Wat kan de bank doen als je opgelicht bent?

Doe direct aangifte bij de politie en stuur een kopie van het proces-verbaal naar ons op. Als het niet is gelukt om het geld terug te krijgen en jij wilt via een civiele procedure proberen je geld terug te krijgen, dan sturen we de ontvanger een brief en verzoeken het geld binnen 3 weken terug te storten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ing.nl

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik ben opgelicht?

Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Kan je opgelicht worden door geld over te maken?

Spoofing. Spoofing is een truc waarbij een oplichter zich voordoet als een medewerker van je bank, een helpdesk of webwinkel. Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter. Bankhelpdeskfraude is een vorm van spoofing die veel voorkomt en waarbij iemand in korte tijd veel geld kan kwijtraken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat moet je doen als je opgelicht wordt?

Wat kun je het beste doen bij fraude en oplichting? Meld het bij de fraudehelpdesk opgericht door het ministerie van Justitie. Indien je anoniem een melding wilt doen van een fraude (waarvan je niet zelf het slachtoffer bent), kun je bellen naar Meld Misdaad Anoniem, tel: 0800 - 7000.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kan je geld terugkrijgen van phishing?

In 2018 is er nochtans een wet ingevoerd die banken verplicht om slachtoffers van online-oplichting integraal terug te betalen. De overheid legt daarmee veel verantwoordelijkheid bij banken: zij moeten ervoor zorgen dat hun systemen niet misbruikt kunnen worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op demorgen.be

20.000 euro kwijt na bankpasfraude: zó gaan oplichtersbendes die jouw pinpas en -code willen te werk

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat als mijn bankrekening gehackt is?

Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiliginternetten.nl

Kan er zomaar geld van je rekening halen?

Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Waar kan je terecht als je opgelicht bent?

In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat is bankfraude?

Bent u benaderd met de vraag of iemand geld op uw bankrekening mocht storten? En heeft u hier een bepaald geldbedrag voor gekregen? Criminelen doen dit regelmatig om illegaal verkregen geld wit te wassen. Als gevolg hiervan wordt de eigenaar van de bankrekening verdacht van bankfraude, oftewel het witwassen van geld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fzadvocaten.nl

Hoe weet je of je opgelicht wordt?

Aangifte doen

Vaak worden daarbij het telefoonnummer, de naam en het bankrekeningnummer van de mogelijke oplichter doorgegeven. Als er vaker meldingen komen over dezelfde persoon, komt de politie in actie. De gegevens van oplichters komen terecht in een databank.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seniorweb.nl

Hoe kunnen criminelen je bankrekening plunderen?

Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Wat doet een Bonker?

'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op repub.eur.nl

Welke straf krijgt een geldezel?

De straffen die staan op 'geldezel' (witwassen) zijn bepaald niet laag. De maximumstraf is een celstraf van zes jaar. Ook een boete van de vijfde categorie (max. € 90.000,-) kan mogelijk opgelegd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ls-advocatenstrafrecht.nl

Wat doet de politie met internetoplichting?

Wat gebeurt er met mijn aangifte van internetoplichting? Na tien weken krijgt u een e-mail waarin de politie aangeeft of er op dat moment al een onderzoek is gestart. Is dit niet het geval, dan krijgt u hiervan in elk geval na zes maanden een slotbericht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat te doen als je bent opgelicht via internet?

Doe aangifte bij de politie en meld de fraude bij de webshop. Die kan maatregelen nemen, zoals het account van de (ver)koper blokkeren of advertenties verwijderen. Wat is phishing, vishing, smishing en whaling? Phishing is een vorm van internetfraude.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferzorg.be

Wat te doen als je opgelicht bent op internet?

Doe aangifte bij de politie

Voor oplichting via internet heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kunt u ook digitaal aangifte doen. Er moeten wel duidelijke aanwijzingen zijn voor oplichting. Een geschil over een contract pakt de politie niet op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op achmearechtsbijstand.nl

Hoe lang mag de bank mijn rekening blokkeren?

In het geval van een bankblokkade kan je geen bankrekening, betaalrekening of hypotheek meer afsluiten bij financiële instellingen. Dit kan aanhouden voor een periode van maximaal acht jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op saillant.nl

Kan politie bankrekening blokkeren?

Bij meerdere aangiftes kan de politie rekeninggegevens delen met banken. Die kunnen op hun beurt malafide bankrekeningen blokkeren. Het nieuwe convenant maakt het mogelijk dat het LMIO sneller actie kan ondernemen richting de banken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Kan mijn bankrekeningnummer misbruikt worden?

Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nlnavigatie.com

Wat gebeurt er met een geldezel?

De geldezels draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de financiële diensten van banken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Kunnen mensen iets doen met je rekeningnummer?

Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op iban.nl

Kan ik een iDEAL betaling ongedaan maken?

U kunt een iDEAL-betaling niet terugdraaien. Wanneer u akkoord geeft voor de iDEAL betaling binnen uw internet- of mobielbankieromgeving kan deze handeling niet meer ongedaan gemaakt worden. Terugvorderen is niet mogelijk. Het bedrag wordt direct van uw rekening geboekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ideal.nl

Kun je altijd storneren?

U kunt de bank vragen om de onterechte incasso terug te boeken. Dit kan binnen 13 maanden na de afschrijving van het bedrag. U moet dan zeggen waarom u het bedrag terug wilt hebben. Uw bank controleert eerst of u een geldige toestemming gaf voor de automatische incasso.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consuwijzer.nl

Hoe halen criminelen geld van je rekening?

Je bent een geldezel als je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, bijvoorbeeld door mensen op te lichten, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat kan iemand met mijn rekeningnummer en naam?

Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkoopstebankrekening.nl

Populaire vragen