Koken op inductie is met gemiddeld 200 KWh per jaar de zuinigste optie; keramisch koken verbruikt gemiddeld zo'n 450 KWh per jaar. Dit is dus het eerste antwoord op je vraag: inductie is de voordeligste vorm van elektrisch koken.
Wat is goedkoper? Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.
Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit. Bij inductie gaat 90% van de energie naar het verwarmen van de pan, terwijl bij gas slechts 60% hiervan het geval is. Echter, de energiekosten zijn meer dan dubbel zo hoog bij inductie.
Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar. De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en zeker zuiniger dan koken op een gasfornuis.
Verwarming en airconditioning systemen
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.
Soorten elektrisch koken: inductie is het zuinigst
Er zijn drie types elektrische kookplaten: keramisch, halogeen en inductie. Het verbruik van een inductiekookplaat is het laagst (bron: Milieu Centraal). Er gaat bijna geen warmte verloren, want inductie verwarmt alleen de pan zelf.
Aanpassingen in je groepenkast
Het is verstandig om hiervoor een elektricien te raadplegen. Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro. Er zijn echter ook een aantal inductiekookplaten met een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op 1 fase.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere. Zo is ons advies om naar een inductie kookplaat te kijken welke een krachtige kookzone voor een kookpan met een grotere diameter heeft.
Elektrisch koken is beter voor het milieu dan koken op gas. Een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis. Het eten is een stuk sneller klaar dan bij koken op gas, zeker met een inductiekookplaat. U heeft meer keuze uit kookplaten dan bij een gasfornuis.
Een 1-fase-inductiekookplaat kun je met een gewone stekker en stopcontact aansluiten op 220 of 230 volt. Voor een inductiekookplaat op 1 fase hebt je dus geen speciale aansluiting of kookgroep nodig in je meterkast.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Een gasfornuis werkt namelijk op aardgas en inductie op elektriciteit. Voor iemand die op gas wil besparen is een inductiekookplaat een interessante optie. Maar ook als je op elektriciteit wilt besparen is inductie de beste keuze. Van alle fornuizen is inductie namelijk het meest energiezuinig.
Overstappen van gas naar inductie: welke pannen kan ik nog gebruiken? Wanneer je overstapt van gas naar inductie kun je vaak niet alle pannen meer gebruiken. Alleen magnetische pannen met een platte bodem zijn geschikt op een inductie kookplaat.
Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Hierdoor kan het voorkomen dat een inductiekookplaat niet aanslaat. Ook zorgt dit ervoor dat de pan niet stabiel op de glaskookplaat staat.
Gietijzer. Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Gietijzer is geschikt om te wokken op inductie en de platte, ronde bodem van de wok zorgt dat deze ook de warmte goed geleidt naar de rest van de wok. Het gietijzer blijft lang warm, al zal je de wok op inductie even moeten laten opwarmen. Het is een vrij zware wok, je zal deze niet constant willen verplaatsen.
Deze duurzame pan is geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie- en ovenbestendig tot 260°C.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Als je alle zones ('pitten') van je inductieplaat gebruikt, gaat er veel stroom naartoe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar je inductie kookplaat, en een speciaal stopcontact voor de perilex stekker van je kookplaat.
Energieverbruik inductiekookplaat versus gas
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.
Een inductie kookplaat gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.