Met een schoon sopje en doek boen je de binnenkant van de koelkast.Neem het daarna af met een schone, droge theedoek.Neem de buitenkant af met een vochtige doek. Als je een vrijstaande koelkast hebt met een roestvrijstalen of glimmende buitenkant, droog deze dan goed af met een droge theedoek.
De beste schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de koelkast. De binnenkant van de koelkast kun je het beste schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een schoonmaakmiddel zoals een sopje met allesreiniger, schoonmaaksoda of azijn.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Minstens twee keer per jaar moet je je koelkast volledig schoonmaken. Vergeet hierbij niet de achterwand te reinigen en het vriesvak te ontdooien.
Schoonmaken van het afvoerputje van de koelkast:
Je kunt bijvoorbeeld keukenpapier om de breinaald of satéprikker heen wikkelen zodat het vuil aan het stokje blijft hangen. Het is ook verstandig om het putje een aantal keren per jaar met een druppel chloor of soda door te laten lopen.
Waarom moet je een spons in de koelkast leggen? Een spons kan helpen bij het absorberen van vocht en het verminderen van nare geurtjes in de koelkast.
Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje.Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
Azijn heeft een zeer sterke geur waar alleen niet iedereen fan van is, maar het is wel een perfect hulpmiddel voor het voorkomen van vervelende geurtjes! Meng in een kommetje een scheutje azijn met water en zet dit in de koelkast. Alle geurtjes worden als het ware opgezogen door het mengsel.
Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoekje en een sopje van soda. Vaak zit er achterin een lekbak voor condens die je kunt losmaken en leeggooien.Maak deze ook schoon met wat afwasmiddel en heet water. Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet schoon te maken.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar.Heeft je koelkast een Low Frost functie?Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Soda is een uitstekend schuurmiddel en neemt vuil en nare geurtjes goed op. Wilt u voegen schoonmaken met baking soda, dan doet u gewoon wat soda op een natte spons en boent u de voegen stralend schoon. Spoel alles nadien af met wat water en wrijf het even droog met een doek.
Maak de voorraadkast, koelkast en vriezer schoon
Maak 1 keer in de 3 maanden je voorraadkast en keukenkastjes schoon. De koelkast kun je het beste 1 keer per maand schoonmaken met een sopje of soda, en maak de koelkast daarna goed droog na met een schone doek.
Maak een sopje met lauw water en een beetje afwasmiddel. Dit sopje kun je voor de binnen- en de buitenkant van de vriezer gebruiken. Gebruik geen schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen. Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen voor koelkasten en vriezers die je kunt gebruiken.
Zet de koelkast goed recht
Als je wil dat jouw koelkast zo min mogelijk geluid maakt, zorg er dan voor dat de koelkast geheel waterpas staat. De meeste koelkasten kun je verstellen met de stelpootjes onder het apparaat. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan meteen voor dat de koelkast niet wiebelt.
Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep in de meterkast uit waarop het apparaat is aangesloten. Verwijder de levensmiddelen en laden uit het apparaat. Ontdooi het aanwezige ijs door de deur open te laten staan en gebruik een geschikte schraper om het ijs snel te verwijderen.
Het advies is om uw koelkast temperatuur in te stellen tussen de 3° C en 4° C. Met deze temperatuur voorkomt u dat uw koelkast binnen te warm wordt, waardoor de groei van bacteriën en schimmels worden geremd.
Hierdoor kan bij een verstopt afvoergaatje het water niet worden afgevoerd en dit is dan weer de ideale plek voor schimmels. Waar zit de lekbak van de koelkast? De lekbak van de koelkast bevindt zich achterop de motor, deze kun je schoonmaken en vervolgens weer op het beugeltje klikken.
De meest voor de hand liggende oorzaak is een verstopt afvoergaatje. Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Door een paar zakjes op je dashboard te leggen voorkom je condensvorming aan de binnenkant van de voorruit.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Wanneer je de koelkastdeur vaak achter elkaar opent of niet goed afsluit na gebruik kan er vochtvorming ontstaan. Hierdoor komt er namelijk condens in de koelkast door de koude en warme lucht die samenkomen. Een andere oorzaak van water in je koelkast is dat er mogelijk een verstopping in het afvoergaatje zit.
Afvoergaatje koelkast schoonmaken
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Houd de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt.