De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor 2 punten, eerst vanaf links en daarna vanaf rechts; na elke 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft.
Anders dan bij tennis, moet de service bij padel onderhands. Je mag de bal maximaal ter hoogte van je navel slaan en de bal moet één keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Vervolgens sla je de bal diagonaal in het servicevak van de tegenstander (kruislings).
Hoe ziet de puntentelling er bij padel uit? De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.
Normaal gesproken wordt padel gespeeld met vier spelers verdeeld over twee teams. Het is ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Een reden om voor padel enkelspel te kiezen is om je techniek te verbeteren.
Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.
Padel speel je officieel gezien alleen met vier personen, twee teams van ieder twee spelers (dubbelspel). Zo is er ook geen professionele single (enkelspel) competitie. Zowel de vrouwen als de heren van de World Padel Tour spelen standaard alleen maar in het dubbel-format.
1. Wie mag beginnen? Veel recreatieve spelers spelen een eerste rally om te bepalen wie een wedstrijd mag beginnen. Wil je beginnen zoals de pro's ( en de officiële regels), dan doe je een toss.
Houd met je voorkeurshand je padelracket bij het blad vast. Je duim aan één kant en je andere vier vingers aan de andere kant Schuif je hele hand van het blad naar de greep tot de onderkant van je handpalm het handvat bereikt. Sluit vervolgens je vuist. Dat is alles.
In een Australian opstelling is elke partner verantwoordelijk voor één kant van de baan. Ze komen niet in het gebied van hun partner, en ze specialiseren zich in hun specifieke positie. Een mogelijk nadeel van een Australian opslag is hoe snel je moet lopen. Na de opslag, moet je lopen in de richting van het net.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
Padel is ontstaan in Mexico. Daar spreken ze het uit als Paadl. In Nederland echter, spreek je het uit als Pà-del. Met de klemtoon op del.
Uit onderzoek van de NSG blijkt dat padel tussen de 5 en 10 decibel meer geluid dan tennis oplevert. Het aantal slagen per minuut is ook hoger en spelbeleving is anders dan bij tennis.
Een padelwedstrijd duurt meestal iets korter dan een tenniswedstrijd (gemiddeld een uur) Dit door de kleinere afstanden op het veld. Er wordt net als bij tennis gespeeld om twee gewonnen sets. Je speelt altijd in dubbels.
Als je tennist kun je gewoon je gravelschoenen aan doen, anderen kunnen ook prima vooruit met een hardloopschoen. Het dragen van binnenschoenen op een padelbaan wordt afgeraden, aangezien je daar niet genoeg grip mee hebt. Tot slot heb je nog een aantal eigenschappen nodig om padel goed te kunnen spelen.
OPSLAG: De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd.
Waarom moet je een touwtje om je pols doen? Dit is voor de veiligheid en absoluut verplicht. Het racket kan anders uit je hand vliegen en een andere speler of speelster raken.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
We raden beginners aan te beginnen met een racket van minder dan 365 gram, een ronde vorm (lage balans) en een dikte van 36 mm of 38 mm. Normale spelers kijken naar een rond racket tussen 365 g en 370 g, of een druppelvormig racket tot 370 g, met een dikte van 36 mm of 38 mm, afhankelijk van de voorkeur van de speler.
Vooral op lager niveau wordt vaak gekozen voor een Spaanse toss. De bal wordt dan in het spel gebracht, waarbij iedere speler de bal eerst één keer moet raken voordat het punt 'open' is. Nadat alle vier de spelers de bal hebben geraakt, begint de rally. Wie het punt wint, mag kiezen welk team begint met serveren.
Leer eerst aan beide kanten spelen voordat je beslist, zodat je je eigen spel kunt ontwikkelen en goed leert begrijpen. Over het algemeen speelt de meer agressieve speler aan de linkerkant als beide spelers rechtshandig zijn. Linkshandige spelers moeten bij voorkeur aan de rechterkant spelen.
Padel speel je buiten meestal 2 tegen 2 op een baan van 10 x 20 meter. Om te singelen heb je een andere baan nodig van 6 x 20 meter, deze zijn schaars in Nederland. De padelbaan ziet eruit als een gewone tennisbaan, verdeelt door een net in 2 helften met elk 3 vlakken zoals op een gewone tennisbaan.
Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken.
met 10 miljoen spelers. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 20 miljoen spelers. Ook in Nederland is padel inmiddels de snelst groeiende racketsport. De eerste baan werd aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van PSV.
Net als andere racketsporten, zoals tennis en squash, is padel een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën kan verbranden. Na een uurtje padellen, heb je maar liefst 588 calorieën verbrand! Vergeleken met tennis (493 kcal per uur) verbrand je zelfs een stuk meer.