Nederland heeft een bijdrage van € 20 miljoen gedaan aan het Afghanistan Humanitarian Fund. Dit is voor noodhulpverlening binnen Afghanistan. Ook heeft Nederland € 3,5 miljoen bijgedragen aan het Regionale Vluchtelingenresponsplan van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).
Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. De missie eindigde in 2021. Meer informatie over de ISAF-missies in Kunduz en Uruzgan vindt u op Rijksoverheid.nl.
De heuvels en bergen die Afghanistan rijk is herbergen een van de grootste grondstofreserves ter wereld. Van metalen tot zeldzame grondstoffen die nodig zijn voor mobiele telefoons en zonnepanelen, en van aardgas tot goud en edelstenen: het is er allemaal te vinden.
In de gemeente Amsterdam wonen de meeste Afghanen, namelijk 3,0 duizend (grafiek 3).
De meeste Afghanen zijn gevlucht naar buurlanden, maar ze zijn ook naar Nederland gevlucht. Hier wonen nu ongeveer 55.000 Afghanen.
Er zijn grote veiligheidsrisico's in het land. Sinds de Taliban aan de macht zijn in Afghanistan, is de situatie in het land zeer slecht en onvoorspelbaar. De veiligheidssituatie in Afghanistan is instabiel. Aanslagen door terroristische groeperingen of politieke tegenstanders van de Taliban vinden regelmatig plaats.
Na de aanslagen op 11 september 2001 brak een oorlog in Afghanistan uit en werd een westers georiënteerde regering geïnstalleerd. De taliban bleef echter proberen het nieuwe bewind omver te werpen en na de terugtrekking van de westerse troepen nam de taliban in augustus 2021 de macht weer over.
In Afghanistan is de hoogste leider van de taliban, Hibatullah Akhundzada, voor het eerst in lange tijd in het openbaar verschenen. Sinds de taliban in augustus aan de macht kwamen, is Akhundzada nog nooit gefilmd of gefotografeerd.
Het totaal aantal Nederlanders dat is omgekomen ligt tussen de 225.000 en 280.000. Nederland telt in die jaren 9 miljoen inwoners. 2.200 militairen van het Nederlandse leger, gesneuveld in de meidagen van 1940.
Kamp Holland was tussen 2006 en 2010 de thuisbasis van de Nederlandse militairen die deelnamen aan de Uruzganmissie. Nederlandse militairen werden op verzoek van de NAVO ingezet in Uruzgan om de vrede te bewaren en - na jaren van oorlog - de wederopbouw te ondersteunen.
Vóór de 18e eeuw werd Afghanistan aangeduid als Khorasan en nog vroeger als Aryana (ook wel gespeld als Ariana).
De strijdkrachten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk en de Noordelijke Alliantie vielen in 2001 de Taliban aan, onder de naam Operation Enduring Freedom. Het Taliban-regime in Afghanistan bood een thuis aan Al Qaida, dat achter de aanslagen op 11 september 2001 zat.
Het gevolg was dat er in de afgelopen twintig jaar tienduizenden doden vielen in het conflict, met name onder de Afghaanse bevolking. Bijna 2.500 Amerikaanse militairen sneuvelden. De oorlog kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven.
Afghanen ontvluchten hun land al sinds 1979. Hoewel velen zijn teruggekeerd, zijn er 2,3 miljoen Afghanen geregistreerd als vluchteling in de regio, voornamelijk in de buurlanden Pakistan en Iran. Sinds begin 2021 hebben nog eens 180.000 Afghanen asiel aangevraagd in de regio.
Vandaag kunnen Afghaanse vrouwen geen hoger onderwijs volgen, mogen ze het huis niet verlaten zonder begeleiding van een man, mogen ze niet werken (behalve in de gezondheidszorg en sommige privébedrijven) en mogen ze niet naar parken, sportscholen en schoonheidssalons.
De bevolking van Afghanistan wordt geteisterd door ontbering en honger, na decennialange conflicten, jaren van droogte en bikkelharde winters. Sinds 2021 is de Afghaanse economie ingestort, zijn meer mensen op de vlucht moeten slaan en hebben meisjes en vrouwen hun rechten zien verdwijnen.
“De Russen trokken in december 1979 naar Afghanistan om de procommunistische opstand te steunen tegen de moedjahedien, de islamistische opstandelingen. Ze waren gedwongen daar vervolgens negen jaar te blijven. Het werd wel het Russische Vietnam genoemd. De Russen konden niet winnen.
De sharia, het islamitische gewoonterecht, is hetgeen waar de Taliban het meest voor staan. Ze willen dat Afghaanse burgers via die richtlijnen leven. Wel zeggen ze dat ze willen blijven overleggen met andere landen, en dat ze de rechten van vrouwen en minderheden zullen respecteren.
Het leven voor mensen in Afghanistan is zwaar. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van noodhulp en 90% van de bevolking leeft rond of onder de armoedegrens. Al voor de machtsovername had Afghanistan te maken met armoede, conflict, natuurrampen en de coronapandemie.
De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen, vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op: landen die de meeste vluchtelingen opvangen: Turkije (3,6 miljoen)Iran (3,4 miljoen)Colombia (2,5 miljoen)
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
In het afgelopen jaar heeft 38 procent van de Nederlandse bevolking weleens contact gehad met vluchtelingen of voormalige vluchtelingen. De meerderheid van hen – 63 procent – heeft deze contacten als overwegend positief ervaren, 6 procent als overwegend negatief en 31 procent heeft een neutraal oordeel hierover.