Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de oplader in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Tientallen euro's per jaar. Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer tussen de 1 en 2 watt. Op jaarbasis kan dit oplopen tot 17,52 kilowattuur. Volgens overstappen.nl kost een kilowattuur in september 2022 0,89 cent.
Als u een paar dagen van huis bent, kan het helemaal geen kwaad om een aantal stekkers uit de stopcontacten te halen. Elektrische apparaten kunnen namelijk ongemerkt veel stroom gebruiken, ook als ze uit staan.
En wat doen mensen: ze hangen onnadenkend weleens iets over of tegen een oplader die in brand kan vliegen. De kans dat er daardoor brand ontstaat is heel klein, stelt Baltus gerust: er zijn allerlei strenge Europese eisen aan onze apparaten, bijvoorbeeld over mechanismen die kortsluiting moeten voorkomen.
De oplader zelf
De fijnmechanica in de oplader kan zomaar stuk gaan met kortsluiting en brand tot gevolg. Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen.
Als uw adapter te heet wordt betekent dit vaak dat hij overbelast wordt. Dit betekent in veel gevallen dat de adapter versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren.
Brandgevaar oplader
Volgens verzekeraars wordt de helft van het aantal woningbranden veroorzaakt door elektrische apparaten. Het aan laten staan en het opladen van de elektrische apparaten wordt gezien als de grootste risico's.
4. Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen. Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat.
De batterijen van je smartphone, laptop of tablet 's nachts opladen? Handig, want dan kan je de volgende dag zo weer aan de slag. Toch is het geen goed idee. Wist je dat je apparaten door de warmteontwikkeling vuur kunnen vatten, en dat het risico op brand groter wordt wanneer je geen originele oplader gebruikt?
U vraagt zich af hoe groot het risico op brand is bij het gebruik van een druppellader. Als de motor en de druppellader in goede conditie zijn is het risico verwaarloosbaar.
Apparaten op stand-by verbruiken meer
En ook losse tv-ontvangers kunnen in de slaapstand nog behoorlijk wat stroom trekken. Zulke apparaten slurpen tientallen euro's per jaar op als je ze niet gebruikt. Daarbij helpt het dus zeker om de stekker uit het stopcontact te trekken. In elk geval als je langer weg bent.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Opladers van elektrische apparaten zoals smartphones en tablets kunnen behoorlijk brandgevaarlijk zijn. Ze raken namelijk snel oververhit. En kortsluiting ligt bij elk apparaat met een snoer sowieso op de loer. Het is daarom altijd uitkijken geblazen.
Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld Nederlands huishouden al snel 100 euro per jaar besparen als de stekkers van niet-essentiële apparaten uit het stopcontact gehaald worden. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal (oude) apparaten in je huis.
Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. 'De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo'n 5 euro zijn. '
Uitgeschakelde apparaten waarvan de stekker in het stopcontact zit, mogen maximaal 0,5 watt aan stroom per uur verbruiken. Deze regelgeving geldt echter niet voor een standby-modus of apparaten die aan staan. Het kan dus zeker helpen om te kijken welke apparaten op stand-by staan en of dat echt nodig is.
Elektrische apparaten als televisies, laptops en smartphones gaan bij een blikseminslag vrijwel altijd kapot. Trek daarom zo snel mogelijk de stekkers van al deze apparaten uit het stopcontact. En vergeet ook de internetkabels niet. Je kan ook een stekkerdoos kopen met bliksem- & overspanningsbeveiliging.
Als je je laptop alsmaar dichtklapt en in slaapstand zet en hem eigenlijk nooit helemaal afsluit, kun je de harde schijf van het apparaat beschadigen. Hoe dat zit? Als je je laptop niet uitzet blijven bepaalde processen in stand. Zo blijft bijvoorbeeld de ventilator draaien en ook je harde schijf.
Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent. "Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks (accu voor je telefoon) en hooverboards."
In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is. Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Er zijn geen overtuigende bewijzen dat slapen met je mobiele telefoon naast je bed kanker veroorzaakt. Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
Fabrikanten stellen dat alleen de originele opladers van het eigen merk gebruikt moeten worden. Dat zou de levensduur van de accu verlengen. In de praktijk blijft vaak dat goedkopere opladers van imitatie-merken even goed werken.
Koop je de officiële lader voor je telefoon, dan is dat wel de veiligste optie. De NVWA raadt dit daarom ook aan. Maar de meeste laders die in Nederland in elektronicazaken en de betere webshops worden verkocht, hebben een CE-certificering en zijn gewoon veilig.