Zoals wij met Sint Maarten snoepjes uitdelen, gebeurt dat op deze avonden in Griekenland. Kerstdag wordt meestal met het gezin doorgebracht en het traditionele kerstdiner kan geroosterd lamsvlees, varkensvlees of kalkoen zijn. 'Fricasse' is een traditioneel gerecht voor deze dag: lam gekookt met ei en citroensaus.
Een van de nog in gebruik zijnde tradities is het versieren van boten. In plaats van een kerstboom, zetten veel Grieken ook binnenshuis een versierde boot op de tafel of de kast. De Grieken zijn een volk van zeevaarders.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava.
Met de kerst wordt er vaak vlees gegeten als hoofdgerecht zoals een rollade, biefstukje of varkenshaas. Daarbij kun je bijvoorbeeld haricots verts serveren, of ga voor gegratineerde spruitjes. Als aardappelgerecht zijn de zelfgemaakte aardappelkroketjes een aanrader of ga voor geroosterde aardappeltjes uit de oven.
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische 'mezze' (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Vooral in de zomer, wanneer de zon rond 21:00 ondergaat, zullen veel Grieken pas gaan eten als het helemaal donker is buiten. Grieken lunchen over het algemeen tussen 12:00 en 17:00 en dineren tussen 18:00 en 23:00 . Gemiddeld wordt de lunch rond 14:00 geserveerd en het diner rond 21:00.
Kalkoen. Nu vooral bekend vanuit het buitenland, maar ook in Nederland was de kalkoen ooit het meest populaire gerecht tijdens het kerstdiner. Nog steeds zijn er mensen (3 procent) die het gevogelte tijdens de kerst eten.
Traditioneel kerstdiner bestaat uit kalkoen met vulling, aardappelpuree, jus, cranberrysaus en groenten . Andere soorten gevogelte, rosbief of ham worden ook gebruikt. Pompoen- of appeltaart, rozijnenpudding, kerstpudding of fruitcake zijn vaste benodigdheden voor het dessert.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Een van de populairste Griekse gerechten, typische moussaka, is een gelaagde ovenschotel met aardappelen, gebakken of gefrituurde aubergine, tomaten, rundvlees of lamsvlees, gesmolten kaas en Franse bechamelsaus. Het resultaat is een heerlijk gelaagd gerecht dat naar verluidt smaakt als lasagne.
Kip souvlaki is een heerlijk gerecht uit de Griekse keuken. Het bestaat uit stukjes kipfilet die gemarineerd zijn in olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden zoals oregano en tijm. De gemarineerde kip wordt vervolgens gegrild op spiesjes en geserveerd met pita-brood, tzatziki-saus en groenten zoals tomaat, ui en sla.
Hoe vieren de Grieken Kerstmis? ðReligieuze naleving: Grieken gaan naar kerkdiensten, waarvan de belangrijkste de middernachtliturgie op kerstavond is . De dienst staat bekend als de "Goddelijke Liturgie van de Geboorte" en viert de geboorte van Jezus Christus.
Voor veel mensen over de hele wereld is dit op 25 december (Kerstdag). In Griekenland krijgen kinderen hun kerstcadeaus echter op Nieuwjaarsdag en niet op Kerstdag . De Griekse Kerstman heet Sint (Agios) Vasilis. We vieren zijn naamdag op 1 januari, dus hij brengt op die dag cadeautjes.
In Griekenland is het vrolijke personage dat kerstvreugde verspreidt Agios Vasilis, de Griekse versie van de Kerstman. Hij lijkt op de Kerstman van de Noordpool , maar Agios Vasilis, ook wel Sint Basilius de Grote genoemd, is speciaal in de Griekse cultuur.
In Amerika lijkt het kerstdiner op Thanksgiving – er is kalkoen of ham, vulling, aardappelpuree en jus. Voor Joodse mensen die in Amerika wonen, is het de traditie om Chinees te eten – de meeste Chinese restaurants zijn op deze feestdag geopend.
De gemiddelde persoon eet tijdens kerst tussen de 4000 en 6000 calorieën per dag, veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000-2500 kcal. Dit komt door de overvloed aan eten: uitgebreide diners, desserts, borrelhapjes en misschien een glaasje wijn of twee.
Volgens Ineke Strouken is wat mensen eten na de nachtmis heel erg afhankelijk van de streek waar ze wonen. 'Balkenbrij, worstenbroodjes, wafels, kerstbrood, oliebollen - die werden vroeger in de hele kersttijd gegeten -, gebakken spierinkjes of blote billetjes in het gras.
Gebakken aardappelen (76%) Aardappelpuree (75%) Kalkoen (73%)
Bij Kerstmis horen traditionele gerechten en ook vlees zit daarin heel sterk verweven. Bij meer dan 9 op de 10 Belgen (93%) staat er doorgaans vlees op het kerstmenu. Kalkoen (40%) en wild (19%) zijn nog steeds de meest populaire gerechten, gevolgd door vis (10%), gourmet (10%), fondue (10%) en gebraad (9%).
Oudere (> 70 jaar) proefpersonen (22:35 uur), proefpersonen met een laag opleidingsniveau (22:56 uur) en Griekse moslims (22:59 uur) gingen vroeger naar bed; jongere (< 30 jaar) proefpersonen (00:14 uur), bewoners van stedelijke gebieden (23:52 uur) en proefpersonen met een hoog opleidingsniveau (00:02 uur) en een hoog financieel niveau (23:52 uur) gingen daarentegen ...
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Koffie en sigaretten als ontbijt
De Griekse eetgewoonten zien er iets anders uit dan die van ons in Nederland. Vaak bestaat het morningmeal hier uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret.