Wanneer de koorts zijn hoogste punt heeft bereikt, verschijnt de uitslag in de vorm van intens jeukende, kleine verhoogde vlekjes op de huid, die zich ontwikkelen tot kleine met pus gevulde blaasjes. Dit pusvocht bevat besmettelijke virussen.
Ontsteking waterpokken
Waterpokken kunnen ontsteken als de blaasjes worden opengekrabd. De pokken zijn dan vurig rood van kleur. Je kunt de jeuk verlichten met KidsClin CoolMousse. Het lichte, verkoelende schuim verlicht de jeuk direct.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Ook het aanraken van de blaasjes op de huid kan voor besmetting zorgen. Hoe zien waterpokken eruit? Waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. Het kind kan tegelijkertijd zowel bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.
Meestal begint waterpokken met koorts en niet lekker voelen. Andere klachten zijn: Na 1 of 2 dagen ontstaan op de huid kleine rode bultjes. De bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken.
Ja, douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.
Voordat de kenmerkende vlekjes ontstaan, heeft je kind last van lichte koorts en verkoudheidsverschijnselen. Na 2 dagen verschijnen de vlekken ter grootte van een muggenbult. Deze veranderen in blaasjes, die opdrogen tot korstjes. Het doormaken van de hele infectie duurt zo'n 10 dagen.
Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
De ziekte is besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 dagen.
Er is geen medicijn dat waterpokken sneller kan laten genezen. Zinkzalf helpt tegen de jeuk. Uw kind mag naar school of het kinderdagverblijf. Het gaat vanzelf over.
De jeuk kan zo heftig zijn dat deze medicamenteus moet worden bestreden. Binnen enkele dagen zijn alle blaasjes ingedroogd. De korstjes vallen na 7-10 dagen af. Kenmerkend voor waterpokken is het gelijktijdig bestaan van vlekjes, bultjes en blaasjes.
Vanwege mogelijke verergering van huidcomplicaties is het advies NSAIDs en acetylsalicylzuur te vermijden bij varicella infecties (waterpokken of gordelroos). Acetylsalicylzuur dient vermeden te worden bij waterpokken of influenza vanwege de kans op optreden van het syndroom van Reye.
Kinderen met waterpokken of mazelen zijn besmettelijk voordat de ziekte uitbreekt. Het heeft daarom geen zin hen te schorsen. De basisschool moet de andere ouders informeren als een leerling een besmettelijke ziekte heeft. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de controle en de behandeling van uw kind.
Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking. Bent u volwassen of ouder dan 12 jaar en krijgt u waterpokken? Als u de huisarts dezelfde dag belt en met medicijnen start, bent u minder lang ziek.
Waterpokken veroorzaakt vaak jeuk, soms pijn, en kan gepaard gaan met algemene ziekteverschijnselen als malaise en koorts. Voorafgaand aan het exantheem kan er enkele dagen sprake zijn van koorts en hangerigheid (prodromale fase).
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.
De blaasjes drogen vanzelf in en vormen korstjes. Deze korstjes vallen na 9 tot 13 dagen vanzelf af zonder littekens achter te laten.
Je kunt littekens van waterpokken zo veel mogelijk voorkomen: smeer zodra de korst weg is, de huid in met een goede littekencrème als ALHYDRAN. De crème bevat onder andere Aloë Vera, waarvan is bewezen dat het littekens helpt voorkomen.
HeltiQ Zemelenbad helpt de jeuk te stillen en verzacht de huid zodat u minder gaat krabben en de kans op ontstekingen en littekens kleiner wordt. Voor gebruik dient u het sachet met het zemelenextract op te lossen in een bak of bad met lauwwarm water. Na het nemen van het bad zal uw huid weer volledig ontspannen zijn.
Windpokken verschijnen als kleine rode vlekjes die snel groter worden en veranderen eerst in blaasjes waar er vervolgens korstjes op ontstaan. De meeste kinderen voelen zich ziek en hebben gedurende 3 à 4 dagen koorts.
Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen.
Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Smeer je kind zachtjes in met KidsClin, dat is direct effectief en stilt de jeuk van de waterpokken. Bewaar KidsClin in de koelkast voor extra verkoelende verlichting. Houd de nagels van je kind schoon en kort.