Het smaakt een beetje als wodka, maar dan met een milde smaak en zonder dat brandende gevoel in je keel. Je snapt meteen ook waarom het zo populair is: Soju drinkt gevaarlijk lekker weg. Gevaarlijk ja, want met 20-24 procent alcohol is dit drankje niet voor de poes. Dat Anju is dus noodzakelijk!
Het drankje wordt vanwege zijn neutrale eigenschappen weleens beschreven als een heel zachte wodka, en dat geeft ook wel aan waarom het zo goed past bij zowel pittig als vet eten. Denk aan een stukje buikspek of kimchi. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complex is het zeker niet. Het drinkt juist lekker weg.
Soju is een Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst. Aanvulling maar ook hoofdingrediënten zijn vaak tarwe, zoete aardappel, gerst en maniokwortel. Soju is helder van kleur, het alcoholpercentage varieert van 20 tot 45 procent, waarbij de 20% variant het meeste voorkomt.
Ze drinken om dronken te worden, niet omdat het gezellig is. Soju is daarvoor de ideale drank. Het is een destillaat gemaakt van rijst, of van zoete aardappel, met een alcoholpercentage van 20 tot 35 procent.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
Bij typische Koreaanse maaltijden wordt naast de hoofdmaaltijd een groot aantal bijgerechten (banchan) geserveerd. Dit kan variëren van 3 tot 20 bijgerechten per maaltijd. Voorbeelden zijn: rijst, soep, zeewier, groenten en 'kimchi' (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea.
De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
Soju drink je in combinatie met eten, in Korea is er zelfs een woord dat in andere talen niet echt bestaat; Anju. Dit betekent zoveel als 'eten dat speciaal gemaakt is om met alcohol te consumeren'. Soju drink je er dan koud bij, en in shotjes.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Soju, vaak gedestilleerde rijstwijn uit Korea, die meer vergeleken kan worden met wodka of jenever. Shochu, uit voornamelijk Kagoshima, niet alleen gemaakt van rijst maar ook van graan en suikerriet. Ook Shochu kan worden vergeleken met wodka en jenever.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Wil je sake graag proberen? Je kan bij Gall de junmai sake kopen! Junmai betekent puur en wil zeggen dat alle alcohol in de saké tot stand gekomen is door een natuurlijke vergisting van de rijst.
Tequila kun je puur drinken maar natuurlijk ook in een cocktail of mix. Bekende tequila cocktails zijn de Margarita, Paloma en Tequila old fashioned.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Ribbetjes, van varken of rund, gebakken op een gaspit in het midden van de tafel en vergezeld van rijst en diverse bijgerechten. Betekent letterlijk zeewier rijst. Rijst met reepjes groenten, ei en ham, opgerold in zeewier en gesneden. Dit is een populaire snack bij kinderen voor tijdens de lunch.
Sake met eten combineren
Doordat sake veel umami bevat, matcht het met zowel vlees als gegrilde vis, sushi, groenten en kruiden. Ook is het ontzettend veelzijdig, waardoor het goed past bij de vaak verschillende smaken op één bord.
Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet. De kleur van de Sake kan verschillen van wit tot lichtgeel. Als je een lichtgele Sake drinkt is hij zachter en minder intens van smaak dan een witte Sake. Daarnaast heeft de soort rijst die gebruikt wordt voor de Sake ook effect op de smaak.
Een fles Ichishima Sake heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.
In Zuid-Korea is buigen de traditionele manier om te begroeten. Bij mannen wordt het buigen vaak ook begeleid door een handdruk. Daarbij moet de linkerhand de rechteronderarm ondersteunen. Koreaanse vrouwen schudden elkaar niet altijd de hand en zullen eerder een hoofdknikje geven dan een volle buiging.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
Leidingwater drinken in Zuid-Korea wordt afgeraden.