mag een ventilatiesysteem zeker niet ontbreken. Ondanks het feit dat ventileren niet verplicht is bij renoveren zonder bouwaanvraag kan je er toch heel wat baat bij hebben.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.
Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk. Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren.
Het monteren van een buisventilator is een vrij eenvoudig. Schuif het kanaal over de aansluiting van de buisventilator heen. Maak voor het verstevigen van de verbinding gebruik van slangklemmen (bij ventilatieslang) of zelfborgende schroeven (bij Spirobuis of Aluminium buis).
Een buisventilator is een mechanische ventilator. Kenmerkend is de ronde vorm en de twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Met zijn model kan de buisventilator eenvoudig tussen het kanaal worden geplaatst.
Winnaar luchtkwaliteit: Systeem D. Bij een ventilatiesysteem D van Vasco wordt de buitenlucht die binnenkomt eerst gefilterd. Hierdoor zitten er geen pollen, stof of stuifmeel in de lucht die de woning binnenkomt, dit in tegenstelling met systeem C.
Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in huis. Verluchten is het wijd openzetten van de ramen en deuren die in contact staan met de buitenlucht. Beide zijn noodzakelijk voor een gezond binnenmilieu in huis.
Je begint allereerst met de buitenleidingen voor de luchtaanvoer en afvoer. Vervolgens werk je richting het ventilatiesysteem. Je maakt de verbinding met geïsoleerde leidingen of buizen. De buizen kun je met speciale beugels aan het plafond bevestigen.
Een ventilator verbruikt zo'n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.
De mechanische ventilatiesystemen op wisselstroom die in veel huishoudens voorkomen, gebruiken in de basisstand ongeveer 20 Watt. Dit ventilatiesysteem heeft meestal drie standen. Wanneer de stand van het systeem hoger wordt gezet, kan het verbruik oplopen naar 70 tot 100 Watt.
Een afzuigkap is een aanvulling op je mechanische ventilatie in de keuken. Deze kunnen dus in combinatie worden gebruikt. Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een afzuigkap zonder motor gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem.
Het rooster kan geplaatst worden op het glas of op het kozijn. Zo hoeft u dus niet het gehele raam te vervangen. Zoals eerder is genoemd kunnen er ook geluiddempende ventilatierooster geplaatst worden op het raam of op het glas. Ook zijn er ventilatieroosters voor op het dak of voor in het dakvenster.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Wat het Bouwbesluit zegt over ventilatie
Per persoon dient er een minimale luchtverversing te zijn van 25 m³. Dit wordt bij een woonruimte berekend op basis van vloeroppervlakte en bij een utiliteitsgebouw (zoals kantoorruimte, schoollokalen en winkels) op basis van het aantal personen waar de ruimte voor bedoeld is.