Mandarijnen worden niet alleen gegeten, maar ook weggegeven en tentoongesteld om fortuin en geluk te symboliseren. Tenslotte voorspellen ook loempia's en dumplings weelde voor het nieuwe jaar.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.
In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent, is dat ook prima.
Chinees Nieuwjaar wordt vaak gekoppeld aan het jaar van de Westerse kalender omdat deze kalender ook in Azië wordt gebruikt. 2022 is daarom het jaar van de tijger.” “De tijger is één van de twaalf dieren van de Chinese horoscoop. Elk dier komt om de twaalf jaar terug.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Leg het in je kommetje dat je standaard krijgt als je aan tafel gaat, maar pak niet meer dan een of twee dingen tegelijk. Soms zijn de porties onhandig verdeeld, negen dumplings en acht personen bijvoorbeeld, dan moet je even vechten. Het allerfijnst van dimsum is dat je altijd meer kunt bestellen.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Kung Pao Kip
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda's, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Qipao is de meest populaire kledingsoort in China, het wordt ook wel Cheongsam (cantonees) genoemd. Deze is ontstaan in de Qing Dynasty (1644-1912) en komt oorspronkelijk uit de Manchu-bevolking. Tijdens de Qing Dynasty, werd de Manchu bevolking door de Han Chinezen ook wel 'Qi' genoemd.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Aziaten eten graag rijst of noedels met vlees, vis, ei, tofu, tempé en groenten. Op alle momenten van de dag wordt warm gegeten; ontbijt, lunch en diner. De meeste lokale mensen eten 2 tot 3 keer per dag een warme maaltijd.
De voorspelling voor het jaar van de Tijger
Er is ook goed nieuws: in 2022 krijgt de carrière van de Tijger een boost. Pas wel op: volgens astrologen moeten alle risicovolle investeringen worden vermeden. En dan is er nog de liefde.
De Tijger is zich goed bewust van zijn kracht. Hij leeft en werkt graag alleen, maar voelt zijn soortgenoten toch zeer goed aan. Hij is vriendschappelijk en deelt zijn voedsel met anderen als hij er teveel heeft. De Tijger vermijdt fysieke conflicten met soortgenoten en zoekt naar andere oplossingen.
Mensen geboren in het (maan)jaar van de Tijger (1938, 1950, 1974, 1986, 1998, 2010 en 2022) dragen in hun hart de kenmerken van de Tijger met zich mee; moedig, daadkrachtig en empathisch. Tijgers zijn ook intuïtief, gefocussed en doelgericht. Ze werken hard, zijn eerlijk en goede teamspelers.
Sang Kwak. Tongrolletjes met garnalen in krabsaus.
Fang = rijst. Dus rijste vermicelli. Hele dunne witte mie.