Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden. Ingegroeide nagels: langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden. Een slechte adem: door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
"Er zitten ontzettend veel bacteriën op je handen en vingers. Je kunt beter iemand een tongzoen geven dan een hand. Maar met nagelbijten krijg je maar kleine hoeveelheden bacteriën binnen. Als je gezond bent, dan kan je afweersysteem hier heel goed mee omgaan.
Maar ook in mildere gevallen heeft nagelbijten nadelen: als je de nagels inslikt, kun je last van je maag krijgen. Je kunt vuil binnenkrijgen dat zich ophoopt onder de nagelranden. Andersom kan een herpesinfectie van je mond in je vinger terecht komen.
Huisarts Marnix van der Leest heeft goed nieuws voor Sammie en al die andere nagelbijters: het kan absoluut geen kwaad. "Nee hoor, daar bestaat ook geen twijfel over. Je hoeft niet eens je ontlasting te controleren op nagels.
Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Het krioelt van de bacteriën onder je nagels // Je gebruikt je handen voor alles. Het is dus niet dat het onder je nagels een broeinest van viezigheid is en dat het verschillende typen bacteriën, schimmel en gist huist. Hierdoor kunnen flink wat nare zweren en abcessen ontstaan.
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter. Ook wanneer je zwanger bent groeien je nagels sneller, da's dan weer mooi meegenomen.
Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor. Ook al lijkt nagelbijten een redelijk onschuldige bezigheid, iedere keer dat de vinger met de mond in contact komt vindt er een overdragen van meer of minder schadelijke stoffen plaats, onder andere bacteriën.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
Nagelbijten is vanaf nu verleden tijd.
Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt.
Nagelbijten is een onbewuste impuls die nagelbijters hebben. Het is een handeling die niet gecontroleerd kan worden en die onbewust steeds herhaald wordt. Sommige deskundigen vergelijken het met het aan je haar friemelen. Het verergert in spannende situaties, bij stress, verveling of boosheid.
Vijl je nagels iedere dag een beetje bij om haakjes en velletjes geen kans te geven. Lang nagelbijten maakt ze broos en dun, waardoor ze sneller afbreken. Verzorg ze daarom ook met een olie zodat ze sterk en gezond uitgroeien. Zodra je mooie nagels hebt, ben je vast overtuigd om ze zo te houden.
- Nagelbijten afleren door je nagels onbereikbaar te maken
Tape je nagels bijvoorbeeld in zodat je er niet meer aan kan. Of kies ervoor kunstnagels te plaatsen. Wanneer je gelnagels laat plaatsen wordt het duur en moeilijk om nog te gaan nagelbijten. Ook een trucje dat kan helpen dus.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding. Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.
Maar liefst 2 miljoen Nederlanders bijten op volwassen leeftijd nog op hun nagels. Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). In Nederland blijft 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten.
Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn. Bacteriën kunnen van 72 uur tot maanden overleven op diverse oppervlakken zoals deurkrukken, werkbanken en vloeren.
Bij een acuut paronychium stopt de nagel met groeien en kan hij gedeeltelijk loskomen. Dikwijls treedt er verkleuring op en vormt er zich vocht of etter onder de nagelplaat (i.e. de zichtbare bovenkant) die de nagel soms wat naar boven duwt.
De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje. Je tenen zijn korter dan je vingers en die nagels groeien circa drie keer zo langzaam. Verder groeien je nagels sneller aan de hand waar je het meeste mee doet.
Doorgaans is nagelbijten van voorbijgaande aard en onschuldig, maar het kan ook wijzen op andere, niet te verwaarlozen mentale en emotionele aandoeningen (bijvoorbeeld OCS, obsessieve-compulsieve stoornis).
Bij een menselijk lichaam blootgesteld aan warme vochtige omstandigheden kan het haar binnen een jaar vergaan en kunnen nagels binnen tientallen jaren ontbinden.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
De langste nagel is 197 centimeter, de kortste "slechts" 164 centimeter: de vingernagels van de Indiër Shridhar Chillal (82) waren de langste ter wereld. Tot nu, want de man is er klaar mee en liet ze afzagen. Met een elektrische zaag zijn de imposante nagels van Shridhar Chillal verwijderd.
Witte nagels: (heel) bleke nagels zijn vaak een teken van stoornissen in de bloedsomloop en kunnen het gevolg zijn van een te laag aantal rode bloedlichaampjes of van bloedarmoede, een leveraandoening of een hartziekte.