Conclusie overgang van 2 naar 1 slaapje Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang.
Probeer het ochtendslaapje op te rekken tot het middaguur, maar doe dit geleidelijk. Breng je kindje bijvoorbeeld iedere dag of om de dag 30 minuten later naar bed. Mocht je kind tijdens zijn enige slaapje al vroeg weer wakker worden, zorg er dan voor dat hij of zij weer opnieuw in slaapt valt.
Een slaapje van 30 tot 45 minuten klinkt misschien kort, maar voor de meeste kinderen is dit echt genoeg om vrolijk en energiek te zijn tot aan de volgende dut. Het ochtendslaapje kort houden heeft een aantal redenen: Overstap van 2 dutjes naar 1 dutje gaat soepeler.
Sommige kinderen hebben nog hun middagdutje nodig als ze naar school gaan, terwijl anderen helemaal geen dutjes meer doen voordat ze naar school gaan. Over het algemeen beginnen kinderen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar met het afbouwen van hun middagdutjes.
Dreumesen van 18 – 24 maanden slapen circa 1 uur 's nachts en 2,5 uur overdag. Over het algemeen doen zij nog 1 dutje overdag. Het middagslaapje is meestal rond 12.30/13.00 uur en de natuurlijke bedtijd tussen de 18.00 uur en 20.00 uur.
Slaapschema vanaf 1 jaar
Een kind van 12 maanden heeft meestal genoeg aan één slaapje overdag. Dit slaapje is goed in te plannen rond het middaguur en duurt ongeveer 2 uur. Toch zijn er kinderen die rond het jaar nog graag 2 keer slapen. Sta je kind deze extra rust gerust toe.
Hoe lang gebruik je een baby slaapzak? Je kunt een slaapzakje gebruiken vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar. Dat is meestal het moment dat je peuter naar het grote bed gaat. Voor kindjes kan deze overgang best groot zijn, een slaapzak kan dan helpen.
Een van de valkuilen is té lang slapen. Uit dat eerder genoemde Australische onderzoek bleek namelijk ook dat de proefpersonen die een powernap van 30 minuten deden, juist minder alert waren na hun dutje. Over het algemeen luidt het advies om de powernap tussen de 10-30 minuten te houden.
Start de dag niet later dan 8.00 uur als jouw peuter nog een middagdutje doet. Een middagdutje duurt ongeveer 2 uur. Laat je kind liever niet meer na 14.30/15.00 uur slapen om slaapproblemen zoals moeilijk inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden.
#2 De ideale duur van een powernap bestaat
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers.
9 t/m 12 maanden
Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 uur voor kindjes van 12 maanden.
In veel gevallen wordt een dreumes heel vroeg wakker door te veel of te weinig slaap overdag. Zo heeft een oververmoeide dreumes de neiging om vroeg wakker te worden en hetzelfde gebeurt als je kind niet moe genoeg is door te veel slaap overdag.
Eenmalig middagslaapje overslaan
Laat het middagdutje niet te snel verdwijnen en probeer erachter te komen wat de oorzaak is. Tot een bepaalde leeftijd hebben ze dit oplaadmomentje nog hard nodig. Kinderen kunnen zelfs gestrest raken als ze het middagdutje overslaan.
Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht. Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
Tussen 6-8 maanden oud vallen baby's meestal terug naar 2 dutjes. Tussen 13-18 maanden oud vallen baby's meestal terug tot 1 dutje. Het doel hier is om het ochtenddutje te laten vallen en over te gaan naar een lang middagdutje. Rond de leeftijd van 2,5-3 jaar verdwijnen dutjes helemaal.
Het duurt een jaar voordat je baby evolueert in een dreumes. Een jaar lijkt lang, 12 maanden klinkt lang. Maar het is een keer in je vingers knippen en je bent er. Zo níét lang duurt een jaar als je pas moeder bent geworden.
Voordelen van dutjes
20 á 30 minuten slapen, heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals het boosten van zowel je mentale en fysieke prestaties. De sleutel tot succes, is volgens Gradner om je dutjes kort en krachtig te houden. “Als je korter dan een uur slaapt, is dat gunstig voor je herstel,” zegt hij.
Een kort slaapje in de middag, wat vaak een powernap genoemd wordt, kan een te korte of gestoorde nachtrust tegenwerken, wakkerheid bevorderen en cognitief vermogen en leren verbeteren. Gek genoeg is een slaapje van 10 minuten al genoeg om deze voordelen teweeg te brengen, ook al is het maar voor een paar uur.
Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan caffeïne, dus die kop koffie als alternatief kun je ook wegwuiven.
Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden. Slapen met een slaapzak is superveilig. Door een slaapzak te gebruiken in de juiste maat kan je kindje niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terecht komen. Zo verklein je de kans op verstikking.
Vanaf twee jaar is je kleintje klaar om veilig onder een dekbed te kunnen slapen. Dit is vaak ook het moment dat hij uit zijn slaapzak en ledikant is gegroeid. Tijd voor een groter bed dus!
Een dekbed is voor een baby nog veel te warm. Hierdoor kan warmtestuwing ontstaan waardoor je kind oververhit kan raken. Daarnaast is er een risico dat het dekbed los komt te zitten als je baby of kind flink woelt. Daardoor kan hij met zijn hoofd onder het dekbed komen met het risico op verstikkingsgevaar.