VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Ga er dan meteen mee naar huis (als in: binnen de 15 minuten) en vervoer ze liefst in een koeltas of frigobox. Je kunt ze nog maximaal 1 dag bewaren in de groentelade van de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen.
Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open. Zitten ze in een afgesloten plastic bak, prik er dan met een vork gaatjes in. Het is absoluut verkeerd om mosselen in een bak water te bewaren. Verse mosselen zijn een bepekt aantal dagen houdbaar.
Verse mosselen in de schelp kan je niet invriezen. Je kan de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Ook als de schelp van een mossel zich vóór het koken niet sluit of als een mossel na het koken niet open is, is het aan te raden om ze weg te gooien. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen juist vol met vlees zijn.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Behalve melk, wordt soms ook bloem toegevoegd aan het spoelwater van mosselen. Eigenlijk om dezelfde redenen: de mossel neemt de bloem op en spuwt het zand uit, en ze wordt er dik en blank van. Ook deze behandeling is overbodig.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Een andere cruciale tip voor perfecte mosselen is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wilt immers niet dat ze droog en taai worden.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Makro is de vierde keten die de mosselen onder de 3 euro per kilogram verkoopt. Een pak van 2 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) kost daar 5,80 euro. Dat komt neer op 2,9 euro per kilogram.
Temperatuur is één van de belangrijkste factoren. Hoe je de mosselen ook koopt, bewaar ze altijd onder de 7 graden. Leg een zak of bak mosselen dus niet te lang in een warme auto. Een tasje of zak mosselen moet je altijd iets open zetten.
Doorgaans zit in 1 kilogram mosselen ongeveer 250 g mosselvlees. Wij hanteren deze stelregel: voorzie gemiddeld 1 kg mosselen per persoon. Afhankelijk van je bijgerechten zou dat voldoende moeten zijn.
Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Niet weggooien, want dit komt door de verpakking. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water na enkele tellen sluit de schelp zich.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Opbakken. De makkelijkste manier is opbakken. Heerlijk in de roomboter in een pannetje óf door een beslagje halen en frituren. Eet ze zo als borrelhapje of serveer met wat knoflook– of whiskey-cocktailsaus.
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.