Omdat oxybenzone UV-straling absorbeert voegen sommige plasticfabrikanten het toe om UV-degradatie te voorkomen. Ook zit het in kleine hoeveelheden in sommige lotions, nagellak, haarlak en andere cosmetica als stabilisator. De meest bekende toepassing van oxybenzone is toch wel als UV-filter in zonnebrand.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Hoe minder chemische filters, hoe beter! Kies daarom altijd voor een zonnebrand met minerale filters. Kijk daarnaast goed naar de ingrediëntenlijst en check of er geen oxybenzone, octinoxate, octisalate, avobenzone, homosalate en octocrylene in zit.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Kruidvat solait spray is de beste koop volgens de Consumentenbond. ,,Dit product biedt een goede bescherming en is een stuk goedkoper dan de twee hierboven. De spray bevat wel parfum en allergenen en is dus minder geschikt voor een gevoelige huid.
Zinkoxide en titaniumoxide zijn de bekendste minerale filters. Doordat ze een barrière op de huid creëren, worden de zonnestralen gereflecteerd. Minerale zonbescherming moet gelijkmatig over je huid worden aangebracht om effectief te zijn en biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
De makkelijkste manier is om iedere dag een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Daarnaast hebben we andere producten, zoals een primer met SPF 30, die meteen ook een goede basis is voor je make-up. Gebruik je een dagcrème zonder SPF? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een zonnebrandcrème gebruiken.
Deze spray is een van de bestsellers uit de Australian Gold lijn. Het merk staat bekend om zijn goede bescherming tegen de zon, de toegevoegde bronzer en de heerlijke exotische geuren. Het fijne aan dit product is dat het je huid een prachtige zongebruinde teint geeft zonder enige vlekken of strepen.
Oxybenzone is een chemische zonnefilter die je kan tegenkomen in reguliere zonnebrandproducten. Op de INCI-lijst kun je het stofje ook tegenkomen als benzophenone-3. Deze filter beschermt tegen UVB-straling en deels tegen UVA-straling.
Je kunt hierbij denken aan parfum, parabenen en oxybenzone. Parfum in zonnebrand kan ervoor zorgen dat je huid flink geïrriteerd wordt, parabenen zijn slecht voor de gezondheid en oxybenzone helpt onder andere ook 'graag' mee aan een cosmetische allergie.
De ingrediënten komen nog voor in sommige zonnebrandmiddelen, maar zijn in opspraak omdat ze (mogelijk) hormoonverstorend zijn. Ook tasten deze stoffen het koraal aan. Een 'reef safe'-zonnebrand bevat deze ingrediënten niet. Het mag ook geen nanodeeltjes bevatten van bijvoorbeeld zinkoxide en titanium dioxide.
De natuurlijke zonnebrand van Naïf verzorgt de huid zonder parabenen en mét natuurlijke zonnefilters. Je huid wordt heerlijk gevoed met jojobaolie en beschermt dankzij de zinkoxide als uv-filter. Deze minerale zonnebrand met antioxidanten van Clarins is verrijkt met plantenextracten. Ook handig: hij is waterproof.
Zinkoxide en titaniumdioxide zijn bekende fotokatalysatoren. Dat wil zeggen dat de stoffen zodra ze in contact met zonlicht komen vrije radicalen kunnen vormen. En die vrije radicalen kunnen je cellen en het DNA beschadigen, zeker als je onvoldoende antioxidanten in je huid hebt om dit op te vangen.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Lancaster en 'beste zonnebrand' is dan ook een combinatie die perfect samengaat. Deze goede zonnebrandcrème van Rituals is op basis van biologische witte thee, natuurlijke vitamine E en ginkgo biloba en ruikt héérlijk. Zeker één van de fijnste zonnebrand producten op de markt, voor een aardig prijsje.