Het verschil tussen beitsen en passiveren is de werking op het roestvast stalen oppervlak. Bij het beitsen worden de lasnaden, verkleuringen en andere oneffenheden op het oppervlak verwijderd met zeer agressieve zuren, terwijl bij het passiveren de beschermlaag wordt hersteld met behulp van een salpeterzuuroplossing.
Waarom moet je RVS na het lassen beitsen? De reden dat je roestvaststaal na het lassen moet beitsen komt doordat er corrosie kan ontstaan bij het oppervlak waar gelast is.
Beitsen is het behandelen van metalen met een agressief middel waarbij het metaaloppervlak wordt aangetast met het doel dit te reinigen. Bij etsen is er sprake van een langere blootstelling aan het middel, vindt een diepere inwerking plaats en wordt meer materiaal weggenomen.
Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca.48 uur in beslag. Door het materiaal echter te behandelen met alleen salpeterzuur en het vervolgens weer met hogedruk te reinigen, wordt dit al na ca. 30 minuten bereikt.
Het belang van metaal beitsen
Onzuiverheden kunnen de functionaliteit en esthetiek van het metaal beïnvloeden. Door deze te verwijderen wordt het oppervlak van het metaal gladder en glanzender, wat kan leiden tot een betere uitstraling en hogere waarde van het metaal.
Een ander verschil tussen impregneer en beits is dat impregneer in het hout trekt (zeker met Celfix® geïmpregneerd hout) en dat beits een oppervlakte-laagje vormt. Beits is ook bedoeld ter verfraaiing van het hout.
Beits heeft wel altijd minimaal twee lagen nodig om de juiste bescherming te bieden. Vind je de kleur van je transparante beits donker genoeg na 1 laag? Breng dan een laag kleurloze beits of een laag lichtere kleur beits aan.
Het doel van beitsen is het reinigen van het metaal met een beitsmiddel. Dit beitsmiddel bestaat uit salpeterzuur en waterstoffluoride. De reiniging brengt het metaal terug naar de oorspronkelijke staat door het oplossen van de metaaloxiden.
Chemisch vernikkelen kan toegepast worden op diverse soorten metaal als staal, aluminium, koper, RVS en messing.
zure regen, staaldeeltjes, zeelucht en andere omgevingsfactoren tasten het oppervlak van RVS aan. Ze leiden tot corrosie en maken het oppervlak dof en vuil. Roestvast staal is een gelegeerde staalsoort die o.a. bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en molybdeen.
Vernis gebruik je eigenlijk alleen op hout, maar er zijn enkele uitzonderingen hierop zo gebruik je muurvernis voor muren of heb je ook een kleurloze bescherming voor betonvloeren. Wil je een andere ondergrond van een beschermende laag voorzien, dan kun je het best kiezen voor beits, lak of een gewone verf.
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits.
Na twee jaar doe je een reinigings- en controlebeurt inclusief het bijwerken van beschadigingen. Dekkend gebeitst hout opnieuw beitsen doe je om de vier tot vijf jaar.
Dekkende beits biedt een jarenlange bescherming van hout. De levensduur is langer dan dat van een transparant beitsproduct. Bovendien is dekkende beits een goede keuze als je hout wilt verven in een kleur naar wens. Houd er wel rekening mee dat houtnerven niet meer zichtbaar zijn.
Het belangrijkste verschil tussen beits en lak is dat beits ervoor zorgt dat water wat eventueel in het hout terecht komt weer uit het hout kan (denk aan bijvoorbeeld grondwater bij palen). Lak echter sluit het hout volledig af, water kan zowel niet meer in als uit het hout.
RVS binnenshuis, zoals bijvoorbeeld RVS binnendeurbeslag, garderobestangen en trapleuningen, heeft weinig onderhoud nodig. Neem het oppervlak regelmatig af met een zachte, vochtige doek.Optioneel kun je gebruik maken van RVS Cleaner Spray, deze geeft een mooie glans en maakt het oppervlak vrij van vuil en vet.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Zelfs RVS kan gaan roesten, alhoewel de kans hierop kleiner is in vergelijking met andere soorten staal. RVS is eigenlijk bedoeld om onafgewerkt te blijven. Hierdoor denken veel mensen dat RVS verven onmogelijk is. Dat is dus niet zo, je kunt prima RVS verven.
Zoals gezegd kun je RVS in elke gewenste kleur (laten) lakken of poedercoaten. Houd er echter rekening mee dat elke kleur past bij een tijdelijke trend dat binnen de kortste keren weer plaats gaat maken voor een nieuwe trend.
De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee.Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Bij het beitsen worden de lasnaden, verkleuringen en andere oneffenheden op het oppervlak verwijderd met zeer agressieve zuren, terwijl bij het passiveren de beschermlaag wordt hersteld met behulp van een salpeterzuuroplossing.
Vermijd zon
Ideaal is om te werken wanneer de zon weg is. Het restvocht in de poriën van het hout is dan verdampt.
Beitsen in de regen is zeer af te raden.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.