Voor de kleinste maat lavendel adviseren we 6 tot 9 stuks per vierkante meter.Voor de grotere maat adviseren we 4 tot 7 stuks per vierkante meter. Hoeveel lavendel planten heb ik er nodig per strekkende meter? Wij raden aan 6 stuks per strekkende meter voor de kleinere maat en 4 stuks voor de grotere maat.
Een lavendelstruik is snelgroeiend en wordt 40 à 50 cm breed. Om een mooi strakke haag te vormen heb je er 3 per lopende meter nodig. Om een vlak vol te planten kun je er 6 à 9 /m² zetten. Bij zes stuks zal het langer duren, bij 9 stuks kun je al vrij snel een perfecte blok snoeien.
Houd bij het planten van meerdere lavendelplanten een afstand van ongeveer 35 tot 50 cm aan tussen de planten. Dit komt neer op ongeveer 9 planten per m² voor onze planten met potmaat 10 - 20 cm.
De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de 'Hidcote' plant je best 35 cm van elkaar.Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan 'lentegewijs' op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan. Wil u echter in de zomermaanden lavendel aanplanten dan is dit uiteraard ook geen enkel probleem.
Een lavendelstruik is snelgroeiend en wordt 40 à 50 cm breed. Om een mooi strakke haag te vormen heb je er 3 per lopende meter nodig. Om een vlak vol te planten kun je er 6 à 9 /m² zetten. Bij zes stuks zal het langer duren, bij 9 stuks kun je al vrij snel een perfecte blok snoeien.
Je topt de jonge planten regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel.
Of u nu een grote of kleine tuin hebt, een landelijke of een moderne tuin, voor een lavendel is altijd wel een plekje te vinden. Wij van Verschoor Groenprojecten planten jaarlijks heel wat lavendels in de Nederlandse tuinen. Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden.
Lavandula angustifolia 'Munstead' is de sterkste variant van de lavendels. Het is een aanrader met zijn sterke geur en mooie blauwe bloemen.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem.
Lavendel twee keer per jaar snoeien
Maar… de plant zal alleen opnieuw zo mooi in bloei staan als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar.
U snoeit lavendel 2 keer per jaar.Een keer voor de bloei en een keer na de bloei. Zo blijven uw lavendelstruikjes compact. De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien.
De lavendel in een lichte en goed doorlatende grond zetten, zorgt voor een uitstekende basis voor de plant. Om optimaal van je lavendel te genieten is er nog meer nodig. Lavendel houdt dus niet van natte voeten, maar dat betekent niet dat de plant helemaal geen water nodig heeft.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Meestal neemt de bloei na een jaar of 3 wat af bij een lavendel en kan het aanzicht van de plant wat gaan tegenvallen. Hoe ouder de plant, hoe meer hij verhout. Het stekken van lavendel is dan een goed alternatief! Lavendel laat zich gemakkelijk stekken.
De combinatie van hortensia met lavendel, omrand met een groenblijvende haag, vormt een klassieke border die nog altijd graag wordt toegepast. Vaak in voortuinen of tuinen met een formele uitstraling.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Goed om te weten, zet de plant nooit te diep. De kluit van de plant zegt eigenlijk al precies hoe diep je haar kunt planten. Houd daarom deze diepte aan en graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de plant.
U snoeit lavendel 2 keer per jaar. Een keer voor de bloei en een keer na de bloei. Zo blijven uw lavendelstruikjes compact. De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien.
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk 'verhout' aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.
Lavendel kunt u prima gebruiken als bodembedekker. Deze laagblijvende lavendel zal een prachtig kussen vormen dat vanaf juni paars kleurt en een heerlijke tuin verspreidt in de tuin. De Hidcote is een wat grover soort dat bekend staat om zijn rijkelijke, uitbundige bloei die lang voortduurt.