29 oktober is de belangrijkste nationale feestdag in Turkije. Het wordt gevierd voor de verklaring van de Republiek Turkije op 29 oktober 1923. De Turkse assemblee verklaarde de oprichting van de republiek. 29 oktober is belangrijk voor mensen omdat dit de datum was waarop Ataturk hun vrijheid van sultans aankondigde.
Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam.
Suikerfeest, Eid al-Fitr, Bayram
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Op nieuwjaarsdag zijn de meeste mensen vrij en is het een gewoonte om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen (“Yeni yılınız kutlu olsun”). De avond ervoor wordt er net zoals in Nederland overal feest gevierd en op sommige plekken ook vuurwerk afgestoken.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
De salat of salah (Arabisch: الصّلاة, as-salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht. Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten, volgens een Hadith door God aan Mohammed gegeven tijdens de Nachtreis.
Jaarlijks op 23 april is Çocuk Bayramı (Feest van de Kinderen / Dag van het Kind) een officiële vrije dag in Turkije. Ook: Dag van Nationale Soevereiniteit. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Datum ter herinnering aan de eerste zitting van de Grote Nationale Assemblee (Meclis = "het Parlement") van Turkije in 1920.
Officiële feestdagen
Het Suikerfeest (Şeker Bayramı) wordt altijd ter afsluiting van de Ramadan gevierd en duurt drie dagen. Het Offerfeest (Kurban Bayramı) wordt exact 70 dagen na het einde van de Ramadan gevierd en duurt ook drie dagen.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
29 Oktober: De dag van de Republiek ofwel Cumhuriyet Bayramı is in Turkije de belangrijkste nationale feestdag. In 1923 werd op deze dag de Republiek Turkije gesticht. 10 November: Op de Herdenkingsdag van Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk Anma Günü, is iedereen om 9.05 uur een minuut lang stil.
Het Offerfeest vindt in 2022 plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht en houdt de NVWA toezicht op onbedwelmd slachten in deze erkende slachthuizen.
Volgens de soenna, de levenswijze van de profeet, vastte hij soms op maandagen en donderdagen. Er zijn daarnaast ook andere dagen in het jaar waarop moslims kunnen vasten, zoals 'Ayyam al Bid' (de witte dagen). Die zijn op de dertiende tot en met de vijftiende dag van de islamitische kalendermaand.
De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal. Kijk niet verbaasd als ze – terwijl ze dit zeggen – met hun linkerhand langs hun hart gaan. Ook een omhelzing tussen Turkse mannen is dan niet vreemd. Vrouwen kussen en omarmen elkaar.
Gooien met water wanneer je afscheid neemt van iemand.
Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte. In Turkije kom je minder mensen tegen die glimlachen naar elkaar.
Turkse meisjes houden van mannen die: Volwassen. Emotionele volwassenheid is erg belangrijk voor Turkse vrouwen. Ze kunnen soms te emotioneel of gepassioneerd zijn, daarom willen ze daten en trouwen met mannen die hun emoties kunnen beheersen, wat vaak een eigenschap is die met de leeftijd komt.
Het Offerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op vrijdagavond 8 juli 2022. 10-12 Dhu 'l-Hidja. Het Offerfeest (Eid al-Adha, 'Slachtfeest', 'Feest van Ibrahim' of 'Schapenfeest') is het belangrijkste feest van de islam.
Achteraf stelde Atatürk de start van de Onafhankelijkheidsoorlog vast als 19 mei 1919. In werkelijkheid stond er pas vanaf 1920 daadwerkelijk een professioneel Turks leger op de been. Dit leger bleek zo succesvol dat de Turken vanuit hun rompstaat geheel Anatolië weer onder controle kregen.
26 mei is de 146e dag van het jaar (147e dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 219 dagen tot het einde van het jaar.
Zafer Bayramı (Overwinningsdag / Feest van de Overwinning). Jaarlijks op 30 augustus een nationale feestdag in Turkije. Op deze dag wordt herdacht dat de nationalistische troepen onder leiding van Kemal (de latere Atatürk) de eindoverwinning op de Griekse troepen behaalden in de slag bij Dumlupınar in 1922.
Moslims bidden in de richting van Mekka, in Saoedi-Arabië. Een muur in de moskee, de 'qibla', staat loodrecht op die gebedsrichting. De 'mihrab' is een nis in die muur die de qibla aangeeft.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
De verplichte gebeden zijn fajr, duhr, 'asr, maghreb, en 'isha.