Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer 1 jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop.
Een centraal veneuze katheter ligt, anders dan een perifere katheter, in een veel groter bloedvat, meestal onder het sleutelbeen of in de lies (dia 4). Het voordeel van een centraal veneuze katheter is dat deze in principe (afhankelijk van het type) onbeperkt kan blijven zitten.
Complicaties. Bij gebruik van een centraal veneuze katheter kunnen complicaties optreden, zoals infecties, verstopping of een luchtembolie. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen.
Een CVC wordt ingebracht als u langere tijd een infuus nodig heeft, bijvoorbeeld voor uw voeding of medicijnen. Als het niet mogelijk is voldoende voedingsstoffen (en/of vocht) op te nemen via uw darm, kunt u via de CVC voeding, vitamines en mineralen krijgen. Deze methode heet totale parenterale voeding, afgekort TPV.
Een PICC-lijn of centraal infuus, is een dun flexibel slangetje dat in de ader (bloedvat) van de bovenarm wordt ingebracht. Het uiteinde van de lijn komt uit in de grote holle ader net boven het hart.
Handelingen bij het aansluiten van het infuussysteem, het toevoegen van geneesmiddelen e.d. zijn belangrijker oorzaken van besmetting van het infuussysteem. ☞ De infuusflessen of -zakken mogen pas worden aangeprikt op het moment dat ze gebruikt gaan worden en mogen vervolgens maximaal gedurende 24 uur worden gebruikt.
Het vervangen van infuuslijnen om de zeven dagen liet geen statistisch significant verschil in infectierisico zien (1,12 versus 1,45, p=0,37). De auteurs concluderen dat vervangen van de infuussystemen om de zeven dagen veilig is en dat het infectiepercentage daarbij niet toeneemt.
Een centrale lijn is een lange (16-20 cm), dunne infuus katheter die in een grote ader wordt ingebracht, bijvoorbeeld onder het sleutelbeen, in de hals of in de lies. Hierdoor kan medicatie of voeding worden toegediend die niet via een infuus in een kleine ader in de arm mag worden gegeven.
Een perifeer infuus zit meestal in de onderarm of op de hand. Een voordeel van een centraal veneuze katheter ten opzichte van een perifeer infuus is dat deze, afhankelijk van de noodzaak, langere tijd kan blijven zitten.
Een infuuspoort (Port a Cath) is een implanteerbaar hulpmiddel waarmee gemakkelijk toegang wordt verkregen tot grote, diep gelegen aders. Een PICC lijn is een dun slangetje dat via een bloedvat in de bovenarm wordt ingebracht. Het uiteinde van de lijn komt uit in een groot bloedvat vlak bij het hart.
Wat is een lange lijn of PICC-lijn? De lange lijn of PICC- lijn is een slangetje ( katheter) meestal van siliconen gemaakt. Hij wordt geplaatst in een groot bloedvat. Het voordeel van het grote bloedvat is dat die minder snel ontsteekt.
Adviezen voor thuis/leefregels
Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie. Til niet meer dan 10 kg. Laat geen bloeddruk meten aan de arm, waarin de PICC-lijn zit, deze kan hierdoor verstopt of beschadigd raken.
Subclavia: De CVK is ingebracht in de vena Subclavia, een bloedvat onder het sleutelbeen. Bij het inbrengen kan deze CVK getunneld worden, echter ongetunnelde sublavia katheters worden het meeste gebruikt. Hickman: De CVK is ingebracht in de vena Subclavia maar door middel van een manchet groeit deze vast in de huid.
Hoe lang de katheter kan blijven zitten, is afhankelijk van het materiaal van de katheter. Vaak wordt de katheter na zes tot twaalf weken verwisseld. Voor het wisselen van de katheter heeft u een afspraak gemaakt. Een verpleegkundige van de polikliniek Urologie wisselt de katheter.
Op de afdeling cardiologie krijgen veel patiënten een intraveneuze katheter (venflon). Er is geen eenduidig beleid voor het aantal dagen dat een venflon/waaknaald in situ mag blijven. Vaak wordt deze na 72 uur vervangen, uit angst dat een patiënt flebitis ontwikkelt en dan niet geopereerd kan worden.
Getunnelde katheter
De katheter is in dezelfde ader geplaatst als de ongetunnelde katheter. Het enige verschil is dat hij onder de huid doorloopt en halverwege de borst naar buiten komt. Na het inbrengen worden er hechtingen geplaatst. Deze worden verwijderd als de katheter is vastgegroeid onder de huid.
Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening.
Zowel bij infusie als het verwijderen van een centraal veneuze katheter kunnen complicaties optreden. Denk aan infecties, verstopping of een luchtembolie. Heeft een patiënt met een centraal veneuze katheter last van kortademigheid, koorts, of komt er pus uit de insteekopening? Het kunnen signalen van complicaties zijn.
Verwijderen van de CVL
Het gebied rondom de insteekopening wordt ontsmet met een middel op basis van alcohol. De arts zal het gebied rondom de insteekopening verdoven middels enkele prikjes rond de insteekopening. Zodra de verdoving goed is ingewerkt wordt de CVL losgemaakt van de huid.
Een CVK is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Om de katheter op zijn plaats te houden, loopt deze een aantal centimeters onder uw huid door en komt op uw borstkas of in de hals door de huid heen.
Met een CVL heeft uw kind meer beweegvrijheid dan met een perifeer infuus. Toch is er een aantal dingen waar uw kind op moet letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de CVL schoon blijft en goed vast blijft zitten. Ook mag de CVL niet nat worden.
Flushen (spoelen) en locken (afsluiten) is essentieel voor het goed laten werken van een infuuscanule.Op die manier voorkom je dat het infuus verstopt raakt en voortijdig verwisseld moet worden. Voor het uitvoeren van deze handeling gelden wettelijke richtlijnen.
Patiënten van 18 jaar en ouder (N=160) met een perifeer infuus (20G of 22G) werden gerandomiseerd voor zowel volume van flush (10ml of 3ml NatriumChloride 0,9%) als frequentie (elke 24 uur of elke 6 uur).
Meestal is 10 ml voldoende, maar 20 ml is beter bij kleverige vloeistoffen zoals vetemulsies of contrastvloeistof. ' Door te flushen spoel je niet alleen het infuus door, maar controleer je ook of het infuus nog steeds in het bloedvat zit. Waar loop jij tegenaan als het gaat om infuustherapie?